Τα ασφάλιστρα θα τραβήξουν την ανηφόρα αφού από εδώ και στο εξής, η ασφάλιση των αυτοκινήτων θα γίνεται με παραμετρικά συστήματα τιμολόγησης. Το μέτρο αυτό ήδη ισχύει στην Αμερική καθώς και σε μερικές Ευρωπαϊκές χώρες.

Λοιπόν αν έχεις κόκκινο αυτοκίνητο, θα πληρώνεις παραπάνω ασφάλιστρα σε σχέση με κάποιον που έχει το ίδιο αυτοκίνητο σε μαύρο, αφού το χρώμα του αυτοκινήτου θα παίζει ρόλο στην τιμή των ασφάλιστρων. Τα ασφάλιστρα μπορεί να διαμορφωθούν μέχρι και 80% πιο πάνω ανάλογα με το μοντέλο, την ταχύτητα, το χρώμα, την ενεργητική και παθητική ασφάλεια του αυτοκινήτου, καθώς επίσης την ηλικία και το επάγγελμα του οδηγού.

Φυσικά και η περιοχή θα παίζει ρόλο στην τιμή. Παραδείγματος χάρη, είσαι νέος, ωραίος, γύρω στα 30 και έχει στη κατοχή σου ένα κόκκινο γρήγορο αυτοκίνητο και ζεις στο κέντρο της Αθήνας. Λοιπόν επειδή έχεις όλα τα παραπάνω θα χρειαστεί να πληρώσεις γύρω στα €700 ασφάλιστρα τον χρόνο, την ίδια ώρα που ένας συνομήλικος σου που έχει στη κατοχή του ένα “αργό” οικογενειακό αυτοκίνητο σε ένα άλλο χρώμα θα πληρώσει κοντά στα €400.

Στην κορυφή των απαγορευμένων χρωμάτων είναι το κόκκινο, αφού σύμφωνα με έρευνες, οι οδηγοί που έχουν στη κατοχή τους κόκκινο αυτοκίνητο προκαλούν περισσότερα ατυχήματα. Από την άλλη, τα πολυμορφικά, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε οικογενειάρχες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε ατύχημα και έτσι θα πληρώνουν λιγότερα ασφάλιστρα.

Παράλληλα θα παίζει ρόλο και η ενεργητική και παθητική ασφάλεια του οχήματος µε βάση τα αποτελέσματα του Euro NCAP. Για παράδειγμα, ένα µοντέλο που σύμφωνα µε τα crash test, συγκεντρώνει πολλά αστέρια ασφάλειας µε βάση το Euro NCAP (µε άριστα τα 5 αστέρια), µπορεί να έχει έκπτωση µέχρι και 10% στο ασφάλιστρο του έναντι ενός άλλου οχήματος.

Ξέχασε πλέον να πάρεις κόκκινο γρήγορο αυτοκίνητο αν είσαι κάποιας ηλικίας αφού τα ασφάλιστρα θα είναι φωτιά! Και που είσαι ακόμη αφού όσο θα αυξάνονται οι επισφάλειες του κλάδου αυτοκινήτου αλλά και τα κατώτατα όρια αποζημιώσεων που καλούνται πλέον να καταβάλουν στα θύματα τροχαίων οι ασφαλιστικές (750.000 ευρώ ανά θύμα από 1/1/2011 έναντι 500.000 ευρώ σήμερα) τόσο εκείνες θα ζητούν υψηλότερα ποσά απ’ όσους θεωρούν ότι ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου.

[Πηγή: Ta Nea]