Η Stellantis απειλεί να κλείσει τα εργοστάσια στην Αγγλία, αν δεν αλλάξουν οι όροι του Brexit

Σχετικά άρθρα

Η Stellantis διαθέτει ισχυρή παρουσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς λειτουργεί ένα εργοστάσιο στο Λούτον που κατασκευάζει μεγάλα βαν και ένα άλλο στο Ellesmere Port, που συναρμολογεί τα Opel/Vauxhall Combo και τα “ξαδερφάκια” του, τα Peugeot Partner και Citroen Berlingo.

Μέχρι πριν δυο χρόνια, το τελευταίο κατασκεύαζε το Astra, με το σχέδιο μετασχηματισμού -που εκπονήθηκε το 2021- να κόστισε στη Stellantis 100 εκατομμύρια λίρες (115 εκατομμύρια ευρώ), ώστε ο όμιλος να ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της αγοράς.

Φαίνεται, όμως, η αυτοκινητοβιομηχανία της Βρετανίας κινδυνεύει να αποδεκατιστεί, εάν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία της για το Brexit με την Ευρώπη. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Stellantis, η οποία αναφέρει ότι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας κρέμονται από αυτήν την εμπορική συμφωνία, και αν αυτή δεν αλλάξει η Stellantis απειλεί να κλείσει τα εργοστάσια της στην Αγγλία.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ένωση αυτοκινητοβιομηχανίας της Γερμανίας (VDΑ) που προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία να αναβάλουν τους κανόνες για το Brexit, επειδή όπως υποστηρίζει παρεμποδίζει τη μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενισχύοντας ενδεχομένως τις αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες ζητούν το ίδιο.

Οι δασμοί τόσο στις εξαγωγές προς τη Βρετανία όσο και στις εισαγωγές από αυτήν θα ήταν σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία σε σχέση με τους Ασιάτες ανταγωνιστές της στην τόσο σημαντική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Θα αντιπροσώπευαν επίσης έναν κίνδυνο για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης, καθώς θα έβλαπταν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών μπαταριών, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να μείνει περαιτέρω πίσω ως τόπος παραγωγής.

Αυτό θα βάλει φρένο στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση,

αναφέρει η VDA σε δήλωσή της.

Η διαφωνία της αυτοκινητοβιομηχανίας αφορά την υπάρχουσα εμπορική συμφωνία, της οποίας οι όροι θα έχουν ως αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά βαν των Opel, Peugeot και Citroen που εξάγονται από τη Βρετανία στην Ευρώπη να υπόκεινται σε δασμούς από το επόμενο έτος.

Η συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ λέει ότι το 45% της αξίας ενός ηλεκτρικού οχήματος πρέπει να προέρχεται είτε από τη Βρετανία είτε από την ΕΕ για να αποφευχθεί η επιβολή δασμών από το 2024.

Το πρόβλημα είναι ότι ένα πακέτο μπαταριών μπορεί να αντιπροσωπεύει έως και το μισό κόστος ενός νέου ηλεκτρικού αυτοκινήτου και η Ευρώπη δεν έχει ακόμη αναπτύξει μια αρκετά μεγάλη βιομηχανία μπαταριών από μόνη της, και είναι απίθανο να το κάνει μέχρι το τέλος του 2023, τονίζει η VDA.

Η Stellantis ένιωθε σίγουρη ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εμπορικής συμφωνίας, αλλά τώρα λέει ότι αυτό δεν θα συμβεί και θέλει να παραταθεί η προθεσμία έως το 2027.

Η Βρετανία δήλωσε πως βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Βρυξέλλες.

Ελπίζουμε να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε ψήφισμα με την ΕΕ σχετικά με αυτό,

είπε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ.

ΠηγήReuters

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...

Ένα Lucid Air κάηκε ολοσχερώς μετά από πρόσκρουση σε στύλο στη Βαρσοβία

Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Aleja Niepodległosci και Antoniego Madalinskiego στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, το πρωί της 19ης Απριλίου, όπου πληροφορίες από...