Η επίσημη αντιπροσωπεία της Porsche στην Ελλάδα, ανακοίνωσε με τη σειρά της αυτό που είχαμε γράψει πριν δύο περίπου εβδομάδες. Οι πωλήσεις της Porsche για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο, με ότι αυτό συνεπάγεται. Ακολουθεί το δελτίο τύπου της ελληνικής αντιπροσωπείας.

Δελτίο Τύπου

Στουτγάρδη. Η Porsche Automobil Holding SE δεν κατάφερε να αποφύγει τη γενική πτωτική τάση που σημειώθηκε στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους 2008/09 (1 Αυγούστου 2008 – 31 Ιανουαρίου 2009) και έτσι σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία θα παρουσιάσει μείωση του κύκλου εργασιών κατά 14,3%, στα τρία δισεκατομμύρια ευρώ περίπου. Λαμβάνοντας ως θεμελιώδη δείκτη την εξέλιξη των πωλήσεων έως τα μέσα Ιανουαρίου 2009, οι πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του οικονομικού έτους αναμένονται να παρουσιάσουν πτώση κατά 27,3%, στις 34.000 μονάδες περίπου. Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή από τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Porsche Automobil Holding SE, Dr. Wendelin Wiedeking, στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στην Porsche Arena της Στουτγάρδης.

Τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου δεν θα δημοσιευθούν από την Porsche SE έως ότου υποβληθεί η εξαμηνιαία Οικονομική Έκθεση το Μάρτιο, διότι, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης (ΔΠΧΠ), πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν τα στοιχεία της Volkswagen για το τέταρτο τρίμηνο του 2008, τα οποία δεν είναι ακόμα διαθέσιμα. Η εξαμηνιαία έκθεση της Porsche Automobil Holsing SE θα περιλαμβάνει επίσης για πρώτη φορά ενοποιημένους λογαριασμούς, δεδομένου ότι το μερίδιο συμμετοχής της εταιρείας στην Volkswagen AG, το οποίο ανερχόταν στο 50,76% των κοινών μετοχών της WV στις 5 Ιανουαρίου 2009, ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο του 50%.

Η πολύ καλύτερη εξέλιξη του κύκλου εργασιών σε σχέση με τις πωλήσεις οχημάτων στο πρώτο εξάμηνο οφείλεται, μεταξύ άλλων παραγόντων, σε μια αλλαγή του μείγματος μοντέλων των πωλούμενων αυτοκινήτων.

Ένας παράγοντας είναι το ότι η σειρά 911 έχει μεγαλύτερο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις, ενώ παράλληλα το μερίδιο των σειρών Boxster-Cayman μειώθηκε σημαντικά λόγω της επερχόμενη αλλαγής των μοντέλων. Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία, οι πωλήσεις της 911 ανήλθαν στις 13.500 μονάδες, ενώ οι πωλήσεις των Boxster-Cayman ανήλθαν σε περίπου 3.900 μονάδες.

Τα παραπάνω στοιχεία καταδεικνύουν, πρώτον, την εμπορική επιτυχία των νέων μοντέλων 911 που διαθέτουν το άκρως αποδοτικό σύστημα άμεσου ψεκασμού καυσίμου και το κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη Porsche-Doppelkupplung (PDK) και, δεύτερον, την επερχόμενη μετάβαση στις νέες Boxster και Cayman, γεγονός που φυσικά επηρεάζει τα τρέχοντα μεγέθη των πωλήσεων. Η παρουσίαση αυτών των νέων σπορ αυτοκινήτων στις αγορές θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο. Το Cayenne σημείωσε σταθερή πορεία στο πρώτο εξάμηνο του έτους 2008/09 και οι πωλήσεις του αναμένονται να ανέλθουν στις 16.600 μονάδες περίπου.

Παρατηρώντας κανείς τις διάφορες επιμέρους αγορές, παρατηρεί ότι η γενική πτωτική τάση που σημειώνεται στην αυτοκινητοβιομηχανία εξαπλώνεται σταθερά σε ολόκληρη την υφήλιο. Οι πωλήσεις της Porsche στη Γερμανία κατά την περίοδο αναφοράς αναμένεται να διαμορφωθούν στις 4.150 μονάδες, έναντι 5.630 μονάδων την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Στη Β. Αμερική, οι αντίστοιχες πωλήσεις αναμένεται να ανέλθουν στις 11.850 μονάδες (προηγούμενο έτος: 16.209 μονάδες), ενώ στον υπόλοιπο κόσμο η αντίστοιχη εκτίμηση είναι 18.000 μονάδες περίπου (προηγούμενο έτος: 24.897).

[Πηγή: Sportscar S.A]