Συμφωνία Stellantis και UAW βάζει τέλος στην απεργία. Αυξάνεται η πίεση στη GM

Σχετικά άρθρα

H Stellantis κατέληξε σε προκαταρκτική συμφωνία με το συνδικάτο των εργαζομένων United Auto Workers (UAW) μετά από έξι εβδομάδες απεργιών. Η εταιρία συμφώνησε πως θα δώσει στους εργαζομένους αύξηση 25%, ενώ θα επαναλειτουργήσει το εργοστάσιο συναρμολόγησης στο Belvidere του Ιλινόις, το οποίο έκλεισε νωρίτερα φέτος. Επιπλέον η συμφωνία περιλαμβάνει τη διατήρηση ανοιχτού του εργοστασίου κινητήρων στο Trenton του Μίσιγκαν. Η Stellantis συμφώνησε επίσης να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο μπαταριών δίπλα στο εργοστάσιο Belvidere.

Η συμφωνία, η οποία πρέπει να εγκριθεί από τους επικεφαλής και τα μέλη του συνδικάτου, έρχεται σε συνέχεια μιας παρόμοιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη Ford τη περασμένη Πέμπτη.

Η συμφωνία μεταξύ της UAW και της Stellantis προβλέπει αύξηση των μισθών για τους περισσότερους εργαζόμενους κατά 25% τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια. Το συνδικάτο δήλωσε επίσης ότι οι χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στη Stellantis θα δουν τους μισθούς να αυξάνονται άνω του 165% κατά τη διάρκεια της συμφωνίας.

Οι εργαζόμενοι της Stellantis θα επιστρέψουν στην εργασία τους όταν επικυρωθεί η συμφωνία, δήλωσε το συνδικάτο.

Για άλλη μια φορά, πετύχαμε αυτό που πριν από λίγες εβδομάδες μας έλεγαν ότι ήταν αδύνατο,

δήλωσε ο πρόεδρος της UAW Shawn Fain.

Επιπλέον, η UAW δήλωσε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία συμφώνησε επίσης να κατασκευάσει ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών δίπλα στο υφιστάμενο εργοστάσιο του Belvidere.

Πριν από οκτώ μήνες, η Stellantis έκλεισε το εργοστάσιο συναρμολόγησης Belvidere, βγάζοντας 1.200 μέλη μας στο δρόμο. Χάρη στη δυναμική της απεργίας μας, επαναφέρουμε αυτές τις θέσεις εργασίας και ακόμη περισσότερες.

Η Stellantis επαναλειτουργεί το εργοστάσιο και η εταιρεία θα δημιουργήσει επίσης πάνω από 1.000 θέσεις εργασίας σε ένα νέο εργοστάσιο μπαταριών στο Belvidere,

δήλωσε ο αντιπρόεδρος της UAW Rich Boyer.

Συνολικά, η Stellantis δέσμευσε 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επενδύσεις σε δραστηριότητες στις ΗΠΑ και τη δημιουργία 5.000 θέσεων εργασίας, ενώ προηγουμένως σχεδίαζε να περικόψει 5.000 θέσεις εργασίας, δήλωσαν οι Fain και Boyer. Το UAW έχει κερδίσει το δικαίωμα να απεργήσει για τις επενδυτικές αποφάσεις προϊόντων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis North America, Mark Stewart, είπε από τη μεριά του:

Η Stellantis North America είναι μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στην αγορά της Βόρειας Αμερικής: Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλες τις διαπραγματευτικές ομάδες που εργάστηκαν ακούραστα επί πολλές εβδομάδες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο.

Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους 43.000 υπαλλήλους μας πίσω στην εργασία τους και να συνεχίσουμε τη λειτουργία μας.

Ενώ η UAW έχει πλέον καταλήξει σε προσωρινές συμφωνίες με τη Ford και τη Stellantis για τον τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων, δεν έχει ακόμη καταλήξει σε συμφωνία με τη General Motors.

Το Σάββατο, το συνδικάτο δήλωσε ότι θα επεκτείνει την απεργία του κατά της GM στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Spring Hill του Τενεσί.

Είμαστε απογοητευμένοι από την αναίτια και ακατανόητη άρνηση της GM να καταλήξει σε μια δίκαιη συμφωνία,

δήλωσε ο Fain.

Σε ανακοίνωσή της, η GM ανέφερε:

Η GM δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αυτό: Είμαστε απογοητευμένοι από την ενέργεια της UAW υπό το πρίσμα της προόδου που έχουμε σημειώσει. Συνεχίσαμε να διαπραγματευόμαστε με καλή πίστη με την UAW και στόχος μας παραμένει η επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό.

Την περασμένη εβδομάδα, η GM δήλωσε ότι η απεργία αναμένεται να της κοστίσει περίπου 200 εκατ. δολάρια κάθε εβδομάδα.

Η εταιρεία επίσης ανακάλεσε τις προβλέψεις για τα κέρδη του έτους λέγοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει πόσο γρήγορα θα τελείωνε η αντιπαράθεση, προσθέτοντας όμως ότι πρότεινε συμφωνία “ρεκόρ” σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επίλυση της διαμάχης.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Ευρώπη χρειάζεται 8 φορές περισσότερα σημεία φόρτισης ετησίως έως το 2030, για να επιτύχει τους στόχους CO2

Μια νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) αποκαλύπτει ένα ανησυχητικό χάσμα μεταξύ της τρέχουσας διαθεσιμότητας δημόσιων σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην...

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...