Verstappen και Perez προειδοποιούν πως οι προσπεράσεις θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολες

Σχετικά άρθρα

Οι δύο οδηγοί της Red Bull πιστεύουν πως οι προσπεράσεις θα γίνουν πιο δύσκολες καθώς οι ομάδες βρίσκουν συνεχώς περισσότερη κάθετη δύναμη στα μονοθέσια τους, προτείνοντας πως πρέπει να αλλάξουν οι κανονισμοί.

Οι κανονισμοί που τέθηκαν σε ισχύ το 2022 θεσπίστηκαν ειδικά για να βελτιώσουν το θέαμα και να αυξήσουν τις προσπεράσεις, αλλά όπως αποδείχτηκε στο GP του Αζερμπαϊτζάν, τα μονοθέσια ήταν σχεδόν αδύνατο να κάνουν προσπεράσεις παρά τις μεγάλες ευθείες.

Ο Sergio Perez είπε:

Αισθάνομαι ότι η φετινή χρονιά σίγουρα έγινε λίγο πιο δύσκολη. Αυτά τα αυτοκίνητα παράγουν λίγο περισσότερη κάθετη δύναμη και δημιουργώντας αυτή τη λίγη περισσότερη κάθετη δύναμη, το αυτοκίνητο που ακολουθεί δυσκολεύεται λίγο περισσότερο να ακολουθήσει.

Επομένως, κατά τη γνώμη μου, δεν ήταν σωστό να μειώσουμε τη ζώνη DRS, γιατί γίνεται όλο και πιο δύσκολο να προσπεράσεις σε σχέση με πέρυσι, οπότε είναι κάτι που πρέπει να αναθεωρήσουμε».

Ο Max Verstappen πρόσθεσε:

Ναι, όπως είπε ο Checo, νομίζω ότι όσο περισσότερη κάθετη δύναμη παράγουμε – και αυτό, φυσικά, θα αυξάνεται πάντα κάθε χρόνο – θα έχει ως αποτέλεσμα οι προσπεράσεις να μειώνονται. Εάν κρατήσουμε τους κανονισμούς ίδιους, θα είναι πιο δύσκολο να γίνουν προσπεράσεις.

Επιπλέον, λόγω του βάρους των αυτοκινήτων που έχουμε σήμερα, επειδή είναι αρκετά βαριά, στις χαμηλές ταχύτητες είναι λίγο πιο δύσκολο να τα ακολουθήσεις και παρουσιάζονται μεγαλύτερα γλιστρήματα που έχουν ως αποτέλεσμα την υπερθέρμανση των ελαστικών.

Και επίσης με αυτούς τους νέους τύπους αυτοκινήτων, πρέπει να τα τρέχεις εξαιρετικά δύσκαμπτα, με πολύ σκληρές ρυθμίσεις στις αναρτήσεις, ενώ θυμάμαι, το 2015 ή το 2016, μερικές φορές μπορούσες να [πάρεις] μερικές διαφορετικές γραμμές, μπορούσες να ανέβεις σε ένα kerb γιατί τα αυτοκίνητα ήταν πολύ καλά, όχι μαλακά, αλλά ήταν πολύ πιο μαλακά από αυτά που έχουμε τώρα. Και θα μπορούσες να κάνεις μερικά διαφορετικά είδη τεχνικών και γραμμών, αλλά αυτό είναι πραγματικά πολύ δύσκολο στις μέρες μας γιατί τα αυτοκίνητα απλά δεν το επιτρέπουν.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και το αφεντικό της Haas, Gunther Steiner, ο οποίος τόνισε πως η Formula 1 δεν μπορεί να βάλει κάτω από το χαλί το θέμα της έλλειψης προσπεράσεων στους αγώνες αυτής της σεζόν.

Νομίζω ότι ήμασταν από τους πρώτους που είπαμε κάτι. Αλλά νομίζω ότι όλοι τώρα λένε πως είναι πιο δύσκολες οι προσπεράσεις. Στην αρχή, ήμασταν μόνοι μας όταν το αναφέραμε, και στην πραγματικότητα είπαν ότι υπάρχουν μόνο μία ή δύο ομάδες που έχουν μεγαλύτερη δυσκολία, που ίσως ακολούθησαν λάθος κατεύθυνση ανάπτυξης των μονοθεσίων τους.

Νομίζω ότι είναι γενικό το πρόβλημα, με την αλλαγή των κανονισμών πέρυσι η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Και επιπλέον αποφάσισαν να μειώσουν την ζώνη DRS στο Μπακού. Προσπάθησα να μάθω γιατί το έκαναν αυτό, αλλά ακόμη δεν έχω λάβει απάντηση για να είμαι ειλικρινής. Δεν ξέρω γιατί αποφασίστηκε, γιατί δεν το θεωρώ επικίνδυνο, είναι προσωπική μου άποψη. Αν κάποιος μου εξηγήσει γιατί είναι επικίνδυνο, είμαι έτοιμος να ακούσω, αλλά ποτέ δεν πήρα απάντηση για κάτι τέτοιο.

Ο Steiner επέμεινε ότι η Formula 1 πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα και να ανακαλύψει γιατί υπάρχουν λιγότερα προσπεράσματα από ό,τι αναμενόταν με τους νέους κανονισμούς.

Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να εξετάζουμε γιατί οι προσπεράσεις είναι πιο δύσκολες. Ίσως έχει να κάνει με την αλλαγή του πατώματος. Ίσως επειδή τα μονοθέσια έχουν περισσότερη κάθετη δύναμη τώρα, κάτι που κάνει πάντα δυσκολότερο το να ακολουθήσει κάποιος ένα μονοθέσιο. Θα μπορούσε να είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

Αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην αλλάξουμε τους κανονισμούς τον Αύγουστο για τον επόμενο χρόνο, γιατί τότε είναι πολύ ενοχλητικό επειδή βάζεις πολλά χρήματα στην ανάπτυξη σε ένα αυτοκίνητο και μετά πρέπει να τα αλλάξεις όλα.

Αν όχι τώρα, στο εγγύς μέλλον πρέπει να έρθει στο τραπέζι και πρέπει να συζητηθεί, όχι να προσπαθήσουμε να το βάλουμε κάτι από το χαλί και να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα.

Νομίζω ότι γνωρίζουμε από την ιστορία, πως όλοι εξελίσσονται και πάντα προσπαθείς να βρεις περισσότερη κάθετη δύναμη, κάτι που βλάπτει πάντα τα μονοθέσια που ακολουθούν.

Οι αεροδυναμιστές κάνουν τη δουλειά τους για να κάνουν τα αυτοκίνητα πιο γρήγορα, βάζοντας περισσότερη κατακόρυφη δύναμη σε αυτά. Δεν ανησυχού για το αν μπορείς να ακολουθήσεις, γιατί αν είσαι αργός εξαιτίας του βρώμικου αέρα που παράγεται πίσω από ένα μονοθέσιο, δεν θα μπορείς να προσπεράσεις ούτως ή άλλως,

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...