Από τις 26 Αυγούστου έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2021, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών αγοράς BVA και συμμετοχή άνω των 30.000 ατόμων, διεξήγαγε μια έρευνα για το κλίμα, με ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για κάθε μία από τις 30 συμμετέχουσες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, σκοπός της έρευνας είναι μία ενδελεχή αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίον οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την κλιματική αλλαγή σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο.

1

2Τα αποτελέσματα για την Ελλάδα έχουν ως εξής:

  • Το 79% των Ελλήνων αισθάνονται ότι κάνουν ό,τι μπορούν για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή στην καθημερινή τους ζωή, αλλά οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι συμπατριώτες τους δεν κάνουν το ίδιο.
  • Το 81% των Ελλήνων δηλώνουν ότι θα επιλέξουν είτε υβριδικό είτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο την επόμενη φορά που θα αγοράσουν όχημα (14 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ), ενώ το 19% εξακολουθεί να προτιμά βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο.
  • Το 67% των Ελλήνων δηλώνουν ότι λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή όταν επιλέγουν προορισμό για τις διακοπές τους.
  • Το 48% των νέων Ελλήνων λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή όταν αναζητούν εργασία.
  • Το 44% των νέων Ελλήνων ήδη αγοράζουν μεταχειρισμένα ρούχα αντί για καινούργια.

3Οι Έλληνες θέλουν υβριδικό ή ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Στην ερώτηση σχετικά με μελλοντική αγορά αυτοκινήτου, το 81% των Ελλήνων δηλώνουν ότι θα αγοράσουν είτε υβριδικό είτε ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Αυτό το ποσοστό είναι κατά 62 μονάδες υψηλότερο από το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι θα αγόραζαν πετρελαιοκίνητο ή βενζινοκίνητο όχημα (19%), καθώς το 41% των Ελλήνων θα αγόραζε υβριδικό όχημα και το 40% θα αγόραζε ηλεκτρικό όχημα. Ωστόσο, ένα 14% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν διαθέτουν όχημα επί του παρόντος, και ούτε σχεδιάζουν να αγοράσουν.

Καθώς το 81% των Ελλήνων αγοραστών αυτοκινήτου δηλώνουν ότι θα επέλεγαν υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα, φαίνεται ότι οι Έλληνες τείνουν περισσότερο να στραφούν σε νέες τεχνολογίες αυτοκινήτου συγκριτικά με τους Γερμανούς (52%) και τους Ευρωπαίους κατά μέσο όρο (67%), αλλά τείνουν ελαφρώς λιγότερο προς αυτήν την κατεύθυνση συγκριτικά με τους Κύπριους (85%).

4

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες -με το 41%- φαίνεται να τείνουν να επιλέξουν ένα υβριδικό αυτοκίνητο πολύ περισσότερο από ότι οι Γερμανοί (29%) και ελαφρώς περισσότερο από ότι οι Ευρωπαίοι εν γένει (39%). Αντίστοιχα, σε ότι αφορά την αγορά ηλεκτρικού οχήματος, οι Έλληνες αγοραστές -με το 40%- φαίνεται ότι τείνουν περισσότερο να επιλέξουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο συγκριτικά με τους Γερμανούς (23%), τους Κύπριους (34%) και τους Ευρωπαίους κατά μέσο όρο (28%).

Γενικά, οι Ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτου τείνουν να προτιμούν τα υβριδικά οχήματα (39%), ενώ τα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα βρίσκονται στη δεύτερη θέση (33%) και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην τρίτη (το 28% δηλώνει ότι θα αγόραζε ηλεκτρικό αυτοκίνητο). Ενώ οι Κινέζοι αγοραστές αυτοκινήτου τείνουν περισσότερο από όλους να αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (44%), οι Αμερικανοί θα επέλεγαν πρώτα υβριδικό όχημα (38%), ύστερα βενζινοκίνητο ή πετρελαιοκίνητο όχημα (33%) και τέλος ηλεκτρικό αυτοκίνητο (29%).

5Ηλικίες

Οι Ευρωπαίοι αγοραστές αυτοκινήτων άνω των 65 ετών ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να αγοράσουν ένα υβριδικό όχημα (47%), ενώ οι νεότεροι 15-29 ετών θεωρούν ότι ένα υβριδικό όχημα είναι η λιγότερο ευνοϊκή επιλογή (31%). Οι αγοραστές με ηλικία 30-64 ετών δήλωσαν ότι είναι ελαφρώς πιο πιθανό να επιλέξουν ένα όχημα βενζίνης ή ντίζελ (35%) ή ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο (34%).

6

7Προστασία του κλίματος έναντι ταξιδιού με αεροπλάνο στις διακοπές

Κλείνοντας, το 65% των νέων Ελλήνων δηλώνουν ότι λαμβάνουν υπόψη την κλιματική αλλαγή όταν επιλέγουν προορισμό διακοπών. Ωστόσο, οι μισοί από αυτούς (το 49%, συγκριτικά με το 40% για τα άτομα ηλικίας 30-64 ετών και το 31% για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω) δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο για τις καλοκαιρινές διακοπές τους το 2022.

Το 20% από αυτούς, συγκριτικά με το 18% για τα άτομα ηλικίας 30-64 ετών και το 11% για τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, δηλώνουν ότι θα ταξιδέψουν με αεροπλάνο προς κάποιον μακρινό προορισμό.

Αναλυτικά την έρευνα μπορείς να διαβάσεις εδώ.