Τα Peugeot 3008 Hybrid και 5008 Hybrid γίνονται 15% πιο οικονομικά

Σχετικά άρθρα

Η Peugeot παρουσίασε σήμερα τα ανανεωμένα 3008 Hybrid και 5008 Hybrid που αποκτούν νέο ήπιο υβριδικό 48V κινητήρα που μειώνει τη κατανάλωση καυσίμου έως και 15%.

Συγκεκριμένα, ο κινητήρας καταναλώνει 2,5 λίτρα ανά 100 χλμ λιγότερο βενζίνη όταν τα αυτοκίνητα κινούνται εντός πόλης και 0,7 λίτρα όταν κινούνται στον αυτοκινητόδρομο. Σε δρόμους ταχείας κυκλοφορίας τα αυτοκίνητα καταναλώνουν σχεδόν την ίδια ποσότητα καυσίμου με πριν. Κατά μέσο όρο, το ήπιο υβριδικό σύστημα μετάδοσης κίνησης μειώνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 1 λίτρο ανά 100 χλμ στον κύκλο WLTP, με τις εκπομπές CO2 να μειώνονται 20 γρ/χλμ κατά μέσο όρο.

Τα Peugeot 3008 Hybrid και 5008 Hybrid φορούν τον τρικύλινδρο turbo 1.200άρη βενζινοκινητήρα απόδοσης 136 ίππων στις 5.500 σ.α.λ με 230 Nm ροπής στις 1.750 σ.α.λ. Επωφελούμενος από μια τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας, αυτός ο κινητήρας εσωτερικής καύσης λειτουργεί στον κύκλο Miller για μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην καύση και διαθέτει καδένα χρονισμού για χαμηλότερο κόστος συντήρησης.

Επίσης νέο είναι το αυτόματο εξηλεκτρισμένο κιβώτιο έξι σχέσεων διπλού συμπλέκτη, συνεχούς ροπής, ειδικά σχεδιασμένο για υβριδικά συστήματα κίνησης. Στη μονάδα του κιβωτίου περιλαμβάνεται επίσης ο ηλεκτροκινητήρας και η ηλεκτρονική μονάδα ελέγχου, που βελτιστοποιεί τις διαστάσεις και το βάρος του αυτοκινήτου και εγγυάται την εξαιρετική απόδοση στην οδήγηση.

Ο ηλεκτροκινητήρας μόνιμου μαγνήτη, ενσωματώνεται στο κιβώτιο και αποδίδει μέγιστη ισχύ 21 kW (28 ίππων) και ροπή 55 Nm. Δίνει στο αυτοκίνητο τη δυνατότητα να κινείται 100% ηλεκτρικά όταν οι απαιτήσεις ροπής είναι χαμηλές, και βοηθά τον κινητήρα εσωτερικής καύσεως περιορίζοντας την κατανάλωσή του.

Κατά την επιβράδυνση, ο κινητήρας λειτουργεί ως γεννήτρια για την επαναφόρτιση της μπαταρίας 48V του υβριδικού συστήματος. Παρέχει επίσης την ισχύ για την κύρια εκκίνηση του κινητήρα εσωτερικής καύσης με τη βοήθεια ενός ιμάντα για τη μίζα.

Η 48βολτη μπαταρία ιόντων λιθίου έχει μικτή χωρητικότητα 898 Wh και ωφέλιμη χωρητικότητα 432 Wh. Έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί το ίδιο επίπεδο απόδοσης καθ’όλη τη ζωή του αυτοκινήτου, και καλύπτεται από εργοστασιακή εγγύηση 8ετών ή 160.000 χλμ.

Όλα τα μέρη που απαρτίζουν τον νέο κινητήρα, βρίσκονται κάτω από το καπό, εκτός από την μπαταρία των 48V, η οποία είναι τοποθετημένη κάτω από το μπροστινό αριστερό κάθισμα των Peugeot 3008 και 5008.

Μόλις το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας το επιτρέψει, το σύστημα Hybrid δίνει τη δυνατότητα στο αυτοκίνητο να πάρει μπροστά, να κάνει μανούβρες (στο παρκάρισμα π.χ.) και να κινείται με χαμηλή ταχύτητα σε μποτιλιάρισμα, ως αμιγώς ηλεκτροκίνητο.

Κατά την οδήγηση σε αστικό κύκλο, τα Peugeot 3008 και 5008 Hybrid μπορούν να οδηγηθούν σε πάνω από το 50% του χρόνου τους με πρόγραμμα 100% ηλεκτροκίνησης, μηδενικών ρύπων.

Σε υψηλότερες ταχύτητες (έως 145 χλμ/ώρα), ο κινητήρας εσωτερικής καύσεως σταματά μόλις ο οδηγός σηκώνει το πόδι του από το γκάζι και το αυτοκίνητο κινείται με σταθερή ταχύτητα, ή όταν επιβραδύνει.

Όταν ο οδηγός καλείται να πάρει τον έλεγχο, σε χαμηλή ταχύτητα, ο ηλεκτροκινητήρας παρέχει πρόσθετη ροπή με μια στιγμιαία ώθηση που αντισταθμίζει την υστέρηση του turbo. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται τα κατεβάσματα, και εξασφαλίζεται περισσότερη οδηγική άνεση και δυναμισμός. Και όταν ο οδηγός πατήσει βαθιά το γκάζι, ο ηλεκτροκινητήρας παρέχει 9 kW επιπλέον ισχύ (περίπου 12 ίππους).

Επιπρόσθετα, αυτά τα μοντέλα θα είναι εξοπλισμένα με σύστημα AVAS (Acoustic Vehicle Alerting System) το οποίο εκπέμπει έναν ήχο στο περιβάλλον, με ταχύτητα έως και 30 χλμ/ώρα για να προειδοποιεί τους πεζούς και τους ποδηλάτες ότι το όχημα πλησιάζει.

Αυτός ο κινητήρας αντικαθιστά τον PureTech 130 EAT8, και σύντομα θα είναι διαθέσιμος και σε άλλα μοντέλα της γκάμας της Peugeot, όπως στα 208, 2008, 308, 308 SW και 408. Τα Peugeot 3008 και 5008 Hybrid θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της Sochaux, και η πώλησή τους στην Ευρώπη προγραμματίζεται να ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του 2023.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Νέο Peugeot 5008

Η Peugeot παρουσίασε σήμερα τη νέα γενιά του 5008. Το αυτοκίνητο βασίζεται στην πλατφόρμα STLA Medium, την ίδια που φέρει το νέο 3008 και...