Έρευνα της Κομισιόν σε Pirelli, Continental, Michelin, Bridgestone, Goodyear και Nokian. Ύποπτες για καρτέλ

Σχετικά άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε σήμερα αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε εταιρείες ελαστικών σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από υποψίες για ενδεχόμενη σύσταση καρτέλ ως προς τις τιμές. Ανάμεσα στις εταιρίες που ελέγχθηκαν ήταν η Michelin, η Bridgestone, η Goodyear, η Continental, η Nokian και η Pirelli.

Η Κομισιόν, η οποία ενεργεί ως φορέας επιβολής του ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών, σε δήλωση της δεν κατονόμασε ποιες εταιρίες ελαστικών έλεγξε αλλά εξέφρασε την ανησυχία της πως οι εταιρίες συνεννοήθηκαν για τις τιμές των ελαστικών τους.

Η Michelin επιβεβαίωσε πως ελέγχθηκε αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά τη συμμετοχή της σε τυχόν αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού και συνεπώς σε οποιαδήποτε δραστηριότητα συμπαιγνίας τιμών.

Η Bridgestone επιβεβαίωσε πως οι αρχές έκαναν έρευνα στα ευρωπαϊκά της κεντρικά γραφεία στο Ζάβεντεμ του Βελγίου, προσθέτοντας πως:

Ως υπεύθυνη εταιρεία που δεσμεύεται για δίκαιες πρακτικές και διαφάνεια, η Bridgestone συνεργάζεται πλήρως.

Η Continental επιβεβαίωσε με τη σειρά της πως έγιναν έρευνες σε εγκαταστάσεις της στη Γερμανία, ενώ η Goodyear δήλωσε και αυτή πως έχει γίνει έλεγχος στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις της, συμπληρώνοντας πως:

Είναι πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με το τι ακριβώς μπορεί να έχει συμβεί, αλλά συνεργαζόμαστε πλήρως με τις αρχές.

Και η Nokian Tyres επιβεβαίωσε την επιθεώρηση στα κεντρικά της γραφεία στη Φινλανδία, λέγοντας πως και αυτή συνεργάζεται πλήρως με τις αρχές.

Η Nokian Tyres δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το αποτέλεσμα της επιθεώρησης και δεν μπορεί να σχολιάσει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη,

ανέφερε η Nokian.

Η Pirelli επιβεβαίωσε επίσης ότι οι ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού έκαναν έφοδο στις εγκαταστάσεις της.

Η Κομισιόν εξετάζει τους ισχυρισμούς πως οι εταιρείες παραβίασαν τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ που απαγορεύουν τα καρτέλ και τις περιοριστικές επιχειρηματικές πρακτικές.

Οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ ανησυχούν ότι ο συντονισμός των τιμών έλαβε χώρα μεταξύ των επιθεωρούμενων εταιρειών, μεταξύ άλλων μέσω δημόσιων επικοινωνιών,

ανέφερε ο αντιμονοπωλιακός βραχίονας της ΕΕ που συμπλήρωσε πως τα προϊόντα που σχετίζονται με τις επιθεωρήσεις ήταν νέα ανταλλακτικά ελαστικά για επιβατικά αυτοκίνητα, βαν, φορτηγά και λεωφορεία που πωλούνται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο που περιλαμβάνει χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Εάν οι εταιρείες που ελέγχονται κριθούν ένοχες για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, κινδυνεύουν με μεγάλα χρηματικά πρόστιμα, αλλά μπορεί να τους χορηγηθεί ασυλία εάν συνεργαστούν με την Κομισιόν.

Δεν υπάρχει νομική προθεσμία εντός της οποίας η Κομισιόν πρέπει να ολοκληρώσει την έρευνά της. Οι ρυθμιστικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν πρόστιμα έως και 10% των παγκόσμιων εσόδων εάν αποφασίσουν ότι τα στοιχεία τους είναι πειστικά, αν και οι εταιρείες μπορούν να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

Τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν έχει επιβάλει πρόστιμα σε σχεδόν δώδεκα καρτέλ στην αυτοκινητοβιομηχανία, μεταξύ των οποίων προμηθευτές ρουλεμάν αυτοκινήτων, καθισμάτων αυτοκινήτων, συστημάτων πέδησης και ακόμη και σε ένα καρτέλ που περιόρισε τον ανταγωνισμό στον καθαρισμό των εκπομπών ρύπων για τα νέα επιβατικά πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα .

[Photos credit: depositphotos.com]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Βέλγιο: “Μεθυσμένος” οδηγός απέδειξε ότι το σώμα του παράγει αλκοόλ

Ένας 40χρονος Βέλγος που είχε παραπεμφθεί σε δικαστήριο της Μπριζ επειδή συνελήφθη να οδηγεί μεθυσμένος καθ’ υποτροπή, απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες αφού απέδειξε...