Επίσημο: GMA T.33

Σχετικά άρθρα

Όπως είχε προαναγγείλει, η Gordon Murray Automotive παρουσίασε σήμερα το δεύτερο μοντέλο της, το T.33, μέσα στα δύο χρόνια ζωής της. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρία, το T.33 είναι το καλύτερο supercar GT στον κόσμο, με το νέο διθέσιο μοντέλο να παρουσιάζεται ως ένα αυτοκίνητο εστιασμένο για καθημερινή χρήση στον δρόμο, σε σχέση με το T.50, που είναι πιο track-focused.

Η παραγωγή του T.33 θα περιοριστεί στα 100 αυτοκίνητα, με το πρώτο από αυτά να παραδίδεται στις αρχές του 2024. Η μισή παραγωγή έχει ήδη πουληθεί, με το αυτοκίνητο να κοστίζει £1,37 εκατομμύρια (€1,64 εκατομμύρια) συν τους φόρους της κάθε χώρας. Το αυτοκίνητο θα παράγεται στις νέες εγκαταστάσεις της GMA, που βρίσκονται στο Highams Park, στην πόλη Windlesham, του Surrey της Αγγλίας.

Το T.33 μοιράζεται την πλατφόρμα του με το T.50, ήτοι ένα μονοκόκ πλαίσιο από ανθρακονήματα, εξοπλισμένο με carbon πάνελ, με την εταιρία να υπόσχεται οφέλη τόσο από πλευράς χειρισμού όσο και ασφάλειας. Το T.33 έχει σχεδιαστεί για να πληροί τα πρότυπα ασφαλείας των ΗΠΑ, καθώς -εκτός από την Ευρώπη- θα πωλείται και στη Βόρεια Αμερική.

Η ανάρτηση του αποτελείται από διπλά ψαλίδια σε κάθε γωνία, ενώ υπάρχουν carbon κεραμικά φρένα της Brembo. Αυτά κρύβονται πίσω από τροχούς 19 ιντσών μπροστά και 20 ιντσών πίσω. Το σύστημα διεύθυνσης είναι υδραυλικά υποβοηθούμενο, με την GMA να επιλεγεί αυτή τη λύση για την ανώτερη αίσθηση που προσφέρει, έναντι μιας πιο αποδοτικής ηλεκτρικής κρεμαγιέρας.

Μηχανικά, το νέο μοντέλο χρησιμοποιεί τον ίδιο 3,9 λίτρων ατμοσφαιρικό V12 κινητήρα της Cosworth με το T.50. Όμως, στο T.33 διαθέτει νέους εκκεντροφόρους και ένα νέο σύστημα εισαγωγής και εξαγωγής, που διαφοροποιεί τον χαρακτήρα του σε σχέση με τον κινητήρα του Τ.50. Έτσι, ενώ το T.50 αποδίδει 663 ίππους και 467 Nm, με όριο περιστροφής τις 11.500 σ.α.λ., η απόδοση του T.33 ανακοινώνεται στα 615 άλογα και 451 Nm ροπής, με το “κόφτη” να επεμβαίνει στις “μόλις” 11.100 σ.α.λ.

Το αυτοκίνητο θα είναι διαθέσιμο με επιλογή ενός εξατάχυτου χειροκίνητου ή εξατάχυτου αυτόματου κιβώτιο ταχυτήτων, όπου και τα δύο φέρουν την υπογραφή της Xtrac. Η κίνηση μεταφέρεται στον πίσω άξονα μέσω ενός διαφορικού περιορισμένης ολίσθησης. Η πίσω ανάρτηση είναι τοποθετημένη απευθείας στο περίβλημα του κιβωτίου ταχυτήτων, όπως συμβαίνει στα αγωνιστικά, κάτι που σημαίνει ότι το σύστημα μετάδοσης κίνησης του T.33 συμβάλλει στην ακαμψία του συνόλου και την απόκριση στις εντολές του οδηγού.

Το βάρος του T.33 είναι μόλις 1.100 κιλά, με την GMA να επισημαίνει ότι το μοντέλο της είναι περίπου 300 κιλά πιο ελαφρύ από το βάρος των περισσότερων ανταγωνιστών του. Ωστόσο, η GMA δεν ανακοινώνει πόσο γρήγορο είναι το T.33.

Αισθητικά, το T.33 διαθέτει πιο απαλές γραμμές, ενώ απουσιάζει ο μεγάλος ανεμιστήρας του T.50 στο πίσω μέρος του συστήματος για το ground effect. Ωστόσο, η αεροδυναμική διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καθαρή σχεδίαση του T.33, καθώς υπάρχει ενεργή πίσω αεροτομή για το ground effect.

Η GMA εξηγεί ότι μια εισαγωγή για το ground effect στη μύτη του αυτοκινήτου διοχετεύει αέρα κατά μήκος του δαπέδου, οδηγώντας το αέρα σε έναν αγωγό αφαίρεσης οριακού στρώματος, που ενεργοποιείται από την αναρρόφηση πίσω από το αυτοκίνητο. Χωρίς να είμαι απολύτως σίγουρος τι σημαίνει αυτό, η GMA εξηγεί ότι αυτή η λύση έχει ως αποτέλεσμα 30% βελτιωμένη αεροδυναμική απόδοση, σε σύγκριση με το συμβατικό ground effect ενός supercar.

Στην οροφή και ακριβώς πάνω από το κεφάλι του οδηγού υπάρχει αεραγωγός που διοχετεύει αέρα στον κινητήρα και ενισχύει την ακουστική απόλαυση των επιβαινόντων. Περνώντας στον εσωτερικό του T.33, βλέπεις ότι είναι απαλλαγμένο από ιδιότροπες λεπτομέρειες και περισπασμούς. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι δεν υπάρχει οθόνη αφής, ούτε μοχλοί στην κολώνα του τιμονιού. Αντ’αυτών, υπάρχουν περιστροφικά χειριστήρια, αντί για κουμπιά, με το στροφόμετρο να έχει διάμετρο 120 χλστ., και να είναι “προκλητικά” αναλογικό.

Η καμπίνα, όμως, δεν στερείται εντελώς τεχνολογίας, καθώς υπάρχει Apple CarPlay και Android Auto. Η εστίαση στη σχεδίαση είναι ξεκάθαρα στην απλότητα και στην ποιότητα, έναντι των gadget, καθώς κάθε χειριστήριο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Italdesign Quintessenza Concept

Στην έκθεση του Πεκίνου η Italdesign παρουσίασε το Quintessenza Concept, ένα πρωτότυπο που όπως αναφέρει η εταιρία έχει δημιουργηθεί "ως η τέλεια ενσάρκωση της...

BYD Fang Cheng Bao Super 9

Η Fang Cheng Bao είναι η high-end μάρκα της BYD και στην έκθεση του Πεκίνου παρουσίασε το Super 9, ένα εντυπωσιακό speedster πρωτότυπο που...