Η απάντηση του Top Gear στη Nissan

Σχετικά άρθρα

Όλοι γνωρίζουμε το καυστικό αγγλικό χιούμορ των παρουσιαστών του Top Gear και την ιδιαίτερη “συμπάθεια” τους στα ηλεκτρικά / υβριδικά αυτοκίνητα. Μετά λοιπόν το τελευταίο επεισόδιο, η Nissan όπως ήταν αναμενόμενο θίχτηκε από την παρουσίαση που έκαναν στο μοντέλο της και δημοσίευσε στους Times του Λονδίνου το άρθρο με τίτλο “ο Clarkson δεν δίνει μια ευκαιρία στα ηλεκτρικά μας αυτοκίνητα“.

Μεταξύ άλλων το άρθρο αναφέρει ότι το clip ήταν προσβλητικό για την Nissan, επειδή δείχνει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι αξιόπιστα να σε πάνε στο προορισμό σου. Ο εκπρόσωπος της Nissan, Ben Webster, μάλιστα συνεχίζει λέγοντας ότι “το Top Gear δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης και όχι τα αυτοκίνητα μας“.

Η λογική των ισχυρισμών αυτών είναι ότι τα αυτοκίνητα δεν ήταν πλήρως φορτισμένα κατά την εκκίνηση του γυρίσματος και κατά συνέπεια είναι λογικό ότι μετά από κάποια απόσταση να σταματήσουν, προβάλλοντας λανθασμένη εικόνα για το όχημα.

Η απάντηση δεν άργησε να έρθει από τον παραγωγό του Top Gear, Andy Wilman, που επικεντρώνεται σε 4 σημεία:

  1. Πουθενά, σε κανένα σημείο του βίντεο, δεν ειπώθηκε ότι τεστάρουν την αυτονομία των αυτοκινήτων όπως ούτε το αν μπορούν να “πιάσουν” την εργοστασιακή αυτονομία. Επίσης δεν ισχυρίστηκαν ότι θέλουν να κάνουν το ταξίδι με μια μόνο φόρτιση.
  2. Ποτέ δεν ειπώθηκε πόση ήταν η χιλιομετρική απόστασή του ταξιδιού, από που ξεκίνησαν ούτε πόσο είχαν οδηγήσει στην αρχή του βίντεο. Άρα πάλι, δε μπορεί να βγει κάποιο συμπέρασμα για την αυτονομία.
  3. Ότι είναι πλήρως ενήμεροι ότι η Nissan μπορεί να δείξει την κατάσταση της μπαταρίας και τα διανυθέντα χιλιόμετρα μέσω των ηλεκτρονικών της συστημάτων. Ο δημοσιογράφος των “Times” αναφέρει ότι αυτό τους την “έφερε”, αλλά ο παραγωγός λέει ότι τα ήξεραν τα συστήματα αυτά, κάτι που μπορεί να επιβεβαιώσει και η Nissan, όμως δεν τους ένοιαζε από τη στιγμή που δεν είχαν τίποτα να κρύψουν.
  4. Ο σκοπός του βίντεο ήταν να εντοπίσουν τα σημεία που ήθελαν να εξερευνήσουν. Όπως ανέφερε κ ο James May στην εισαγωγή, ο καθένας μπορεί να πάει σε μια αντιπροσωπεία και να αγοράσει ένα “κανονικό” ηλεκτρικό αυτοκίνητο, που κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι πιο πρακτικό και χρήσιμο από ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης. Αυτό είναι που ουσιαστικά λέει και το τμήμα marketing της Nissan, και σε αυτό βασίστηκε το βίντεο, στα υπέρ και κατά της κατοχής ενός ηλεκτρικού αντί για βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.

Επιγραμματικά καταλήγει ότι μετά την εμπειρία των Jeremy και James ότι:

  1. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να είναι πανάκριβα
  2. Το δίκτυο φόρτισης των μπαταριών δεν είναι σωστά κατανεμημένο στη χώρα
  3. Η αυτονομία ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό, συναρτήσει της θέσης της ένδειξης αυτονομίας
  4. Το Leaf, αυτό καθαυτό, είναι ένα πολύ καλό αυτοκίνητο και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα ηλεκτρικά μοτέρ, αλλά η Αχίλλειος φτέρνα τους εξακολουθεί να είναι οι συστοιχίες των μπαταριών.

Στο άρθρο υπάρχει και δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της Nissan, Andy Palmer, που λέει ότι το βίντεο ήταν παραπλανητικό. Η απάντηση του παραγωγού του Top Gear ήταν ότι στο ίδιο το site της Nissan αφιερώνει αρκετό χώρο για να εκθειάσει τις αρετές της γρήγορης φόρτισης αλλά πουθενά δεν προειδοποιεί τους επίδοξους αγοραστές ότι η συνεχή γρήγορη φόρτιση μειώνει δραματικά την ζωή της μπαταρίας. Επίσης λέει ότι η μπαταρία του Leaf θα είναι στο 80% της ζωής της μετά από 5 χρόνια χρήσης. Αυτό για τον κοινό θνητό ακούγεται τέλειο αλλά πουθενά δεν αναφέρεται η άποψη των ειδικών σε μπαταρίες που λένε ότι όταν μια μπαταρία πέσει στο 80% έχει φτάσει σε κατάσταση End Of Life (EOL). Η Peugeot, για παράδειγμα, αποδέχεται αυτό το ποσοστό. Εν κατακλείδι, ο παραγωγός αρνείται κατηγορηματικά ότι παραπλανούν το κοινό για την φόρτιση / αυτονομία και στέκονται στα σημεία που θίγονται στο βίντεο από τους καταναλωτές.

Όπως φαίνεται δεν ήταν και τόσο έξυπνη η κίνηση της Nissan. Έβαλε τα χεράκια της και έβγαλε τα ματάκια της με το άρθρο της στους Times. Ποια είναι όμως η δική σου άποψη για την υπόθεση αυτή;


[Πηγή: Top Gear]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

H Renault πούλησε 99.132.100 μετοχές της στη Nissan, αξίας €358 εκατ.

Μετά την πρώτη πώληση μετοχών της Nissan στις 13 Δεκεμβρίου 2023, ο όμιλος της Renault ολοκλήρωσε σήμερα μια δεύτερη συναλλαγή, και πούλησε στη Nissan...

Nissan: 30 νέα αυτοκίνητα σε βάθος τριετίας

H Nissan παρουσίασε το νέο της επιχειρηματικό σχέδιο, που το ονόμασε Arc, με αυτό να περιλαμβάνει 30 νέα μοντέλα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια....

H Geely κάνει παγκόσμια διαθέσιμο το νέο premium brand της, Galaxy

Πριν σχεδόν ένα χρόνο, η Geely παρουσίασε το νέο της πολυτελές brand, το οποίο ονομάζει Galaxy. Σήμερα, η κινέζικη εταιρία επιβεβαίωσε ότι θα κάνει...

Η BYD κατασκεύασε το 7.000.000στό όχημα με μπαταρία

Η BYD ανακοίνωσε ότι παρήγαγε το 7.000.000στό αυτοκίνητο νέας ενέργειας (new energy vehicle, NEV) από το 2008, κάτι που την καθιστά την πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία...
Autoblog.gr