Η Toyota έκανε γνωστό πως οι πωλήσεις του νέου GR86 θα ξεκινήσουν στην Ευρώπη από την άνοιξη του 2022 και το μοντέλο θα παραμείνει στην αγορά μόλις για δύο χρόνια, αφού μέσα στο 2024 οι πωλήσεις του θα σταματήσουν στη Γηραιά Ήπειρο, εξαιτίας των επερχόμενων αυστηρότερων κανονισμών ασφαλείας που θα ισχύσουν.

Η ιαπωνική εταιρία τονίζει στην ανακοίνωσή της πως το GR86 είναι “το τελευταίο στο είδος του”, αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν θα βγάλει στην αγορά άλλο σπορ μοντέλο μόνο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει:

Το GR86 είναι αντιπροσωπευτικό μιας εποχής που φτάνει στο τέλος της.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου από πλευράς πωλήσεων, ανακοίνωσε πως στοχεύει έως το 2030 το 50% των πωλήσεων της στη Δυτική Ευρώπη να αφορά οχήματα μηδενικών εκπομπών ρύπων και έως το 2035, όλες οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων της στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης να αποτελούνται από αυτοκίνητα μηδενικών εκπομπών ρύπων.

Ο στόχος της ελαχιστοποίησης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα επιτευχθεί με την επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης και την προσφορά μιας ποικιλίας λύσεων αποδοτικών συστημάτων μετάδοσης κίνησης ως προς τις εκπομπές CO2 σε όλους τους πελάτες.

Μετά το 2030, αναμένουμε να δούμε περαιτέρω επιτάχυνση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων και η Toyota θα είναι έτοιμη να επιτύχει 100% μείωση του CO2 σε όλα τα νέα οχήματα έως το 2035 στη Δυτική Ευρώπη, υποθέτοντας ότι θα υπάρχουν επαρκείς υποδομές ηλεκτρικής φόρτισης και ανεφοδιασμού με υδρογόνο μέχρι τότε, σε συνδυασμό με την αύξηση της ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα απαιτηθεί.

Η πορεία προς την ουδετερότητα άνθρακα βασίζεται στην ποικιλομορφία των λύσεων του συστήματος μετάδοσης κίνησης λόγω της μεγάλης ποικιλίας των αγορών σε όλο τον κόσμο. Έτσι θα προσφέρουμε υβριδικά, plug-in υβριδικά, ηλεκτρικά και οχήματα υδρογόνου.

Η Toyota είπε πως θα χρησιμοποιήσει αρχικά τις μπαταρίες solid-state στα υβριδικά της μοντέλα, ενώ σε συνεργασία με τη κινέζικη BYD θα προσφέρει στην αγορά της Κίνας ένα ηλεκτρικό σεντάν μοντέλο. Το αυτοκίνητο θα παρουσιαστεί στα τέλη του 2022.