Οι αυτοκινητοβιομηχανίες πωλούν τα δεδομένα των οδηγών στις ασφαλιστικές εταιρίες

Σχετικά άρθρα

Τα νέα αυτοκίνητα γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια που έχεις πάει στο παρελθόν και μάλιστα μοιράζονται όλα αυτά τα ευαίσθητα δεδομένα με τις εταιρίες που τα κατασκεύασαν, οι οποίες μοιράζονται ή πουλούν όλες αυτές τις ευαίσθητες πληροφορίες σε τρίτους, όπως ασφαλιστικές εταιρίες και άλλους.

Σύμφωνα με αναφορά των New York Times τα σύγχρονα αυτοκίνητα ανταγωνίζονται τα smartphones σε ότι αφορά τη συλλογή δεδομένων, παράγοντας έως και 25 Gigabyte δεδομένων την ώρα.

Αυτά τα δεδομένα περιλαμβάνουν ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, αριθμούς τηλεφώνου, email, ημερομηνία και ώρα χρήσης, με τις εταιρίες να συλλέγουν επίσης δεδομένα οδήγησης και χαρακτηριστικά όπως η ταχύτητα κίνησης, δεδομένα που σχετίζονται με τη χρήση ή όχι της ζώνης ασφαλείας, αλλά και τις ταχύτητες που κινείται το αυτοκίνητο, τις πιέσεις των ελαστικών, ακόμη και το στυλ οδήγησης του οδηγού, όπως το πως αυτός επιταχύνει και πως χρησιμοποιεί το σύστημα πέδησης, αλλά και εάν απενεργοποιεί το ESP και τα άλλα συστήματα ασφαλείας και υποβοήθησης οδήγησης.

Επίσης οι εταιρίες συλλέγουν πληροφορίες από το σύστημα φωνητικών εντολών, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες οποιουδήποτε ταξιδιού, όπως η τοποθεσία, ο καιρός και η διαδρομή που ακολούθησε κάποιος για να φτάσει στον προορισμό του. Επιπλέον συλλέγουν δεδομένα από το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, όπως αγαπημένοι σταθμοί ραδιοφώνου, την ένταση του ήχου, το είδος μουσικής που ακούει κάποιος, τους αγαπημένους του καλλιτέχνες κτλ. Παράλληλα οι εταιρίες καταγράφουν το πότε κάποιος χρησιμοποιεί τα παράθυρα, τις διαγνωστικές πληροφορίες του αυτοκινήτου, τα δεδομένα που προέρχονται από την χρήση δεδομένων Wi-Fi και τις πληροφορίες σχετικά με την φόρτιση της μπαταρίας εάν πρόκειται για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Μερικά από τα πιο πρόσφατα μοντέλα παρακολουθούν επίσης τη “δραστηριότητα ανεφοδιασμού”, τα επίπεδα της μπαταρίας, τις εικόνες από τις ενσωματωμένες κάμερες, ακόμη και τα βιομετρικά στοιχεία του οδηγού, όπως τα δεδομένα από την αναγνώριση προσώπου και τα δεδομένα δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Αυτά τα δεδομένα χειρίζονται διαφορετικά από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες ορίζουν τις δικές τους πολιτικές όσον αφορά τη συλλογή δεδομένων και στη συνέχεια έχουν διαφορετικούς βαθμούς επεμβατικότητας, με ορισμένες εταιρίες να δίνουν στους ιδιοκτήτες την επιλογή να αρνηθούν να δώσουν την συναίνεσή τους στην αποστολή των δεδομένων τους προς αυτές.

Διάβασε επίσης

Η Kia και η Nissan γνωρίζουν και πότε κάνεις σεξ

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times εταιρίες όπως η GM πωλούν τα δεδομένα που συλλέγονται μέσω εφαρμογών όπως το OnStar Smart Driver σε εταιρίες μεσιτείας δεδομένων, οι οποίες στη συνέχεια τα πωλούν στις ασφαλιστικές που καθορίζουν τις τιμές των ασφαλίστρων ανά ιδιοκτήτη, ενώ υπάρχουν και περιστατικά που ασφαλιστικές αρνήθηκαν να ασφαλίσουν το αυτοκίνητο ιδιοκτήτη επειδή από τα δεδομένα είδαν πως είχε καταγράψει πολλές περιπτώσεις έντονου φρεναρίσματος, επιταχύνσεων και υπερβολικής ταχύτητας.

Η General Motors παραδέχτηκε στους New York Times πως μοιράζεται “επιλεγμένες πληροφορίες” σχετικά με το φρενάρισμα, την επιτάχυνση και την ταχύτητα άνω των 80 μιλίων/ώρα (129 χλμ/ώρα), καθώς και τον χρόνο οδήγησης με εταιρίες μεσιτείας δεδομένων, αλλά είπε ότι οι πελάτες συμφωνούν να μοιράζονται τα δεδομένα τους όταν υπογράφουν τους όρους χρήσης.

Φυσικά η GM δεν είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία που το κάνει, αφού σε αντίστοιχες κινήσεις προχωρούν η Kia, η Mitsubishi, η Hyundai, η Honda και η Acura, που υποστηρίζουν πως τα δεδομένα των οδηγών κοινοποιούνται σε τρίτους μόνο εάν ο οδηγός συναινέσει, υπογράφοντας τα σχετικά έγγραφα όρων χρήσεων του αυτοκινήτου τους. Η Kia αναφέρει πως απαιτεί πρόσθετη, ρητή συναίνεση από τους ιδιοκτήτες, με την Subaru να υποστηρίζει πως μοιράζεται μόνο τα δεδομένα που σχετίζονται με την διανυθήσα απόσταση.

[Photos credit: depositphotos.com]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Η Nissan παρουσιάζει την πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης

Η Nissan παρουσίασε σήμερα την -υπό κατασκευή- πιλοτική γραμμή παραγωγής μπαταριών στερεάς κατάστασης στο εργοστάσιό της στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας. Η πιλοτική γραμμή στοχεύει...