Λες από κει που φωνάζαμε για προσπεράσματα, τώρα να μην σταματάμε να τα βλέπουμε; Ο Jenson Button πιστεύει ότι επειδή οι ομάδες δεν γνωρίζουν πολλά για τα νέα ελαστικά της Pirelli θα δούμε τόσα πολλά προσπεράσματα, που θα μας σοκάρουν! Τα νέα ελαστικά παρουσιάζουν έντονη και πολύ γρήγορη φθορά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε 3 ή και 4 pit stop για κάθε οδηγό. Επίσης, ο Βρετανός τονίζει ότι το τελευταίο stint θα είναι το πιο δύσκολο από πλευράς διαχείρισης, αλλά ξέρει ότι είναι ο πιο “ευγενικός” οδηγός και ελπίζει ότι αυτό θα τον βοηθήσει.

Είναι πολύ περίπλοκο. Αν κάνουμε 3 pit stop, σημαίνει ότι θα πρέπει να σταματάμε κάθε 15 γύρους. Αυτός θα ήταν ο ταχύτερος τρόπος για να τερματίσεις, όμως οι άλλοι θέλουν να σταματήσουν στον 15ο γύρο και εσύ στον 14ο, θα πρέπει να τους προσπεράσεις. Το πρόβλημα είναι ότι όλοι σκέφτονται έτσι, προσπαθώντας να καθυστερήσουν το pit stop τους, οπότε μπορεί να σταματήσεις στον 9ο γύρο. Τότε θα πρέπει να κάνεις με δύο pit stop, αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει, γιατί τα λάστιχα δεν κρατάνε με τόσο μεγάλη φθορά. Έτσι το τελευταίο pit stop θα γίνει αρκετά νωρίς και από κει και πέρα θα πρέπει να διαχειριστείς τα ελαστικά σου. Αυτό θα πρέπει να με ευνοήσει.

Νομίζω ότι θα δούμε τόσα πολλά προσπεράσματα, τα οποία θα σοκάρουν τους θεατές με τον αριθμό τους. Θα γίνεται μάχη μέχρι την τελευταία στροφή σε αυτόν τον αγώνα, πράγμα που είναι εξαιρετικό. Δεν ξέρω αν θα γίνουν όλα αυτά, διότι ακόμα δεν ξέρουμε πολλά για τα ελαστικά.

Είναι σαν να πατάμε έναν διακόπτη (για την πτώση της απόδοσης των ελαστικών). Έχεις την φθορά που θα είχες με ένα κανονικό ελαστικό, αλλά στη συνέχεια η πρόσφυση πέφτει ξαφνικά. Όμως, δεν είναι κακό αυτό. Νομίζω ότι η Pirelli έχει κάνει καλή δουλειά, καθώς έφτιαξαν τα λάστιχα που της ζητήθηκαν. Λάστιχα που φθείρονται γρήγορα. Επίσης, έκαναν πολύ διαφορετικά τα λάστιχα. Η πολύ μαλακή γόμα έχει 2,5 δευτερόλεπτα διαφορά, και νομίζω πως αυτό είναι που θέλουν οι θεατές.

Ο Πρωταθλητής του 2009 είναι ένας ακόμα που πιστεύει ότι αν δεν έχεις ένα πολύ γρήγορο αυτοκίνητο δεν θα κερδίσεις αγώνες, όσο καλή διαχείριση ελαστικών και να κάνεις.

Δε νομίζω ότι η διαχείριση ελαστικών και η ομαλή οδήγηση θα βοηθήσουν κάποιον να φτάσει στη νίκη, αν δεν έχει ένα γρήγορο αυτοκίνητο, ακόμα και αν προσέχεις τα ελαστικά σου.


[Πηγή: itv | Photo copyright: REUTERS/Vue Images/Handout]