Ξεχασμένο Πρωτότυπο: Dome Zero Concept

Σχετικά άρθρα

Dome Zero Concept (1)

Το 1978 το Dome Zero Concept έκανε την εμφάνισή του στην έκθεση της Γενεύης. Το κοινό αντέδρασε με ενθουσιασμό, με το πρωτότυπο να πλασαρίζεται στην αγορά ως το πρώτο ιαπωνικό supercar. Δυστυχώς όμως, ποτέ δεν υπήρξε ένα μοντέλo παραγωγής. Η Done είναι σχετικά άγνωστή στο ευρύ κοινό. Ίσως μερικοί την γνωρίζουν από το Dome Judd, το ασπρόμαυρο καρό αγωνιστικό του Jan Lammers και των συνεργατών του που έλαβε μέρος στο Le Mans. Ιδρυτής της ο Minoru Hayashi, ο οποίος την ίδρυσε το 1975.

Dome Zero Concept (6)

Το Dome Zero Concept φορά τον 2,8-λίτρων εξακύλινδρο L28E κινητήρα της Nissan, που τοποθετούνταν στο 280ZX και στο Patrol. Ο κινητήρας απέδιδε 145 άλογα, αλλά ήταν αρκετά ώστε να κινήσουν γρήγορα το βάρους 920 κιλών πρωτότυπο, με την αναλογία βάρους του, να ήταν συγκρίσιμη με μια 911 της εποχής εκείνης.

Ο Hayashi ήθελε να βγάλει στην παραγωγή το Zerο, έστω και σε περιορισμένη παραγωγή, αλλά η έλλειψη χρημάτων δεν του το επέτρεψε. Ο ίδιος προσπάθησε να πουλήσει τα δικαιώματα σχεδιασμού του Dome Zero Concept, ακόμη και σε κατασκευαστές παιχνιδιών, με το “Hot Rod” από τη πρώτη σειρά των Transformers να βασίζεται στο Zerο.

dome zero p2

Ο Hayashi δεν το έβαλε κάτω και προσπαθούσε να περάσει στη παραγωγή το πρωτότυπο, και έτσι στράφηκε στις Η.Π.Α. Αποτέλεσμα ήταν να παρουσιάσει το ο Dome Zero Ρ2 που δεν ήταν τίποτα διαφορετικό, παρά ένα Zero Concept βαμμένο σε κόκκινο χρώμα με πιο έντονους προφυλακτήρες και ενισχυμένη δομή. Ξανά, το πρωτότυπο δέχτηκε πολύ θετικές εντυπώσεις, αλλά και αναγνώριση από το κοινό και τον Τύπο.

dome_zerorl

Το 1979, η Dome θέλησε να τραβήξει τα βλέμματα για ακόμη μια φορά πάνω της και έτσι αποφάσισε να κατασκευάσει ένα αγωνιστικό του Le Mans με βάση το Zero. Έτσι γεννήθηκε το Dome Zero RL, το οποίο δεν κατάφερε να τερματίσει στον αγώνα του 1979. Το κατάφερε το 1980, αλλά τότε ο Hayashi πήρε την απόφαση πως δεν πρόκειται η δημιουργία του να περάσει στη παραγωγή. Η Ιαπωνία έτσι, έπρεπε να περιμένει αρκετά χρόνια, ώστε να κατασκευάσει μια αυτοκινητοβιομηχανία της το πρώτο supercar της Χώρας, που δεν ήταν άλλο από το Honda NSX.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Avatr teasάρει το νέο ηλεκτρικό SUV της

Η Avatr έδωσε στη δημοσιότητα μερικές teasers φωτογραφίες ενός καμουφλαρισμένου πρωτοτύπου του νέου μοντέλου που ετοιμάζει, ώστε να επεκτείνει τη γκάμα της καθώς προστίθεται...

Η Rezvani teasάρει το Arsenal

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες η Rezvani Motors θα παρουσιάσει το Arsenal, ένα νέο θωρακισμένο SUV που σύμφωνα με την εταιρία θα εξοπλίζεται με την...

Διαθέσιμο και ως επαγγελματικό το Ineos Grenadier

Η Ineos Automotive έκανε σήμερα γνωστό ότι προσφέρει το Grenadier ως επαγγελματικό στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Αντικαθιστώντας το υπάρχον διθέσιο Utility Wagon στη γκάμα,...