Όσοι ταξιδέψουν από τις 00:00 του Σαββάτου 20 Μαΐου 2023 (μεσάνυχτα Παρασκευής προς Σάββατο) έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου 2023, δεν θα πληρώσουν διόδια, αφού η διέλευση από αυτά θα είναι δωρεάν σε όλους τους αυτοκινητοδρόμους της χώρας (συμπεριλαμβανομένου και της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου), λόγω των βουλευτικών εκλογών.

Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους η ελεύθερη διέλευση θα ισχύσει από τις 10:00 το πρωί της Πέμπτης 18 Μαΐου 2023 έως και τις 24:00 της Δευτέρας 22 Μαΐου 2023, με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης δικαστικού αντιπροσώπου καθώς και του δελτίου αστυνομικής ταυτότητάς τους.

Ειδικότερα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών Ιδιωτικής Χρήσης και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους μετωπικούς και πλευρικούς Σ.Δ. όλων των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας:

  • Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας, Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη
  • Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο
  • Ιόνια οδός
  • Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια
  • Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες, Αυτοκινητόδρομος Ράχες– Κλειδί
  • Εγνατία Οδός
  • Αττική Οδός

Αξίζει να σημειωθεί πως οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητόδρομους θα αποζημιωθούν από το κράτος για τις δωρεάν διελεύσεις. Βάσει των σχετικών συμβάσεων συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μεταξύ της πολιτείας και των παραχωρησιούχων, το Δημόσιο έχει το δικαίωμα να ζητήσει από τους παραχωρησιούχους όποτε το επιθυμεί, να σταματήσουν την είσπραξη διοδίων.

Κάθε φορά όμως που το πράττει, η ιδιωτική εταιρεία δικαιούται να ζητήσει από την πλευρά της επιστροφή των απολεσθέντων εσόδων του, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει για τον αριθμό των αυτοκινήτων που πέρασαν.