Για τρίτη φορά φέτος, η FIA αποφάσισε να υπάρχουν δύο ζώνες DRS στο Ιταλικό Grand Prix. Σίγουρα, η πίστα της Monza προσφέρει μπόλικο θέαμα και δεν περιμέναμε να έχουμε δύο ζώνες DRS, όπως σε Καναδά και Βαλένθια. Στις δύο αυτές πίστες είχαμε μόνο ένα σημείο ανίχνευσης και στη συνέχεια, αν ο οδηγός ήταν μέσα στο δευτερόλεπτο, μπορούσε να ενεργοποιήσει την πίσω πτέρυγα στις δύο ζώνες που ακολουθούσαν.

Κι εδώ είναι που υπάρχει η σημαντική διαφορά. Μπορεί να έχουν και πάλι δύο ζώνες ενεργοποίησης, αλλά έχουμε και δύο σημεία ανίχνευσης! Το πρώτο σημείο ενεργοποίησης θα είναι η ευθεία εκκίνησης-τερματισμού, με το σημείο ανίχνευσης να βρίσκεται στην Parabolica (στροφή 11). Το δεύτερο σημείο ανίχνευσης βρίσκεται ανάμεσα στις δύο Lesmo (στροφές 6 και 7), με το σημείο ενεργοποίησης να είναι λίγο μετά τη δεύτερη Lesmo, μέχρι τα φρένα για το chicane που έχει πάρει το όνομά του από τον Alberto Ascari, τον πρώτο οδηγό στην ιστορία της Formula 1 που κατέκτησε δύο συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα, το 1952 και το 1953.

Με τα δύο ανεξάρτητα σημεία ανίχνευσης, οι οδηγοί θα μπορούν να παίρνουν το αίμα τους πίσω. Δηλαδή, αν κάποιος οδηγός δεχθεί προσπέρασμα στην πρώτη ζώνη του DRS και καταφέρει να μείνει μέσα στο ένα δευτερόλεπτο στο δεύτερο σημείο ανίχνευσης, θα μπορεί να πατάει το “φτερωτό” κουμπάκι και να παίρνει τη θέση του πίσω στη δεύτερη ζώνη. Σίγουρα, είναι κάτι που θα δούμε με αρκετό ενδιαφέρον.

[Πηγή: FIA]

 • Mika

  Problepw ayto pou les sth teleytaia sou paragrafo na ginetai kata koron,toulaxiston stous prwtoporous…
  Me perases,se perasa, h katastash kai na doume ti tha bgei…
  Poios tha kataferei dhladh sto telos na einai mprosta…

 • Dim

  Πιστεύω πως το DRS είναι αχρείαστο στη Monza…

  • stadi

   Ναι και θα εχει μικροτερη επιδραση σε σχεση με αλλες πιστες.

 • Demetris

  Ίσως να μην χρειάζεται το DRS. Αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το παρατσούκλι της πίστας είναι ο “Ναός της ταχύτητας”! Αν δεν δει ο κόσμος εδώ πέρα το κοντερ να χτυπάει 330-340 πως θα κάνει μαρκετινγκ η F1. Στην τελική θα ευχαριστιθούμε και εμέις μάχες. :)