Το σχέδιο που καταστρώθηκε σε κάποια ανήλιαγα και σκοτεινά υπόγεια της Σαξονίας είχε πλήρη επιτυχία και σχεδόν 60 χρόνια μετά την πρώτη τους αποτυχημένη προσπάθεια, οι Γερμανοί κατάφεραν να κερδίσουν την Ιαπωνία. Η παντοκρατορία της αυτοκίνησης που πλέον ακούει στα ονόματα Volkswagen-Porsche, κατάφερε να κλέψει τα σκήπτρα από τη Toyota και να φορέσει το στέμμα της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στο κόσμο. Δε το λέω εγώ, το λένε οι αριθμοί, αφού από το Γενάρη το Γερμανικό group έβγαλε από τις γραμμές παραγωγής του σε όλο το κόσμο 4.4 εκατ. οχήματα τη στιγμή που οι σχιστομάτηδες παρήγαγαν 400.000 λιγότερα. Η Volkswagen αδιαμφισβήτητα γίνεται πλέον η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου αφού έχει κάτω από την ομπρέλα του ομίλου VW Group τις: Audi AG, Automobili Lamborghini S.p.A., Bentley Motors Limited, Bugatti Automobiles SAS, SEAT S.A, Škoda Auto, Volkswagen Passenger Cars, Volkswagen Commercial Vehicles, Scania AB και πλέον και την Porsche AG. Μάλλον έχουμε πολλά να δούμε ακόμα στην Ευρωπαϊκή σκακιέρα!


[Source: Guardian]

 • Alex

  Μπορείτε να παραθέσετε τις πηγές σας, γιατί δεν βλέπω τα νούμερά σας να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.
  Πωλήσεις 2008:
  Volkswagen Group 6,271,724 units
  Toyota Corporation 8,913,000 units

  Παραθέτω τις δικές μου πηγές:
  http://www.toyota.co.jp/en/ir/library/annual/pdf/2009/p08_09.pdf (σελ. 4)
  http://www.toyota.co.jp/en/ir/library/annual/pdf/2009/p08_09.pdf

 • Πάντα παραθέτουμε τις πηγές μας, αλλά μάλλον δε την διάβασες! Δεν μίλησε κανείς για πωλήσεις αν και μάλλον δε το πρόσεξες! Μεγαλύτερος δεν είναι αυτός που πουλάει περισσότερα κατ’ανάγκη! Άρα οι πηγές που παράθεσες είναι μερικώς άσχετες με το θέμα!

 • Alex

  Νομίζω χάσατε πολύ από την πληροφορία που περιέχει το αρχικό άρθρο της Guardian.
  Ξέρουμε αν τα στοιχεία του ομίλου Toyota περιλαμβάνει τις Lexus – Daihatsu;

  Πάντως είναι εντυπωσιακό, 9 μεγάλες εταιρίες ενώθηκαν κ δυσκολεύονται να περάσουν τον κολοσσό :)

 • Δεν χάσαμε τη πληροφορία Alex και δε ξέρω αν έπιασες το νόημα πίσω από τη πρώτη πρόταση του άρθρου, όπως επίσης και τη τελευταία! Δεν είναι κάτι που έγινε από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε κάτι που σταματάει εδώ!

  Χαίρομαι που καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε και πάνω απ’ολα χαίρομαι που έχουμε ψαγμένους φίλους / αναγνώστες που διαφωνούν με επιχειρήματα! Αυτό για εμένα μετράει περισσότερο απ’όλα και πραγματικά μπράβο σου!

  • Alex

   H πληροφορία που χάσατε είναι πως πρακτικά η Toyota αναγκάστηκε να μειώσει παραγωγή γιατί δραστηριοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ (όπως οι περισσότερες ιαπωνικές εταιρίες).
   Το νούμερο 2 της παγκόσμιας κατάταξης ήταν η GE που χρεοκόπησε(οπότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος της αμερικάνικης αγοράς) .

   Οπότε η vw ναι μεν αύξησε την παραγωγή (κ μπράβο της) αλλά από την άλλη δραστηριοποιείται σε διαφορετική αγορά (γεωγραφικά) από την Toyota.

   Η κρίση περνάει κ σε 2-3 χρόνια μάλλον θα επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση…

 • Είμαι σίγουρος πως ήδη ξέρεις ότι το έχω διαβάσει το άρθρο αυτό πάνω από μια φορά, άρα δεν έχασα κάτι! Εμείς μεταφέραμε την είδηση και τα υπόλοιπα έχουν βρει τη θέση τους με σχόλια μέσα στο post. Όταν αναφερόμαστε σε “μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία του κόσμου” και σε “παντοκρατορία της αυτοκίνησης” δε περιοριζόμαστε σε κατα τόπους αγορές, αλλά αφήνουμε τα νούμερα να μιλήσουν, που είναι και η είδηση. Τώρα για το τελευταίο, ότι η κρίση θα περάσει σε 2-3 χρόνια, θα συμφωνήσω, και προσωπικά περιμένω μέχρι το 2011 η αγορά να έχει ξαναβρει το δρόμο της, αλλά επέτρεψέ μου να διαφωνήσω στο πόσο γρήγορα θα επανέλθουν τα πράγματα σε κάποια προηγούμενη κατάσταση! Σου ξαναλέω ότι δεν ήταν κάτι που έγινε από τη μια μέρα στην άλλη, και μιλάμε για σχέδιο που θα συνεχιζόταν ανεξαρτήτως οποιασδήποτε οικονομικής κρίσης.

 • Alex

  Επανέρχομαι στο θέμα, νομίζω ότι έχουν βγει κάποια πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα για το 2009
  Volkswagen Group ~6.290.000
  Toyota 7.234.439

  Αναμένουμε τώρα τα επίσημα annual reports…

 • bonamin

  Ναι… Μαζευτήκανε 25 εταιρίες μαζί, για να περάσουν την Toyota!!!

  JAPAN ρε… Honda / Toyota / Mazda / Suzuki   for the win

  Μια η Toyota και σας πάτησε!!!

 • ggarfe

  Για να τελειώνουμε με τις πωλήσεις του ομίλου της φαουβε. Τα αποτελέσματα του ομίλου RENAULT-NISSAN για το 2010.

  http://www.autoevolution.com/news/renault-nissan-alliance-grows-strongly-in-2010-30454.html

  7.276.398 οχήματα πούλησε(όχι παρήγαγε) ο όμιλος RENAULT-NISSAN για το 2010. Πόσα πούλησε ο όμιλος της φαουβε;;;