Τη συγκέντρωση 7,14 δισ. δολαρίων από ιδιώτες επενδυτές για την συγκέντρωση των 21 δισ. δολαρίων που χρειάζεται για να προχωρήσει την εξαγορά του Twitter αποκάλυψε ο Elon Musk.

O Musk με έγγραφο που απέστειλε στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) αναφέρει πως έχει λάβει επιστολές δέσμευσης κεφαλαίων από 19 επενδυτές, όπως τον συνιδρυτής της Oracle, Larry Ellison, από τις εταιρείες Sequoia Capital (800 εκατ. δολάρια), Brookfield (500 εκατ. δολάρια), Vy Capital (700 εκατ.), Qatar Holding (375 εκατ. δολάρια), Fidelity (316 εκατ. δολάρια) και το κορυφαίο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance (500 εκατ. δολάρια).

1Διάβασε ακόμη

Ο Elon Musk θα βγάλει το Twitter από το χρηματιστήριο για να το ξαναβάλει

Να σημειωθεί πως ο Musk έχει αναλάβει να καλύψει ο ίδιος ή μέσω επενδυτών περίπου 21 δισ. δολάρια από το συνολικό τίμημα των 44 δισ. δολαρίων που έχει προσφέρει για την εξαγορά της δημοφιλούς πλατφόρμας social media.

Όσους περισσότερους νέους επενδυτές βρίσκει ο Musk, τόσο λιγότερα χρήματα θα πρέπει να δαπανήσει από την προσωπική περιουσία του για να υλοποιήσει το deal. Το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό για τους μετόχους της Tesla που ανησυχούσαν για την αξία των μετοχών της που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση από τον Musk, κάτι που έχει αποτυπωθεί στους τριγμούς της μετοχής τις τελευταίες εβδομάδες.

Με την διασφάλιση των νέων κονδυλίων εκτιμάται πως ο Musk θα μπορέσει να περιορίσει το δανεισμό που είχε διασφαλίσει από την Morgan Stanley για την χρηματοδότηση της συμφωνίας, από τα 12,5 στα 6,25 δισ. δολάρια.

2

Ο κυριότερος από τους νέους επενδυτές είναι ο οραματιστής συνιδρυτής της Oracle, Larry Ellison, ο οποίος “έκοψε” μια επιταγή της τάξεως του 1 δισ. δολαρίων. O Ellison συνεργάζεται ήδη με τον Musk, αφού συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Tesla. Άλλα 800 εκατ. δολάρια θα προσφέρει η Sequoia, 700 εκατ. δολάρια η τεχνολογική VyCapital με έδρα το Ντουμπάι, 500 εκατ. δολάρια η Brookfield, 375 εκατ. δολάρια η Qatar Holding, 316 εκατ. δολάρια η Fidelity, ενώ η Binance θα “μπει” στο project με 500 εκατ. δολάρια.

3

Ανανεωμένη εμπιστοσύνη προς το μέλλον της πλατφόρμας δείχνει και ο ζάμπλουτος ανιψιός του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και γνωστός στις αγορές για την έντονη δραστηριοποίηση του σε μεγάλες επενδύσεις διεθνώς. Ο πρίγκιπας Al Waleed bin Talal Al Saud ήταν ήδη μέτοχος στο Twitter και μάλιστα είχε εκφράσει αρχικά έντονες επιφυλάξεις για την εξαγορά από τον Musk. Όμως, πείστηκε τελικά να σταθεί στο πλευρό του αφεντικού της Tesla μέσω των 34,95 εκατ. μετοχών του, αξίας 1,9 δισ. δολαρίων, δίδοντας ψήφο εμπιστοσύνης στην εξαγορά.

Σημειωτέον πως ο Musk αποκάλυψε επίσης πως συνεχίζει την προσπάθεια για την προσέλκυση επιπλέον επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου και του δισεκατομμυριούχου συνιδρυτή του Twitter Jack Dorsey, δίδοντας στους νυν μετόχους του Twiiter την επιλογή να συνεισφέρουν τις μετοχές τους στην εξαγορά. Κάτι δηλαδή που πέτυχε ήδη με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα.

4

Η είδηση, όπως ήταν φυσικό, έδωσε νέα ώθηση στην μετοχή της πλατφόρμας, η οποία πλέον κινείται στα 49 δολάρια πλησιάζοντας έτσι συνεχώς τα 54,20 δολάρια ανά μετοχή που έχει προσφέρει ο Musk στο πλαίσιο της συμφωνίας εξαγοράς. Όπως σχολιάζουν αναλυτές, όσο πιο κοντά πηγαίνει η τιμή της μετοχής στα επίπεδα της προφοράς, τόσο πιο πιθανό είναι το σύνολο των μετόχων της τεχνολογικής εταιρείας να εγκρίνουν το deal.

Παράλληλα φημολογείται πως ο Elon Musk αναμένεται πως θα αναλάβει προσωρινός διευθύνων σύμβουλος του Twitter για μερικούς μήνες, αφού ολοκληρωθεί η εξαγορά.