UoP Racing: 15 χρόνια πρώτοι

Σχετικά άρθρα

UoP Racing (1)

Η UoP Racing είναι η ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών που σχεδιάζει και κατασκευάζει καινοτόμα αγωνιστικά μονοθέσια. Με τα μονοθέσια αυτά και υπό την αιγίδα του Εργαστηρίου Συστημάτων Παραγωγής και Αυτοματισμού συμμετέχει εδώ και αρκετά χρόνια στους διεθνείς διαγωνισμούς Formula Student, συναγωνιζόμενη εκατοντάδες άλλες ομάδες από διάφορα πανεπιστήμια του κόσμου.

Από την ίδρυσή της το 2002, κάτι που την κάνει την πρώτη ομάδα Formula Student που θεσπίστηκε ποτέ στην Ελλάδα, σκοπός της UoP Racing είναι η εκπαίδευση μέσα από την πράξη και η δημιουργία ολοκληρωμένων επαγγελματιών. H δουλειά που καταβάλουν τα μέλη της ομάδας αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για να αποκτήσουν μια ευρεία γκάμα γνώσεων σχετικά με όλες τις πτυχές του σχεδιασμού και κατασκευής αυτοκινήτων, αλλά και να αποκτήσουν εμπειρία και προσόντα περιζήτητα στην σημερινή αγορά εργασίας. Αυτά τα οφέλη αποκτούνται μέσα από μια διαδικασία η οποία βάζει γρήγορα τον φοιτητή «στα δύσκολα», αφού τα νέα μέλη συμμετέχουν από πολύ νωρίς στην σχεδιαστική και κατασκευαστική διαδικασία, ακολουθώντας τα βήματα των παλαιότερων μελών. Τα μέλη της UoP Racing δεν εστιάζουν μόνο στην ανάπτυξη των τεχνικών μερών του εκάστοτε μονοθεσίου, αλλά έρχονται σε επαφή και λαμβάνουν γνώσεις για όλες τις πτυχές της λειτουργίας μιας ομάδας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν επίσης για το management, το marketing, το team building και τις διαπροσωπικές σχέσεις, την δημιουργία ενός προϋπολογισμού, την διαχείριση διαφόρων άλλων οικονομικών μεγεθών, την επαφή με προμηθευτές και χορηγούς και πολλά ακόμη, προκειμένου να γίνουν όσο πιο «πλήρεις», για τα σημερινά δεδομένα, μηχανικοί γίνεται.dsc_6438

Για τον λόγο αυτό, η ομάδα συχνά ξεφεύγει από την πεπατημένη στους διαγωνισμούς Formula Student και πρωτοπορεί, εισάγοντας καινοτόμες λύσεις. Ακολουθώντας την φιλοσοφία αυτή, το πλαίσιο του UoP1, του 1ου μονοθέσιου της ομάδας, ήταν από τα πρώτα παγκοσμίως που έκανε χρήση συνθέτων υλικών (carbon fiber), ενώ το 2005 η ομάδα στράφηκε σε μονοκύλινδρους κινητήρες μικρότερου κυβισμού, υιοθετώντας μια φιλοσοφία ελαχιστοποίησης του βάρους και της κατανάλωσης καυσίμου, διατηρώντας παράλληλα υψηλές επιδόσεις. Ως αποτέλεσμα το UoP3 είναι το ελαφρύτερο μονοθέσιο Formula Student που έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Το 2013 η ομάδα πρωτοπόρησε για ακόμα μια φορά, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας το πρώτο ηλεκτρικό μονοθέσιο στην Ελλάδα, καταφέρνοντας μάλιστα να κερδίσει την 1η θέση στην συνολική κατάταξη την αμέσως επόμενη χρονιά στον διαγωνισμό της Τσεχίας, απέναντι σε ομάδες πολύ «μεγαλύτερων» πανεπιστημίων. Η τελευταία ρηξικέλευθη αλλαγή της ομάδας έγινε μόλις φέτος: ακολουθώντας μια νέα φιλοσοφία βέλτιστης αποδοτικότητας πόρων (resource efficiency), η ομάδα εγκατέλειψε τις παραδοσιακές λύσεις και μέσω έξυπνου σχεδιασμού κατάφερε όχι μόνο να μειώσει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος κατασκευής του μονοθέσιου, αλλά και το βάρος του, ενώ οι νέες διεργασίες και η έξυπνη χρήση υλικών μείωσε σημαντικά και το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.

UoP Racing 2016

Οι διαγωνισμοί του Formula Student χωρίζονται σε Class 1 και Class 2, με την πρώτη κατηγορία να δέχεται συμμετοχές από ομάδες με ολοκληρωμένα μονοθέσια, ενώ στην δεύτερη συμμετέχουν ομάδες οι οποίες βρίσκονται στην διαδικασία κατασκευής ενός μονοθεσίου, όπου και διαγωνίζονται με βάση τις γενικότερες επιλογές που έχουν κάνει μέχρι εκείνη την στιγμή. Οι διαγωνισμοί αποτελούν το απόλυτο τεστ των ικανοτήτων κάθε ομάδας, τόσο όσον αφορά τις δυνατότητες του ίδιου του μονοθεσίου (δυναμικά event), όσο και τις δεξιότητες και την προετοιμασία των ίδιων των συμμετεχόντων (στατικά event). Πέρα λοιπόν από τις καινοτομίες, αυτή η σχεδόν 15ετής πορεία της ομάδας είναι συνυφασμένη και με μια σειρά συνεχών επιτυχιών στους διαγωνισμούς αυτούς.

Class 1:

  • 1η θέση στη συνολική γενική κατάταξη (FSCZ ’14)
  • 1η θέση στο αγώνισμα της επιτάχυνσης (’14)
  • 1η θέση στο αγώνισμα του skidpad (’14)
  • 1η θέση στο αγώνισμα του autocross (’14)
  • 1η θέση στο αγώνισμα του endurance (’14)
  • 1η θέση στο επιχειρηματικό πλάνο (’14)
  • 1η θέση στην κοστολόγηση του οχήματος (’16)

Class 2:

  • 1η θέση στο μηχανολογικό σχεδιασμό (’03/’06)
  • 1η θέση στο επιχειρηματικό πλάνο (’14)
  • 1η θέση στην κοστολόγηση του οχήματος (’07)

UoP Racing 2016

Σήμερα, η UoP Racing είναι απασχολημένη με την βελτίωση του 5ου και πιο πρόσφατου μονοθεσίου της, του UoP5e, το οποίο είναι επίσης ηλεκτροκίνητο. Το UoP5e είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολύχρονης εμπειρίας της ομάδας και έτσι ζυγίζει μόλις 213 κιλά, επιταχύνει από στάση στα 100 χλμ/ώρα σε μόλις 3.1 δευτερόλεπτα, ενώ χαρακτηρίζεται και από εξαιρετική συμπεριφορά στο οδόστρωμα, καθώς το αεροδυναμικό του πακέτο του επιτρέπει να τρέξει… στο ταβάνι με ταχύτητα 150 χλμ/ώρα. Επιπλέον, τo UoP5e αναπτύσσει ως και 1.9G πλευρικής επιτάχυνσης στις στροφές.

UoP Racing (5)

Ταυτόχρονα, η παρθενική συμμετοχή του UoP5e κάθε άλλο παρά άφησε ασυγκίνητους τους κριτές των διαγωνισμών Formula Student στους οποίους συμμετείχε φέτος η ομάδα. Η UoP Racing κατάφερε να αποσπάσει την πρώτη θέση στο ”Cost and Manufacturing” event και στους δυο διαγωνισμούς στους οποίους έδωσε το «παρών», αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι μπορεί να κοιτάξει στα μάτια αντίστοιχες ομάδες του εξωτερικού.

Τέλος, η UoP Racing θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά όλους τους συνεργάτες και χορηγούς της, καθώς χωρίς την άριστη συνεργασία και βοήθειά τους, τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί.

Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με την ομάδα στα ακόλουθα: uopracingteam.com, Facebook, Twitter, Instagram, YouTube, Wikipedia.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ξεκινούν και πάλι τα έργα για το Flyover. Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής

Ξεκινούν και πάλι τα έργα κατασκευής του Flyover στη Θεσσαλονίκη, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση αναστολής των εργασιών που είχαν καταθέσει...

Με πρόσθετες αποζημιώσεις προς τους παραχωρησιούχους κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο

Με πρόσθετες αποζημιώσεις στους παραχωρησιούχους κινδυνεύει να επιβαρυνθεί το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας των καθυστερήσεων στα έργα, οι οποίες προκαλούνται και από τους αργούς χρόνους...

Τέλη κυκλοφορίας: Αλλάζουν όλα στα πρόστιμα. Big brother για τα ανασφάλιστα οχήματα

Aλλαγές στα πρόστιμα που επιβάλλονται στις περιπτώσεις εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αλλά και έναν αυτόματο μηχανισμό ο οποίος θα εντοπίζει άμεσα όσα οχήματα...