Η Anglo American αποκάλυψε σήμερα, Παρασκευή 6 Μάϊου, το μεγαλύτερο φορτηγό στον κόσμο που κινείται με υδρογόνο, σε ένα ορυχείο λευκόχρυσου στη βορειοανατολική Νότια Αφρική.

1

Η Anglo American είναι μια βρετανική πολυεθνική εταιρία εξόρυξης και ο μεγαλύτερος παραγωγός λευκόχρυσου στον κόσμο, με περίπου 40% της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς και σημαντικός “παίκτης” διαμαντιών, χαλκού, νικελίου, σιδηρομεταλλεύματος και μεταλλουργικού και θερμικού άνθρακα.

2

Με το υδρογονοκίνητο φορτηγό, η εταιρία στοχεύει να αντικαταστήσει έναν στόλο 40 πετρελαιοκίνητων φορτηγών, που το καθένα χρησιμοποιεί περίπου ένα εκατομμύριο λίτρα καυσίμων ετησίως.

Το NuGen project στο ορυχείο Mogalakwena, που ανήκει στην αγγλοαμερικανική θυγατρική Anglo American Platinum, θα χρησιμοποιεί ενέργεια από μια φωτοβολταϊκή μονάδα 140 MW για την παραγωγή του υδρογόνου, το οποίο θα κινεί τα φορτηγά, με το καθένα να μπορεί να μεταφέρει 315 τόνους μεταλλεύματος.

3

Το project, που αναμένεται να υλοποιηθεί πλήρως έως το 2026, είναι ένα πρώτο βήμα για να γίνουν οκτώ από τα ορυχεία της εταιρείας ουδέτερα από άνθρακα έως το 2030. Η εταιρεία έχει θέσει ως στόχο να φέρει όλες τις δραστηριότητές της σε αυτό το καθεστώς έως το 2040.

4

Η Engie βοήθησε την Anglo να δημιουργήσει το σύστημα, με το φορτηγό να φέρει μπαταρία της Williams Advanced Engineering (WAE).