Δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο αποφάσισε πως η Tesla πρέπει να δώσει αποζημίωση ύψους 136,9 εκατ. δολαρίων στον Owen Diaz, πρώην υπάλληλος της Tesla, επειδή βρέθηκε αντιμέτωπος με ρατσιστική συμπεριφορά από τους προϊσταμένους του, όταν εργαζόταν στην εταιρεία.

Οι ένορκοι έδωσαν περισσότερα από όσα ζήτησαν οι δικηγόροι του, συγκεκριμένα αποφάσισαν πως η Tesla πρέπει να δώσει 130 εκατ. δολάρια για αποζημίωση και 6,9 εκατ. δολάρια στον Diaz για ψυχική οδύνη.

Ο Diaz, πρώην συμβασιούχος εργαζόμενος που προσλήφθηκε στην Tesla το 2015 και αποχώρησε την άνοιξη του 2016, αντιμετώπισε ένα εχθρικό εργασιακό περιβάλλον στο οποίο, όπως είπε στο δικαστήριο, οι συνάδελφοί του χρησιμοποιούσαν διάφορα επίθετα για να τον υποτιμήσουν όπως και άλλους μαύρους εργαζόμενους, λέγοντάς του χαρακτηριστικά “πήγαινε πίσω στην Αφρική”. Yπήρχαν επίσης ρατσιστικά γκράφιτι στις τουαλέτες, όπως ναζιστκές σβάστικες και συνθήματα της Ku Klux Klan και ένα ρατσιστικό σχέδιο στο χώρο εργασίας του.

Ο 53χρονος Diaz υποστήριξε πως η Tesla ευνοούσε τέτοιου είδους συμπεριφορές επιτρέποντας τη δημιουργία ενός εχθρικού ρατσιστικού περιβάλλοντος για τον ίδιο και έτερους Αφροαμερικανούς εργαζομένους. Και μάλιστα πως έτεροι εργαζόμενοι είχαν πιεστεί να επιλύσουν τις καταγγελίες τους εξωδικαστικά, καθώς η διοίκηση απαιτούσε να λύνονται τα θέματα μέσω διαιτησίας.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους του, η υπόθεση μπόρεσε να προχωρήσει επειδή ο εργαζόμενος δεν είχε υπογράψει τη ρήτρα υποχρεωτικής διαιτησίας, όντας εργαζόμενος με προσωρινή σύμβαση. Η Tesla χρησιμοποιεί υποχρεωτική συμφωνία διαιτησίας σύμφωνα με την οποία υποχρεώνει τους υπαλλήλους να επιλύουν τις διαφορές τους κεκλεισμένων των θυρών και όχι σε δημόσια δίκη.

Όπως συμβαίνει και σε άλλες εταιρείες που έχουν ανάλογη πολιτική, η Τesla σπάνια έρχεται αντιμέτωπη με σημαντικές ζημιές ή προχωρά σε διαρθρωτικές κινήσεις μετά την επίλυση μιας διαφοράς. Ωστόσο η Tesla ήταν επίσης υποχρεωμένη να πληρώσει 1 εκατομμύριο δολάρια σε έναν πρώην εργαζόμενο, τον Melvin Berry, ο οποίος επίσης βρέθηκε αντιμέτωπος με τον ρατσισμό και με έναν εχθρικό χώρο εργασίας.

Ο Diaz εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι ο Musk δεν επικοινώνησε μαζί του. Παραμένει άγνωστο εάν η Tesla θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. Ωστόσο δήλωσε:

Ενώ πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτά τα γεγονότα δεν δικαιολογούν την ετυμηγορία που έλαβαν οι ένορκοι, αναγνωρίζουμε ότι το 2015 και το 2016 δεν ήμασταν τέλειοι.

Στις σχετικές ειδήσεις, ένα δικαστήριο του Πεκίνου, αποφάσισε πως η Tesla θα πρέπει να δώσει αποζημίωση 232.000 δολαρίων στον Han Chao, που είχε αγοράσει ένα πιστοποιημένο μεταχειρισμένο Model S P85D από την εταιρία έναντι 379.700 γουάν (50.735 ευρώ). Η Tesla είχε πουλήσει το αυτοκίνητο ως “σε εξαιρετική κατάσταση”, αλλά τελικά αποδείχτηκε πως το αυτοκίνητο είχε εμπλακεί σε τροχαίο, με την Tesla να προχωρά σε σημαντικές εργασίες επισκευής.

Η Tesla καλείται να επιστρέψει στον Chao όλο το ποσό που πλήρωσε για να αποκτήσει το αυτοκίνητο, συν ένα σεβαστό ποσό αποζημίωσης. Συνολικά η Tesla πρέπει να δώσει 1,5 εκατ. γουάν (200.000 ευρώ) στον Chao.

Ωστόσο η Tesla μήνυσε τον Chao, κατηγορώντας τον πως προκάλεσε ζημιές σε δύο αυτοκίνητά της, ενώ την κατηγόρησε μέσω κοινωνικών δικτύων πως έλεγε ψέματα στο δικαστήριο. Σύμφωνα με τον Chao, η Tesla ζητά από αυτόν το ποσό των 5,85 εκατ. γουάν (781.500 ευρώ) ως αποζημίωση. Έτσι ο Chao προχώρησε νέα μήνυση εναντίον της Tesla, κατηγορώντας την για δυσφήμιση, μιας και η Tesla φέρεται να υποστήριξε πως ο Chao διοργάνωσε την διαμαρτυρία αυτής της ιδιοκτήτριας ενός Model 3, στο περιθώριο της έκθεσης της Σαγκάη τον περασμένο Απρίλιο.

Να σημειωθεί πως η Tesla έχει μηνύσει και την γυναίκα που διαμαρτυρήθηκε στο περίπτερό της στην έκθεση της Σαγκάη, ζητώντας από αυτή 5 εκατ. γουάν (667.800 ευρώ) ως αποζημίωση. Η γυναίκα που μήνησε και αυτή την Tesla, ζητά αποζημιώσεις ύψους 50.000 γουάν (6.680 ευρώ).