Η αλβανική κυβέρνηση προχώρησε τη διαγωνιστική διαδικασία για τον νέο οδικό άξονα Milot-Fier (μέρος του Παρανδριατικού Άξονα) που θα φέρει πιο κοντά την Κακαβιά με το Μαυροβούνιο. Μόλις ολοκληρωθεί, το ταξίδι από τα Γιάννενα στο Dubrovnik αναμένεται να μειωθεί σε μόλις 5 ώρες, διευκολύνοντας τουριστικές και εμπορικές μετακινήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο άξονας Milot-Fier θα είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Αλβανία με μέγιστη ταχύτητα τα 130 χλμ/ώρα και θα είναι πιστοποιημένος από την Ε.Ε. Το κομμάτι Milot-Fier θα έχει μήκος 114 χιλιομέτρων και θα αποτελεί μέρος του Μπλε Διαδρόμου (Blue Corridor), ενώ θα χωριστεί σε τρία τμήματα. Το πρώτο θα είναι του Milot-Thumane, το δεύτερο του Kashar-Lekaj και το τρίτο του Lekaj-Fier.

Και για τα τρία, οι διαγωνισμοί άνοιξαν στις 2 Αυγούστου, με την εκτιμώμενη αξία της επένδυσης να ανέρχεται στα 837 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν οριστεί οι ανάδοχοι των τμημάτων.

Το άλλο τμήμα αυτού του αυτοκινητόδρομου είναι το Thumane-Kashar, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή και αναμένεται να έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο 400 εκατ. ευρώ αυξάνοντας παράλληλη την απασχόληση.

Με την ολοκλήρωση αυτού του τμήματος η χρονική διάρκεια διέλευσης της Αλβανίας οδικώς θα είναι 2 ώρες και 30 λεπτά ως εξής, καθώς από την Κακαβιά έως το Fier θα απαιτείται 1 ώρα και 30 λεπτά και από το Fier έως το Milot (114 χλμ) θα χρειάζεται ακόμη 1 ώρα (με την ολοκλήρωση του έργου).

Αυτό σημαίνει ότι με την ολοκλήρωση του δρόμου της Αλβανίας μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια και του άξονα Γιάννενα-Καλπάκι-Κακαβιά, θα υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσεις από τα Γιάννενα και να φτάσεις στο Dubrovnik της Κροατίας μέσα σε μόλις 5 ώρες.

Κλείνοντας, ο αυτοκινητόδρομος Αδριατικής-Ιονίου ξεκινά από την Τεργέστη, περνά από την Κροατία, περιλαμβάνει το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και συνεχίζει μέχρι την Κακαβιά, ενώ στη συνέχεια καταλήγει στη χώρα μας μέσω της Ιόνιας και της Εγνατίας Οδού.