Newey: Με ατμοσφαιρικό V10 κινητήρα και “κόφτη” στις 15.000 σ.α.λ. η RB17, το hypercar της Red Bull

Σχετικά άρθρα

Σε podcast της Red Bull Racing, ο Adrian Newey μίλησε για το πολυαναμενόμενο νέο hypercar που ετοιμάζει η Red Bull, μέσω της Red Bull Advanced Technologies.

Αυτό θα ονομαστεί RB17 και θα αποκαλυφθεί το καλοκαίρι του 2024, για να ακολουθήσουν οι εξαντλητικές δοκιμές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2025 σε δρόμο και πίστες, ενώ η έκδοση παραγωγής εκτιμάται ότι θα αποκαλυφθεί στο Grand Prix της Αυστρίας του 2025. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται το 2026, και πολύ νωρίτερα από ό,τι είχαν αρχικά οραματιστεί οι περισσότεροι.

Η RB17 θα φέρει τη σχεδιαστική υπογραφή του “τεράστιου” Newey, o οποίο έδωσε μερικές πολύ σημαντικές πληροφορίες για το αυτοκίνητο, που ανατρέπουν ότι ξέραμε μέχρι σήμερα. Έτσι, το hypercar θα παίρνει κίνηση από έναν V10 ατμοσφαιρικό κινητήρα, και όχι έναν V8 twin-turbo κινητήρα, που είχε διαρρεύσει προηγουμένως.

Γιατί; Ο ίδιος λέει ότι θέλει να μιμηθεί τα τέρατα της Formula 1 από τη δεκαετία του ’90. Ναι, ναι, και ακόμη περισσότερο ναι!

Ο V10 κινητήρας θα έχει περιοριστή στροφών στις 15.000 σ.α.αλ. και θα παράγει 1.000 άλογα. Αυτός, θα συνδυάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα, απόδοσης 200 ίππων, χωρίς να γίνεται γνωστή η συνδυαστική απόδοση του συνόλου.

Συνεχίζοντας, ο Adrian Newey ανέφερε πως οι εργασίες για την RB17 ξεκίνησαν στα τέλη του 2020 και στόχος της ομάδας των μηχανικών είναι να έχει βάρος μικρότερο από 900 κιλά, χωρίς τον οδηγό.

Θα είναι λίγο μεγαλύτερο σε διαστάσεις από την Aston Martin Valkyrie, έχοντας μεγαλύτερο μεταξόνιο και μεγαλύτερα ελαστικά. Θα έχει δύο θέσεις, carbon monocoque πλαίσιο και το σώμα του -σύμφωνα με την εταιρία- θα διαθέτει το πιο προηγμένο πακέτο ground effect που προσφέρθηκε ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Newey, θα είναι ένα από τα πιο αεροδυναμικά αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν ποτέ, και θα μπορεί να πετύχει χρόνους γύρου συγκρίσιμους με αυτούς ενός μονοθέσιου F1. Θα είναι σε θέση να παράγει μια σκόπιμα περιορισμένη μέγιστη κάθετη δύναμη 1.700 κιλών στα 240 χλμ/ώρα (150 μίλια/ώρα), ενώ στα 193 χλμ/ώρα (120 μίλια/ώρα), η κάθετη δύναμη θα είναι ισοδύναμη με το βάρος του αυτοκινήτου.

Για να σταματήσει η κατάρρευση των ελαστικών κάτω από το βάρος όλης αυτής της κάθετης δύναμης, η Red Bull συνεργάστηκε με τη Michelin για την εξέλιξη ειδικά σχεδιασμένων ελαστικών για την RB17.

Θα έχει κλειστή οροφή, εύκαμπτες πλαϊνές ποδιές και ενεργή ανάρτηση. Φυσικά, θα φέρει πολλά από τα συστήματα που διαθέτουν τα μονοθέσια της Formula 1, συμπεριλαμβανομένου ενός συστήματος ανάκτησης ενέργειας.

Μόλις 50 RB17 θα βγουν στη παραγωγή, με την εταιρία να κατασκευάζει 15 κάθε χρόνο. Όλα έχουν ήδη πουληθεί, με το καθένα να κοστίζει 5 εκατ. λίρες Αγγλίας (5,8 εκατ. ευρώ) προ φόρων, με το αυτοκίνητο να μην μπορεί να κινηθεί σε δημόσιους δρόμους, παρά μόνο μέσα σε πίστες. Ωστόσο το hypercar αναπτύσσεται για να υποστηρίζει τη μετατροπή του για νόμιμη χρήση σε δημόσιους δρόμους σε περίπτωση που οι ιδιοκτήτες τους το θελήσουν.

Οι 50 ιδιοκτήτες θα έχουν πρόσβαση στη φάση ανάπτυξης του RB17 καθώς και σε προσομοιωτές. Επιπλέον, θα λάβουν και ειδικές προπονήσεις εντός πίστας. Το ένα από τα 50 αυτοκίνητο θα έχει ως ιδιοκτήτη τον Adrian Newey.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το πρώτο gameplay από το F1 2024

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο gameplay από το F1 24, το επίσημο βιντεοπαιχνίδι του sport που θα γίνει διαθέσιμο στις 31...

Η τιμή του MG Cyberster στην Αγγλία

Στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης αυτοκινήτου στη Σαγκάη της Κίνας, η MG αποκάλυψε την έκδοση παραγωγής του Cyberster, με την εταιρία -υπό κινεζική ιδιοκτησία-...