Στο τρίτο μέρος του αφιερώματος θα αναλύσουμε το Fiat 500. Τα κριτήρια σε αυτό το αφιέρωμα είναι απλά: μικρό ποσό για την αγορά τους, κινητήρας χαμηλού κυβισμού, ασφάλεια, άνεση και κόστος συντήρησης.

Θρυλικό όνομα σε ένα από τα πιο ωραία και σύγχρονα μικρά αυτοκίνητα. Η έκδοση που θα αναλυθεί εδώ είναι η 1200cc sport. Η τιμή του είναι €13.350 (όταν η βασική ξεκινά στα 12.350). Η τιμή του είναι οριακή (για να μην το χαρακτηρισθεί ακριβό), από την άλλη όμως, η εμφάνιση κοστίζει, όπως και να το κάνουμε.

Ο κινητήρας είναι 1.242 κυβικών απόδοσης 69 ίππων τεχνολογίας Euro 5 (τον ίδιο χρησιμοποιεί και το Ford Ka) με τον αστικό κύκλο κατανάλωσης να ανέρχεται στα 6.4 λίτρα ενώ ο μικτός στα 5.1 λίτρα και έχει εκπομπές ρύπων 119 χλγ/χλμ co2.

Όσον αφορά την ασφάλεια του αυτοκινήτου έχει 6 αερόσακους στάνταρ σε αυτή την έκδοση, abs & ebd, εμπρός δισκόφρενα και το πολύ χρήσιμο ηχοσύστημα με bluetooth για ανοικτή συνομιλία, ώστε να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού. To αμάξι έλαβε από to Eurο Ncap 5 αστέρια και 35 βαθμούς.

Πολλοί βέβαια  αντιπαραθέτουν το βίντεο της ADAC, του παγκοσμίως γνωστού γερμανικού οίκου αξιολόγησης αυτοκινήτων, κατά το οποίο θα λάμβανε …2 αστέρια..

httpvh://www.youtube.com/watch?v=i4Tmk-uufGw

Όσον αφορά την άνεση, η συγκεκριμένη έκδοση είναι πλήρης: air condition, δερμάτινο τιμόνι, ζάντες αλουμινίου, σκουρόχρωμα κρύσταλλα πίσω, ηλεκτρικοί καθρέπτες και σπορ καθίσματα.

Το κόστος συντήρησης του για 15.000 χλμ υπολογίζεται περίπου:

  • Ετήσια ασφάλεια: €516
  • Τέλη κυκλοφορίας €120.

Η Fiat έχει χρηματοδότηση με 0% προκαταβολή και 72 δόσεις με επιτόκιο 4.5%. Το επίσημο site δεν είχε κάποια πληροφορία για το κόστος σέρβις ή κάποιο πακέτο προσφοράς. Η  βενζίνη που θα χρειαστεί υπολογίζεται (το ντεπόζιτο του χωράει 35 λίτρα) σε €1340 ετησίως και η αυτονομία του με ένα ντεπόζιτο θα βρίσκεται γύρω στα 580 χλμ. Είναι ίδια με το Ford Ka, καθώς όπως αναφέρθηκε έχουν και τον ίδιο κινητήρα

Η εγγύηση του αυτοκινήτου (με  επιφύλαξη) είναι 2 χρόνια και μπορεί να γίνει επέκταση της, με οικονομικό πακέτο, για άλλα τρία.