Συνταξιοδοτικό ταμείο μήνυσε τον Elon Musk και το Twitter

Σχετικά άρθρα

To συνταξιοδοτικό ταμείο των αστυνομικών του Ορλάντο μήνυσε τον Elon Musk και το Twitter, επιδιώκοντας να εμποδίσει την ολοκλήρωση της εξαγοράς του social media έναντι 44 δισ. δολαρίων.

Στη συλλογική αγωγή που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο του Ντέλαγουερ, το Ταμείο Συντάξεων των Αστυνομικών του Ορλάντο υποστηρίζει ότι ο νόμος του Ντέλαγουερ απαγορεύει την ταχεία ολοκλήρωση της εξαγοράς επειδή ο Musk είχε συμφωνίες με άλλους μεγάλους μετόχους του Twitter, συμπεριλαμβανομένου του συμβούλου Morgan Stanley και του ιδρυτή του Twitter, Jack Dorsey, για να υποστηρίξουν το deal.

Η μήνυση επιδιώκει να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας τουλάχιστον μέχρι το 2025, θεωρώντας ότι οι διευθυντές του Twitter παραβίασαν τα καθήκοντά τους ως θεματοφύλακες των συμφερόντων των μετόχων.

Το ταμείο υποστηρίζει πως οι συμφωνίες αυτές έκαναν τον Musk, ο οποίος κατέχει το 9,6% του Twitter, πραγματικό “ιδιοκτήτη” άνω του 15% των μετοχών της εταιρείας, απαιτώντας τριετή καθυστέρηση στην εξαγορά, εκτός εάν τα 2/3 των μετόχων που δεν είναι υπό τον έλεγχό του, δώσει σχετική έγκριση.

To ταμείο συγκεκριμένα ισχυρίζεται πως ο Musk, η Morgan Stanley και ο Jack Dorsey αποτελούν ουσιαστικά μια ομάδα αγοραστών και πως το τωρινό, μεγάλο ποσοστό τους στην Twitter αιτιολογεί την ενεργοποίηση των σχετικών κανονισμών που απαιτούν αυξημένο ποσοστό υποστήριξης από τους μετόχους για την επικύρωση της συμφωνίας.

Η αμερικανική νομοθεσία ορίζει πως ένας μέτοχος που διαθέτει ποσοστό άνω του 15% σε μια εταιρεία και ο οποίος προσπαθεί να την εξαγοράσει, χρειάζεται διευρυμένη πλειοψηφία των μετόχων για την έγκριση της συμφωνίας. Musk, Dorsey και Morgan Stanley ελέγχουν περίπου το ένα πέμπτο των μετοχών, άρα πάνω από το όριο του 15%.

Η Morgan Stanley κατέχει περίπου το 8,8% των μετοχών του Twitter και ο Dorsey κατέχει το 2,4%. Δεν είναι σαφές από τη μήνυση πώς θα μπορούσαν να πληγούν οι μέτοχοι του Twitter χωρίς την τριετή καθυστέρηση.

Για αυτούς τους λόγους το συνταξιοδοτικό ταμείο ζητά από το δικαστήριο να ορίσει πως απαιτείται η έγκριση της συμφωνίας από την γενική συνέλευση των μετόχων με πλειοψηφία 2/3. Αν το δικαστήριο εγκρίνει το αίτημα, η ολοκλήρωση του deal θα γίνει πολύ πιο δύσκολη.

Το Twitter και το διοικητικό συμβούλιο του, συμπεριλαμβανομένου του Dorsey και του διευθύνοντος συμβούλου Parag Agrawal, κατονομάστηκαν επίσης ως κατηγορούμενοι.

Η προτεινόμενη εξαγορά του Twitter από τον Musk θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερες μοχλευόμενες εξαγορές στην οικονομική ιστορία. Την Πέμπτη ο Musk δήλωσε ότι έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 7 δισ. δολάρια, μεταξύ άλλων από κρατικά επενδυτικά ταμεία και ιδιώτες επενδυτές, για να υποστηρίξει τη χρηματοδότηση της εξαγοράς.

Το deal μπορεί να πρέπει να περάσει από τον έλεγχο της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ (CFIUS), που θα εξετάσει το κατά πόσο η εξαγορά του Twitter από τον Musk, με την υποστήριξη των ξένων επενδυτών, εγκυμονεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Tesla ανακαλεί 3.878 Cybertruck

Η Tesla ανακαλεί 3.878 Cybertruck εξαιτίας του προβλήματος με το μεταλλικό κάλυμμα του πεντάλ του γκαζιού, το οποίο ενδέχεται να μην έχει στερεωθεί καλά...

Νέα Shelby Super Snake με 830 άλογα και πολύ carbon

Η Shelby American παρουσίασε σήμερα την Super Snake έκδοση της νέας γενιάς της Mustang. Το αυτοκίνητο ξεχωρίζει από την επιθετική του εμφάνιση με νέους...