Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τελικοί του 11ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού F1 in Schools. Είχαν μάλιστα ιδιαίτερη σημασία αφού πέραν της ανάδειξης των πρωταθλητριών ομάδων κι εκείνων που θα μας εκπροσωπήσουν στους παγκόσμιους τελικούς, ήταν η πρώτη φορά μετά την παγκόσμια πανδημία, που το αγωνιστικό κομμάτι πραγματοποιήθηκε με φυσική παρουσία των συμμετεχόντων.

Συγκεκριμένα, οι φετινοί εθνικοί τελικοί του F1 in Schools αγώνες διενεργήθηκαν σε δύο φάσεις. Η πρώτη διενεργήθηκε τον Ιούνιο, ήταν χωρίς φυσική παρουσία ομάδων και περιλάμβανε:

 • Την αξιολόγηση των εργασιών των ομάδων (Project Management and Enterprise Portfolio, Design & Engineering Portfolio)
 • Την αξιολόγηση των σετ με τα ξεχωριστά σχέδια ορθογραφικής προβολής και τρισδιάστατης ρεαλιστικής απεικόνισης των F1 μοντέλων των ομάδων
 • Την αξιολόγηση των βίντεο προφορικής παρουσίασης των ομάδων
 • Τον έλεγχο συμμόρφωσης με τους Τεχνικούς Κανονισμούς των 3D CAD σχεδίων των F1 μοντέλων των ομάδων

Η δεύτερη φάση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο στην Αθήνα, τις Σέρρες και τον Βόλο, με φυσική παρουσία των ομάδων και περιλάμβανε τους αγώνες ταχύτητας των F1 μοντέλων πάνω στην επίσημη πίστα 24 μέτρων του F1 in Schools.

Πρωταθλήτρια Ελλάδας αναδείχθηκε η ομάδα Anatolian Racers από το Κολλέγιο Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη, με την πρώτη δεκάδα να διαμορφώνεται ως εξής:

 1. Anatolian Racers από το Κολλέγιο Ανατόλια
 2. Mach1 από την Σχολή Μωραΐτη
 3. Enigma από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση – Εκπαιδευτήρια Αντωνοπούλου
 4. GforceXanthi από το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
 5. SBMT Racing Team από το Γενικό Λύκειο Ξυλοκάστρου
 6. Alacrity από την Εράσμειο Ελληνογερμανική Σχολή
 7. Acceleracing από την Ελληνογερμανική Αγωγή
 8. Centaur από την Ελληνογερμανική Αγωγή
 9. VITESSE από την Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί στη Θεσσαλονίκη
 10. PiForce από το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Σάμου

Στην κατηγορία των Δημοτικών Σχολείων, στην πρώτη θέση ισοβάθμησαν οι ομάδες BoomFasters από το 20ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών και Zoom Past Wheels από το 13ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, με αποτέλεσμα να αναδειχθούν και οι δύο ομάδες Πρωταθλήτριες.

Δευτεραθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα Palladio Speeders από τα Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο Βάρης και στην τρίτη θέση της βαθμολογίας βρέθηκε η ομάδα JoseF1 από το ιδιωτικό σχολείο Άγιος Ιωσήφ Πεύκης.

Οι παγκόσμιοι τελικοί του F1 in Schools διενεργούνται κάθε χρόνο και υποστηρίζονται από τους διοργανωτές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Formula 1 και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (FIA).

Οι επόμενοι παγκόσμιοι τελικοί του διαγωνισμού F1 in Schools θα διενεργηθούν την άνοιξη του 2023 και την Ελλάδα νομιμοποιούνται να εκπροσωπήσουν οι παρακάτω ομάδες:

 • 1η Ομάδα Εσωτερικής Συνεργασίας: Anatolian Racers/Κολλέγιο Ανατόλια + GforceXanthi/ 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης
 • 2η Ομάδα Εσωτερικής Συνεργασίας: Mach1/Σχολή Μωραΐτη + SBMT Racing Team/Γενικό Λύκειο Ξυλοκάστρου
 • 3η Ομάδα Εσωτερικής Συνεργασίας: Enigma/ Εκπαιδευτική Αναγέννηση + Alacrity/Εράσμειος Ελληνογερμανική Σχολή
 • 4η Ομάδα Διεθνούς Συνεργασίας: Acceleracing/Ελληνογερμανική Αγωγή + GForce/The English School, Nicosia, Cyprus

Ο Εθνικός Συντονιστής του προγράμματος F1 in Schools σε Ελλάδα και Κύπρο, Δημήτρης Πολυματίδης, δήλωσε σχετικά:

Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες για την συμμετοχή τους στον πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in Schools 2022 και καλή επιτυχία στις ομάδες που θα μας εκπροσωπήσουν στους Παγκόσμιους Τελικούς. Το F1 in Schools είναι από τα ελάχιστα προγράμματα στον κόσμο, που συνδυάζει την προαγωγή μιας επιχειρηματικής νοοτροπίας στους νέους και την εκπαίδευσή τους πάνω σε τομείς STEM και ψηφιακές τεχνολογίες. Επίσης, βοηθά τους μαθητές να αποκτήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως της κριτικής σκέψης, δημιουργικότητας και συνεργασίας.

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) υποστηρίζει με δωρεά του τη συμμετοχή δημόσιων σχολείων στον πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in Schools της τρέχουσας σχολικής περιόδου, με σκοπό να ενθαρρύνει τη συμμετοχή περισσότερων μαθητών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την εκπαίδευσή τους πάνω σε καινοτόμες εφαρμογές STEM.