Στις αρχές της πανδημίας της Covid-19, ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης Transport for London (TfL) ανέστειλε τα τέλη κυκλοφοριακής συμφόρησης στο κεντρικό Λονδίνο για τρεις μήνες για να διευκολύνει τις μετακινήσεις για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Επίσης, τον Μάρτιο του 2020, ο οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης που είναι υπεύθυνος για το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου μεταφορών στο Λονδίνο (TfL) μείωσε το όριο ταχύτητας στα 20 μίλια/ώρα (32,1 χλμ/ώρα) σε μια περιοχή 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η αλλαγή έγινε με την ελπίδα να γίνουν ασφαλέστεροι οι δρόμοι του Λονδίνου. Μετά από σχεδόν τρία χρόνια, τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι δρόμοι της βρετανικής πρωτεύουσας είναι σημαντικά πιο ασφαλείς και άλλες πόλεις σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Λονδίνου.

Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία που δημοσίευσε ο TfL δείχνουν ότι τα ατυχήματα στη ζώνη χρέωσης συμφόρησης μειώθηκαν κατά 25% μετά τη μείωση του ορίου ταχύτητας από 30 μίλια/ώρα σε 20 μίλια/ώρα. Τα ατυχήματα με σοβαρούς τραυματισμούς ή και νεκρούς μειώθηκαν επίσης κατά 25%, ενώ τα ατυχήματα με πεζούς μειώθηκαν κατά 63%.

Ωστόσο για να λειτουργήσει ένα νέο όριο ταχύτητας, πρέπει να ελέγχεται, με την Μητροπολιτική Αστυνομία να “κόβει” περισσότερες από 475.000 κλήσεις υπέρβασης ταχύτητας το 2021 και το 2022, σημειώνοντας αύξηση 72%.

Υπό το πρίσμα της επιτυχίας, ο TfL σχεδιάζει να διπλασιάσει τη ζώνη των 20 μιλίων/ώρα (32,1 χλμ/ώρα), από τα σημερινά 68 μίλια (109 χλμ.) των δρόμων της πόλης σε συνολικά 136 μίλια (219 χλμ.) έως το 2024.

Ο απώτερος στόχος είναι να δει την πόλη να εκπληρώνει τη δέσμευσή της στο Vision Zero, εξαλείφοντας όλους τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα και τους σοβαρούς τραυματισμούς στους δρόμους του Λονδίνου έως το 2041.