Η FIA συζητά με τον Ερντογάν την επιστροφή του GP της Τουρκίας και του WRC

Σχετικά άρθρα

Ο πρόεδρος της FIA Mohammed Ben Sulayem είχε συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συζητώντας το ενδεχόμενο επιστροφής τόσο της Formula 1 όσο και του WRC στη γείτονα χώρα.

Το παρόν στη συνάντηση έδωσε τόσο ο πρώην Τούρκος πρωταθλητής ράλι και μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού της FIA, Serkan Yazici, όσο και ο Eren Uclertopragi, Πρόεδρος της TOSFED, της Τουρκικής Ομοσπονδίας Μηχανοκίνητου Αθλητισμού.

Μιλώντας για τις συνομιλίες, ο Ben Sulayem είπε:

Ήταν χαρά μου που συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Οι συνομιλίες μας επικεντρώθηκαν σε μια σειρά θεμάτων. Συζητήσαμε το ενδεχόμενο επιστροφής της Formula 1 και του WRC στην Τουρκία. Το Istanbul Park είναι μια σύγχρονη πίστα που είναι δημοφιλής στους οδηγούς, ενώ η πόλη της Κωνσταντινούπολης είναι μια ακμάζουσα μητρόπολη που θα καλωσόριζε την επιστροφή της Formula 1 με ανοιχτές αγκάλες.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν αναγνωρίζει επίσης τη σημασία του οικονομικού και πολιτιστικού αντίκτυπου που φέρνει στη χώρα ο παγκόσμιος μηχανοκίνητος αθλητισμός, τόσο της Formula 1 όσο και του WRC.

Η TOSFED, η Λέσχη Μελών μας στην Τουρκία, έχει πλούσια εμπειρία στη διοργάνωση και διαχείριση μεγάλων γεγονότων μηχανοκίνητου αθλητισμού. Εάν ευθυγραμμιστούν τα αστέρια, θα μπορούσαμε να δούμε την επιστροφή και των δύο διοργανώσεων παγκόσμιας κλάσης στην Τουρκία.

Η Τουρκία διεξήγαγε έναν αγώνα F1 στην πίστα του Istanbul Park από το 2005 έως το 2011 και επέστρεψε επίσης στο πρόγραμμα κατά τη διάρκεια των ετών 2020 και 2021 λόγω της Covid-19.

Η χώρα έχει φιλοξενήσει 10 αγώνες WRC, από το 2003 έως το 2010 – με εξαίρεση το 2007 – και στη συνέχεια από το 2018 έως το 2020.

Η προθυμία της FIA να επαναφέρει την Τουρκία στο καλεντάρι της F1 έρχεται μετά την ώθηση των ιδιοκτητών του Istanbul Park να εξασφαλίσουν ένα νέο συμβόλαιο αγώνα. Η σύμβαση των σημερινών μισθωτών Intercity έληξε και προκηρύχθηκε νέα πρόσκληση υποβολής προσφορών από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας.

Ο νέος ανάδοχος της πίστας θα πρέπει να πληρώσει ένα τέλος ενοικίασης 117 εκατομμυρίων δολαρίων για τη διάρκειά της σύμβασης, αλλά και να εγγυηθεί την είσοδο στο καλεντάρι της F1 από το 2026, με τη σχετική συμφωνία με την FOM να υπογράφεται εντός ενός μήνα από την υπογραφή της σύμβασης. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, η σύμβαση θα λυθεί.

Η σύμβαση του διαγωνισμού αναφέρει:

Ο Ανάδοχος εγγυάται ότι οι αγώνες Formula 1 θα διεξαχθούν στην ακίνητη περιουσία και το πρωτόκολλο θα πρέπει να υπογραφεί με την επίτευξη συμφωνίας για τη διεξαγωγή αγώνων Formula 1 στην ακίνητη περιουσία μας εντός ενός μηνός από την υπογραφή της σύμβασης.

Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, η σύμβαση θα λυθεί και οι κατατεθειμένες εγγυήσεις θα καταχωρηθούν ως έσοδα στη Διοίκηση».

Ο νικητής πλειοδότης, που πρόκειται να ανακοινωθεί τον Απρίλιο, θα είναι επίσης υπεύθυνος για την επένδυση στην ανάπτυξη της πίστας του Istanbul Park και των γύρω περιοχών.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Το πρώτο gameplay από το F1 2024

Η EA Sports έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο gameplay από το F1 24, το επίσημο βιντεοπαιχνίδι του sport που θα γίνει διαθέσιμο στις 31...

Αποχωρεί από την Red Bull ο Adrian Newey

Ο επικεφαλής σχεδιασμού της Red Bull, Adrian Newey, πρόκειται να αποχωρήσει από την ομάδα μετά τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εντός της αυστριακής ομάδας...