Γράψαμε χθες μερικά στοιχεία για το νέο A1 e-tron αλλά η Audi σήμερα το παρουσίασε επίσημα στη Γενεύη και έδωσε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες του νέου της πρωτότυπου. Το αυτοκίνητο εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα 75kW ο οποίος είναι τοποθετημένος εγκάρσια στο μπροστά μέρος. Ο κινητήρας παράγει συνεχόμενα 45 kW με 15 κιλά ροπής ενώ για μικρές περιόδους μπορεί να αποδώσει έως και 75 kW με 24 κιλά ροπής. Ο ηλεκτροκινητήρας τροφοδοτείται από μπαταρίες ιόντων λιθίου που βρίσκονται τοποθετημένες στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου και ζυγίζουν 150 κιλά. Το αυτοκίνητο μπορεί να κινηθεί μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα του για 50 χλμ ενώ διαθέτει και ένα μικρό περιστροφικό κινητήρα εσωτερικής καύσης 254cc (τύπου Wankel) ο οποίος μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες σε περίπτωση που χρειαστεί.

Ο μικρός Wankel κινητήρας είναι τοποθετημένος κάτω από τον χώρο των αποσκευών ζυγίζει 70 κιλά και διαθέτει ντεπόζιτο 12 λίτρων. Η Audi ισχυρίζεται ότι το αυτοκίνητο διαθέτει ένα έξυπνο σύστημα “επέκτασης της αυτονομίας” το οποίο συνεργάζεται με το GPS του αυτοκινήτου. Παραδείγματος χάρη, εάν ο οδηγός βάλει στο GPS την διαδρομή που θα ακολουθήσει, το σύστημα υπολογίζει αυτόματα τον ποιο αποδοτικό χρόνο που θα τεθεί σε λειτουργία ο κινητήρας Wankel ώστε να να καταναλώσει όσο γίνεται λιγότερο καύσιμο. Το σύστημα αυτό μπορεί να τεθεί εκτός λειτουργίας με το πάτημα ενός κουμπιού που βρίσκεται πάνω στον επιλογέα των ταχυτήτων.

Tο συνολικό βάρος του αυτοκινήτου αγγίζει τα 1.190 κιλά με τα 0-100 χλμ/ώρα να έρχονται σε 10.2 δευτερόλεπτα. Ως όχημα κατασκευασμένο για τις αστικές μετακινήσεις, “Mega City Vehicle” το ονομάζει η Audi, το A1 e-tron έχει τελική ταχύτητα 130 χλμ/ώρα με την συνολική του αυτονομία να ανέρχεται στα 250 χλμ. Οι εκπομπές CO2 ανέρχονται μόλις στα 45 γρ/χλμ ενώ η μέση κατανάλωση του είναι μόλις 1.9 λίτρα/100 χλμ. Το αυτοκίνητο διαθέτει επίσης ηλεκτρομηχανικό σύστημα διεύθυνσης καθώς και σύστημα ανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα.Περισσότερες λεπτομέρειες στις φωτογραφίες και στο δελτίο τύπου που ακολουθεί.

[Πηγή : Audi]

Δελτίο Τύπου (κάντε κλικ για να το διαβάσετε)