Δικαστής μείωσε από τα $136,9 εκατ. στα $15 εκατ. την αποζημίωση που καλείται να δώσει η Tesla σε πρώην υπάλληλo της

Σχετικά άρθρα

Τον Οκτώβριο του 2020 δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε πως η Tesla πρέπει να δώσει αποζημίωση ύψους 136,9 εκατ. δολαρίων στον Owen Diaz, πρώην υπάλληλος της εταιρίας, επειδή βρέθηκε αντιμέτωπος με ρατσιστική συμπεριφορά από τους προϊσταμένους του, όταν εργαζόταν στην Tesla.

Η αποζημίωση 136,9 εκατ. δολαρίων που αποφάσισαν οι ένορκοι είναι μια από τις μεγαλύτερες αποζημιώσεις στην ιστορία των ΗΠΑ για μεμονωμένο ενάγοντα σε υπόθεση φυλετικών διακρίσεων.

Η Tesla υποστήριξε πως τιμώρησε τους εργαζόμενους για τους οποίους παραπονέθηκε ο Diaz και πως ορισμένοι από τους ισχυρισμούς του δεν επιβεβαιώθηκαν. Η εταιρία χαρακτήρισε το ποσό ως “σοκαριστικό” και ζήτησε από τον δικαστή είτε να επανεξεταστεί η απόφαση, είτε να γίνει νέα δίκη, είτε να μειωθεί σημαντικά το ποσό της αποζημίωσης, προσθέτοντας πως “δεν μπορεί να αντέξει” την καταβολή του ποσού.

Δικηγόροι της Tesla υποστηρίζουν πως με βάση παρόμοιες υποθέσεις ρατσιστικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, η εταιρεία θα έπρεπε να κληθεί να πληρώσει το πολύ 600.000 δολάρια: 300.000 δολάρια για αποζημίωση συναισθηματικής δυσφορίας και 300.000 δολάρια για τιμωρητικές αποζημιώσεις.

Τελικά ο δικαστής William Orrick έκρινε σήμερα πως η Tesla είναι υπεύθυνη για την ρατσιστική συμπεριφορά που δέχτηκε ο Diaz και μείωσε την αποζημίωση που καλείται να δώσει η Tesla στον Diaz, από τα 136,9 εκατ. δολάρια στα 15 εκατ. δολάρια.

Ο δικαστής στην 43 σελίδων απόφασή του αναφέρει πως η Tesla υπέβαλε τον Diaz σε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον στο εργοστάσιό της στο Fremont της Καλιφόρνια, επιτρέποντας και αποτυγχάνοντας να σταματήσει τον ρατσισμό που αντιμετώπιζε. Ο δικαστής αναφέρει πως η Tesla είναι υπεύθυνη για την “βαθιά” συναισθηματική βλάβη που υπέστη ο Diaz και πως η Tesla έλαβε “ανεπαρκή” πειθαρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών.

Ο Diaz, πρώην συμβασιούχος εργαζόμενος που προσλήφθηκε στην Tesla το 2015 και αποχώρησε από αυτήν την άνοιξη του 2016, αντιμετώπισε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο, όπως είπε στο δικαστήριο, οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν διάφορα επίθετα για να τον υποτιμήσουν όπως και άλλους μαύρους εργαζόμενους, λέγοντάς του χαρακτηριστικά “πήγαινε πίσω στην Αφρική”, χαρακτηρίζοντας τον και ως νέγρο. Yπήρχαν επίσης ρατσιστικά γκράφιτι στις τουαλέτες, όπως ναζιστκές σβάστικες και συνθήματα της Ku Klux Klan και ένα ρατσιστικό σχέδιο στο χώρο εργασίας του.

Ο 53χρονος Diaz υποστήριξε πως η Tesla ευνοούσε τέτοιου είδους συμπεριφορές, επιτρέποντας τη δημιουργία ενός εχθρικού ρατσιστικού περιβάλλοντος για τον ίδιο και έτερους Αφροαμερικανούς εργαζομένους. Και μάλιστα πως έτεροι εργαζόμενοι είχαν πιεστεί να επιλύσουν τις καταγγελίες τους εξωδικαστικά, καθώς η διοίκηση απαιτούσε να λύνονται τα θέματα μέσω διαιτησίας.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, η υπόθεση μπόρεσε να προχωρήσει επειδή ο Diaz δεν είχε υπογράψει τη ρήτρα υποχρεωτικής διαιτησίας, όντας εργαζόμενος με προσωρινή σύμβαση. Η Tesla χρησιμοποιεί υποχρεωτική συμφωνία διαιτησίας σύμφωνα με την οποία υποχρεώνει τους υπαλλήλους να επιλύουν τις διαφορές τους κεκλεισμένων των θυρών και όχι σε δημόσια δίκη.

Ο δικηγόρος του Diaz είπε πως ο πελάτης του σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της μειωμένης αποζημίωσης.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Συνελήφθη Καναδός για κλοπή εμπορικών μυστικών από την Tesla

Ένας Καναδός πολίτης που ζει στο Ningbo της Κίνας συνελήφθη στο Long Island της Νέας Υόρκης, επειδή φέρεται να έκλεψε εμπορικά μυστικά της Tesla...

Nissan Sentra έπεσε πάνω σε ένα Tesla Cybertruck. Μάντεψε ποιο διαλύθηκε

Σε μια διασταύρωση στην Τάμπα της Φλόριντα, ένα Nissan Sentra έπεσε στο πλαϊνό μέρος ενός Tesla Cybertruck και όπως βλέπεις στις φωτογραφίες και στο...

Η Tesla αυξάνει τις τιμές του Model Y στην Ευρώπη

Η Tesla αυξάνει την τιμή του Model Y σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες στις 22 Μαρτίου κατά περίπου 2.000 ευρώ, με την ανακοίνωση να γίνεται...
Autoblog.gr