Η Τουρκία ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα σπάνιων γαιών που χρειάζονται στη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων και που καθιστά τη γειτονική χώρα τη δεύτερη χώρα στον κόσμο μετά την Κίνα που έχει κοιτάσματα σπάνιων γαιών. Το τουρκικό κοίτασμα 694 εκατ. μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών, που θα συμβάλει θετικά στην οικονομία της χώρας, βρέθηκε στη πόλη Beylikova, στην επαρχία του Eskisehir. Στη Κίνα τα κοιτάσματα φτάνουν τους 800 εκατ. μετρικούς τόνους.

Στο υπέδαφος της Beylikova υπάρχουν 10 από τα συνολικά 17 είδη σπάνιων γαιών, ενώ βρίσκονται ιδιαίτερα κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, γεγονός που καθιστά την εξόρυξή τους ιδιαίτερα εύκολη. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιες σπάνιες γαίες κρύβονται στο υπέδαφος της Τουρκίας, αλλά όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, πάνω από το 1/3 μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Το τεράστιο κοίτασμα της Τουρκίας καλύπτει τη παγκόσμια ζήτηση για περίπου 1.000 χρόνια, με τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Fatih Donmez, να επισημαίνει ότι μέσα στο έτος θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημιουργίας των απαραίτητων εγκαταστάσεων για την εξόρυξη.

Όταν ολοκληρωθούν οι εγκαταστάσεις, η ετήσια παραγωγή θα φτάνει στους 570.000 μετρικούς τόνους σπάνιων γαιών, σχεδόν η διπλάσια συγκριτικά με την εκτιμώμενη ζήτηση το 2030. Ο Donmez δήλωσε επίσης πως θα παραχθούν 250 τόνοι θορίου, στοιχείο που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στην πυρηνική βιομηχανία, 10 χιλιάδες τόνοι οξειδίων σπάνιων γαιών, 72 χιλιάδες τόνοι βαρύτη και 70 χιλιάδες τόνοι φθορίτη.