Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης της υψηλής γέφυρας Σερβίων, εργασίες που αναμένονται να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου διμήνου, οπότε και αναμένετε να δοθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων.

Οι εργασίες αφορούν σε πολύ εξειδικευμένες τεχνικές παρεμβάσεις μεγάλης ισχύος που θα ενισχύσουν την αντοχή της γέφυρας σε δύο αρθρώσεις της, όπου εντοπίστηκαν σημαντικές ζημιές.

1

Οι ζημιές αφορούν σε σοβαρές ρωγμές που διαπιστώθηκαν κατά την εκτεταμένη και αναλυτική με ειδικό εξοπλισμό και τεχνική επιθεώρηση που πραγματοποίησαν το φθινόπωρο της περασμένης χρονιάς, ο μηχανικός της Εγνατίας οδού Α.Ε., Παναγιώτης Πανέτσος με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Κωνσταντίνο Κατάκαλο. Οι εξειδικευμένες εργασίες που γίνονται αποσκοπούν στην περαιτέρω ενίσχυση της αντοχής της γέφυρας στα επίμαχα σημεία των ρωγμών.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών διαπιστώθηκε πως στον 6ο πρόβολο της γέφυρας, στο ρεύμα από Σέρβια προς Κοζάνη, σε σημείο της ρωγμής, στο πιο αδύνατο σημείο υπήρχε μεγαλύτερο βάθος. Στον καθαρισμό του τσιμέντου για να βρεθεί ένας τένοντας -συρματόσχοινο- διαπιστώθηκε ότι αυτός έχει οξειδωθεί κατά 15 πόντους.

2

Συνολικά δύο από τους τέσσερις εσωτερικούς τένοντες -συρματόσχοινα- του 6ου προβόλου της γέφυρας στο ένα ρεύμα κυκλοφορίας, έχουν σημαντικές φθορές, έχοντας οξειδωθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό, άνω του 50%. Έτσι το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο από το αρχικό, αφού πλέον υπάρχουν δυο τένοντες φθαρμένοι και η εξωτερική τους ενίσχυση απαιτεί επιπλέον παρεμβάσεις, πέρα από την εφαρμογή εξωτερικής προέντασης, που δεν ήταν προβλέψιμες στη μελέτη.

Σύμφωνα με την μελέτη, η αντιμετώπιση της ρωγμής στο συγκεκριμένο σημείο, προέβλεπε την τοποθέτηση ενός εξωτερικού τένοντα -συρματόσχοινου- προκειμένου αυτός να “δέσει και να ασφαλίσει” την κατασκευή από τη μία και την άλλη πλευρά. Για την τοποθέτηση του συγκεκριμένου εξωτερικού τένοντα ήταν βασικό να εντοπιστούν τα σημεία που βρίσκονται οι εσωτερικοί τένοντες, ώστε κατά την εγκατάστασή του να μην “τραυματιστεί” κάποιος εξ αυτών.

3

Κατά τη διαδικασία εντοπισμού των θέσεων τους, διαπιστώθηκε πως δύο από αυτούς είχαν σημαντικές φθορές, γεγονός που ανησύχησε τους εμπλεκόμενους του έργου με αποτέλεσμα να εισηγηθούν προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τη λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων ασφαλείας για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι εργασίες αποκατάστασης του προβλήματος.

Το πρόβλημα αυτό δεν είχε εντοπιστεί αρχικά, τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν έγιναν οι αυτοψίες ώστε να βρεθεί ο τρόπος με τον οποίον θα ενισχυθεί η γέφυρα στα επίμαχα σημεία μεταξύ του πέμπτου και του έκτου βάθρου.

4

Με την έναρξη όμως των εργασιών οι τεχνικοί διαπίστωσαν το πρόβλημα αυτό και έτσι εκτάκτως χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των μελετητών και των τεχνικών υπηρεσιών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Μετά την εξέλιξη αυτή αναμένεται να καθυστερήσουν οι εργασίες στο τμήμα αυτό που αρχικά προβλέπονταν να ολοκληρωθούν σε περίπου ένα μήνα.

5Απαγόρευση οχημάτων άνω των 3,5 τόνων

Για αυτό το λόγο αποφασίστηκε η άμεση απαγόρευση φορτηγών και λεωφορείων άνω των 3, 5 τόνων και όριο ταχύτητας τα 40 χλμ/ώρα, στην υψηλή Γέφυρα Σερβίων, και για χρονικό διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών. Στην ανακοίνωση της Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης αναφέρεται:

Ανακοινώνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους οχημάτων, με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική Οδό Κοζάνης- Λάρισας, από τη Χ/Θ 18+900 έως τη Χ/Θ 20+300 (Υψηλή Γέφυρα Σερβίων), λόγω εκτέλεσης εργασιών ενίσχυσης της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων που βρίσκεται στην Εθνική Οδό Κοζάνης – Λάρισας και μετά από Απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης.

Η κυκλοφορία των παντός είδους οχημάτων, με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων και μέγιστο ύψος 4 μέτρα, τα οποία έχουν αναχώρηση και προορισμό σε περιοχές εντός της Π.Ε. Κοζάνης, διεξάγεται ως ακολούθως:

Από το 30ο χλμ της Εθνικής Οδού Κοζάνης-Λάρισας (διασταύρωση Αυλών)- Αυλές- Γούλες- Ρύμνιο- Γέφυρα Ρυμνίου- Υπό χαρακτηρισμό οδικό δίκτυο- Καισαρειά (περιφερειακή οδός)- Επαρχιακή Οδό Άνω Κώμης-Καισαρειάς- εκ νέου είσοδος στο υπό χαρακτηρισμό οδικό δίκτυο – διασταύρωση με τη Δημοτική Οδό Κοζάνης-Καρυδίτσας-Αριστερά προς Καρυδίτσα-δεξιά προς Δημοτική Οδό Καρυδίτσας-Λευκόβρυσης- Επαρχιακή Οδός Κοζάνης-Αιανής- Κυκλικός Κόμβος εισόδου πόλεως Κοζάνης- Βατερό- Ενωτική Οδός ή Εγνατία Οδός και αντιστρόφως.

Η κυκλοφορία των παντός είδους οχημάτων, με μεικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων, με κατεύθυνση από Λάρισα προς Κοζάνη και αντίστροφα, θα διεξάγεται μέσω της Εγνατίας Οδού, είτε προς Γρεβενά είτε προς Βέροια.

Η στένωση της Εθνικής Οδού Κοζάνης Λάρισας, από τη Χ/Θ 18+900 έως τη Χ/Θ 20+300 (Υψηλή Γέφυρα Σερβίων), με περιορισμό του πλάτους κυκλοφορίας στα 4 μέτρα και το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας ορίζεται στα 40 χλμ/ώρα.

Η κυκλοφορία των λοιπών οχημάτων στην Εθνική Οδό Κοζάνης Λάρισας, διεξάγεται κανονικά, ρυθμιζόμενη από τους υφιστάμενους φωτεινούς σηματοδότες για την εναλλακτική μονοδρόμηση της οδού από την Χ/Θ 18+900 έως την Χ/Θ 20+300.

6Τελευταία επιθεώρηση της Γέφυρας έγινε το 1995

Σύμφωνα με τον κ. Κατάκαλο, οι ζημιές που προκαλούν εντύπωση για την έντασή τους, προκλήθηκαν πριν από πολλά χρόνια εξαιτίας ισχυρών πιέσεων, που ασκήθηκαν στα σημεία αυτά και ξεπέρασαν τοπικά τους 350 τόνους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τελευταία επιθεώρηση της γέφυρας, έγινε το 1995 μετά τον σεισμό του Μάιου, 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ μετά τις εργασίες επισκευής των σοβαρών ρωγμών, θα ακολουθήσει μεγάλη συνολική συντήρηση της Υψηλής Γέφυρας Σερβίων.

7Λειτουργεί αδιάκοπα από το 1975

8

Η υψηλή γέφυρα Σερβίων, με συνολικό μήκος 1.372 μέτρων, κατασκευάστηκε στη δεκαετία του 1970, ταυτόχρονα με τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Πολυφύτου και αποτελεί τμήμα της εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης. Τέθηκε για πρώτη φορά στην κυκλοφορία το 1975 και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη γέφυρα της Ελλάδας, πίσω από αυτή του Ρίου-Αντιρρίου.