Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Νότια Κορέα εκδήλωσαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις προτεινόμενες φορολογικές ελαφρύνσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, δηλώνοντας ότι ενδεχομένως δρομολογούν διακρίσεις κατά των οχημάτων που κατασκευάζονται εκτός της αμερικανικής αγοράς και παραβιάζουν τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO).

Την περασμένη Κυριακή, ψηφίστηκε από τη Γερουσία νομοσχέδιο 430 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το κλίμα και την ενέργεια, με το Κογκρέσο να άρει το όριο των 7.500 δολαρίων σε φορολογικές απαλλαγές για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων που εφαρμόζεται σήμερα, με την επιβολή περιορισμών, συμπεριλαμβανομένης και της απαγόρευσης των οχημάτων που δεν κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική να υπάγονται σε φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η απαγόρευση φορολογικών ελαφρύνσεων για οχήματα που κατασκευάζονται εκτός της Βορείου Αμερικής θα εφαρμοστεί μόλις ο πρόεδρος Biden υπογράψει το νομοσχέδιο και αυτό γίνει νόμος των ΗΠΑ. Η προτεινόμενη νομοθεσία περιλαμβάνει επίσης προβλέψεις με στόχο την αποτροπή χρήσης εξαρτημάτων μπαταρίας ή σπάνιων γαιών που προέρχονται από την Κίνα.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Miriam Garcia Ferrer, δήλωσε σχετικά με το παραπάνω νομοσχέδιο:

Κατά την άποψη μας υπάρχουν διακρίσεις κατά των ξένων κατασκευαστών οχημάτων σε σχέση με τους κατασκευαστές στις ΗΠΑ. Φυσικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι συμβατό με τον WTO.

Ωστόσο, είναι αναγκαίο να διασφαλίσουμε ότι τα μέσα που εισάγονται είναι δίκαια και δεν παράγουν διακρίσεις. Έτσι, συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τις ΗΠΑ να αποσύρουν τα στοιχεία των διακρίσεων από το νομοσχέδιο και να διασφαλίσουν ότι αυτό είναι πλήρως συμβατό με τον WTO.

Ωστόσο, η Garcia Ferrer δήλωσε ότι η ΕΕ συμφώνησε με την Ουάσινγκτον ότι οι απαλλαγές φόρου αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο για την ενίσχυση της ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων, την προώθηση της μετάβασης στα βιώσιμα μέσα μετακινήσεων και για τη μείωση των εκπομπών βλαβερών ρύπων.

Εκτός της ΕΕ, η Νότια Κορέα εξέφρασε επίσης χθες, Πέμπτη, τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ ότι το νομοσχέδιο μπορεί ενδεχομένως να παραβιάζει τους κανόνες του WTO, αλλά και μία διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Το υπουργείο Εμπορίου της Νότιας Κορέας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει ζητήσει από τις εμπορικές αρχές των ΗΠΑ να χαλαρώσουν τις προϋποθέσεις σχετικά με τα εξαρτήματα των μπαταριών, αλλά και την τελική συναρμολόγηση των οχημάτων.

Το αναφερόμενο νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με προηγούμενη δήλωση της προέδρου αυτού του νομοθετικού σώματος, της Δημοκρατικής Nancy Pelosi.