Η BYD σχεδιάζει επένδυση σχεδόν 2 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύου υπερταχείας φόρτισης στην Ευρώπη, με στόχο να υποστηρίξει τη διάδοση της τεχνολογίας Flash Charging, η οποία επιτρέπει φόρτιση σε μόλις πέντε λεπτά.

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία σκοπεύει να εγκαταστήσει 3.000 φορτιστές Flash Charging στην Ευρώπη έως το 2027, εκ των οποίων οι 600 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στην Κίνα ο στόχος φτάνει τους 20.000 φορτιστές έως το τέλος του 2026. Σύμφωνα με τη Stella Li, επικεφαλής της BYD, το κόστος κάθε εγκατάστασης ανέρχεται σε περίπου 580.000 ευρώ.
Η τεχνολογία είναι σήμερα διαθέσιμη στα νεότερα μοντέλα που χρησιμοποιούν τη νέα γενιά μπαταριών της εταιρείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Denza Z9GT, το οποίο μπορεί να φορτίσει από το 10% στο 70% σε πέντε λεπτά και σχεδόν πλήρως σε 9 λεπτά, ακόμη και σε θερμοκρασίες έως -30 βαθμούς Κελσίου. Η BYD σχεδιάζει να επεκτείνει την τεχνολογία και στα πιο προσιτά μοντέλα της τα επόμενα χρόνια.

Σε αντίθεση με το δίκτυο Supercharger της Tesla στα πρώτα του στάδια, το δίκτυο Flash Charging θα είναι ανοικτό σε όλα τα ηλεκτρικά οχήματα. Ωστόσο, η BYD αναμένεται να προσφέρει προνομιακή τιμολόγηση στους ιδιοκτήτες BYD και Denza, ενώ εξετάζεται η επιβολή υψηλότερων χρεώσεων στα οχήματα που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις υψηλές ταχύτητες φόρτισης. Παράλληλα, μελετάται η εφαρμογή μέγιστου χρόνου φόρτισης 10 λεπτών ανά όχημα.
Η εταιρεία αναφέρει ότι οι νέοι φορτιστές δεν θα επιβαρύνουν το ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς θα τροφοδοτούνται κυρίως από συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες που θα φορτίζονται εκτός ωρών αιχμής. Για τον λόγο αυτό η BYD σχεδιάζει επιπλέον επενδύσεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Η ανάπτυξη του δικτύου θα ξεκινήσει από αντιπροσωπείες BYD και Denza, όπου οι απαιτήσεις εγκατάστασης είναι πιο εύκολες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 40 από τα 144 σημεία λιανικής διαθέτουν ήδη την απαραίτητη ηλεκτρική υποδομή. Η εταιρεία βρίσκεται επίσης σε διαπραγματεύσεις με παρόχους φόρτισης για την αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, ενώ εξετάζει συνεργασίες με σταθμούς αυτοκινητοδρόμων και μεγάλες αλυσίδες λιανικής, ακολουθώντας μοντέλα αντίστοιχα με αυτά που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η InstaVolt.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της BYD στο Ηνωμένο Βασίλειο, Bono Ge, το βασικό εμπόδιο δεν είναι η εγκατάσταση των φορτιστών αλλά η εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών από τις τοπικές αρχές. Η εταιρεία επιδιώκει να αξιοποιήσει υφιστάμενες συνδέσεις με το δίκτυο ηλεκτροδότησης, καθώς η δημιουργία νέων μπορεί να προσθέσει έως και δύο χρόνια καθυστερήσεων.

Η BYD χαρακτηρίζει το πρόγραμμα ως τη μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές φόρτισης που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ευρώπη. Ο πρώτος από τους 3.000 ευρωπαϊκούς φορτιστές Flash Charging αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στην Ιταλία στα μέσα Ιουνίου.
Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει την εμπορική της επέκταση στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ACEA, το μερίδιό της στην ΕΕ αυξήθηκε στο 1,9% το πρώτο τετράμηνο του 2026 από 0,8% ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο έφτασε το 3,4%, ξεπερνώντας μάρκες όπως οι Renault και Volvo. Η BYD παρουσίασε επίσης το Dolphin G Plug-in Hybrid, το πρώτο μοντέλο της που σχεδιάστηκε ειδικά για την ευρωπαϊκή αγορά.
