O Elon Musk ανακοίνωσε την πρώτη επιτυχημένη εμφύτευση τσιπ σε ανθρώπινο εγκέφαλο

Σχετικά άρθρα

Ο Elon Musk ανακοίνωσε πως η εταιρεία του νευροτεχνολογίας, η Neuralink, εμφύτευσε με επιτυχία το πρώτο ασύρματο τσιπ εγκεφάλου σε άνθρωπο. Η εμφύτεση έγινε την Κυριακή και ο ασθενής “αναρρώνει καλά”, έγραψε ο Musk σε ανάρτηση στο X.

Η εταιρεία αναπτύσσει ένα εμφύτευμα εγκεφάλου που στοχεύει να βοηθήσει τους ασθενείς με σοβαρή παράλυση να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες χρησιμοποιώντας μόνο νευρικά σήματα. Η Neuralink άρχισε να στρατολογεί ασθενείς για την πρώτη της κλινική δοκιμή σε ανθρώπους τον φθινόπωρο, αφού έλαβε έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για τη διεξαγωγή της μελέτης τον Μάιο. Στόχος της εταιρείας, είναι να συνδέσει ανθρώπινους εγκεφάλους με υπολογιστές για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση περίπλοκων νευρολογικών καταστάσεων.

Εάν η τεχνολογία λειτουργήσει σωστά, οι ασθενείς με σοβαρές εκφυλιστικές ασθένειες, όπως το ALS, θα μπορούσαν κάποια μέρα να χρησιμοποιήσουν το εμφύτευμα για να επικοινωνήσουν ή να αποκτήσουν πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετακινώντας τους δρομείς και πληκτρολογώντας με το μυαλό τους.

Ένα ρομπότ τοποθέτησε χειρουργικά 64 εύκαμπτα νήματα, λεπτότερα από μια ανθρώπινη τρίχα, σε ένα τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την “πρόθεση κίνησης”, σύμφωνα με τη Neuralink. Η εταιρεία λέει ότι αυτά τα νήματα επιτρέπουν στο πειραματικό εμφύτευμά της – που τροφοδοτείται από μια μπαταρία που μπορεί να φορτιστεί ασύρματα – να καταγράφει και να μεταδίδει εγκεφαλικά σήματα ασύρματα σε μια εφαρμογή που αποκωδικοποιεί τον τρόπο με τον οποίο το άτομο σκοπεύει να κινηθεί.

Με ανάρτηση στο X, ο Musk δήλωσε ότι το πρώτο προϊόν της Neuralink θα ονομάζεται Telepathy (τηλεπάθεια) και θα επιτρέπει τον έλεγχο του τηλεφώνου ή του υπολογιστή του ανθρώπου, και μέσω αυτών σχεδόν κάθε συσκευής, μόνο με τη σκέψη, προσθέτοντας πως οι αρχικοί χρήστες θα είναι όσοι δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άκρα τους.

Φανταστείτε αν ο Στίβεν Χόκινγκ μπορούσε να επικοινωνήσει πιο γρήγορα από έναν δακτυλογράφο ή έναν υπεύθυνο δημοπρασιών. Αυτός είναι ο στόχος,

τόνισε.

Η τεχνολογία αυτή του Musk ενισχύει το προφίλ της Neuralink, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι αντίπαλοι, και κάποιοι από αυτούς έχουν ιστορικό που χρονολογείται πριν από δύο δεκαετίες. Η Blackrock Neurotech με έδρα τη Γιούτα για παράδειγμα εμφύτευσε την πρώτη από τις πολλές διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή το 2004.

Το Precision Neuroscience, που ιδρύθηκε από έναν συνιδρυτή της Neuralink, στοχεύει επίσης να βοηθήσει τα άτομα με παράλυση. Το εμφύτευμά του μοιάζει με ένα πολύ λεπτό κομμάτι ταινίας που κάθεται στην επιφάνεια του εγκεφάλου και μπορεί να εμφυτευθεί μέσω μιας “κρανιακής μικροσχισμής”, μια πολύ πιο απλή διαδικασία.

Υπάρχουσες συσκευές έχουν αποφέρει καρπούς. Σε δύο χωριστές πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στις ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν εμφυτεύματα για την παρακολούθηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας, όταν ένα άτομο προσπαθούσε να μιλήσει, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούσαν να αποκωδικοποιηθούν για να τους βοηθήσουν να επικοινωνήσουν.

Η κλινική δοκιμή σε ανθρώπους σηματοδοτεί μόνο ένα βήμα στην πορεία της Neuralink προς την εμπορική χρήση του τσιπ. Οι εταιρείες ιατρικών συσκευών πρέπει να περάσουν από αρκετούς γύρους έντονης συλλογής και δοκιμών ασφάλειας δεδομένων πριν εξασφαλίσουν την τελική έγκριση από τον FDA.

Η Neuralink δεν αποκάλυψε πόσοι άνθρωποι θα συμμετάσχουν στην αρχική της δοκιμή σε ανθρώπους. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα η βιογράφος του Elon Musk, Ashlee Vance, xιλιάδες άνθρωποι έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να λάβουν ένα από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου του Neuralink. H Vance έχει επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Neuralink αρκετές φορές μέσα σε τρία χρόνια.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε η ίδια η εταιρεία στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC) η Neuralink συγκέντρωσε επιπλέον 43 εκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματικό κεφάλαιο.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν δείχνουν ότι το Founders Fund του Peter Thiel’s αύξησε την θέση του στην εταιρεία, από 280 εκατομμύρια δολάρια σε 323 εκατομμύρια δολάρια, με τη συμμετοχή τριάντα δύο μεμονωμένων επενδυτών.

Αν και η Neuralink δεν έχει αποκαλύψει την αποτίμησή της πρόσφατα, εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η αξία της εταιρείας ξεπερνά πλέον τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...