Σίγουρα, αυτό που κάνουν οι μηχανικοί των pit stops είναι αξιοθαύμαστο. Αλλάζουν με απίστευτη ταχύτητα τα ελαστικών των μονοθεσίων, κάτι που οι συνηθισμένοι άνθρωποι χρειάζονται τον 3πλάσιο και 4πλάσιο χρόνο για να κάνουν σωστά. Οι μηχανικοί αυτοί κάνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία χιλιάδες φορές κάθε χρόνο, ενώ οι ομάδες ξοδεύουν πολλές χιλιάδες ευρώ για να αυξήσουν τα εξαρτήματά τους, για να κερδίσουν ακόμα μερικά δέκατα σε κάθε αγώνα, τα οποία, όμως, μπορεί να είναι καθοριστικά για μία θέση και για μερικούς ακόμα βαθμούς.

Φέτος, με τα ελαστικά της Pirelli, τα οποία φθείρονται γρήγορα, τα pit stop έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Mercedes GP, κατά μέσο όρο σε κάθε αγώνα πραγματοποιούνται 58 pit stop. Συνολικά, έχουν πραγματοποιηθεί 1013 διελεύσεις μονοθεσίων από το pit lane, εκ των οποίων οι 25 ήταν ποινές (21 ποινές διελεύσεις και 4 ποινές stop & go). Έτσι, τα καθαρά pit stop μέχρι στιγμής στους 17 αγώνες είναι στα 988. Ωστόσο, αν αφαιρέσουμε τα pit stop που έγιναν όταν το αυτοκίνητο ασφαλείας ήταν στην πίστα, αλλά και οι αλλαγές της εμπρός πτέρυγας ή άλλες επισκέψεις που αφορούν το μονοθέσιο, οι αλλαγές ελαστικών έχουν διαμορφωθεί στις 885.

Ο αγώνας με τα περισσότερα pit stop ήταν στη Ουγγαρία, με 85. Ακολουθεί η Τουρκία, με 80 και η Ισπανία, με 77. Αντιθέτως, τα λιγότερα pit stop σημειώθηκαν στην Ιταλία, μόλις 35, στο Μονακό, 41 και στην Αυστραλία, 44.

Όσον αφορά την ταχύτητα των μηχανικών, η Red Bull είναι Πρωταθλήτρια κι εκεί, μαζί, όμως, με τη Mercedes. Οι δυο τους έχουν τον καλύτερο μέσο όρο στον συνολικό αριθμό των pit stop. Ωστόσο, η Red Bull έχει σημειώσει τον ταχύτερο χρόνο σε 8 αγώνες από τους 17 που έχουν διεξαχθεί. Η αυστριακή ομάδα έχει και τον καλύτερο μέσο όρο στους 9 από τους 17 αγώνες.

Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι οι μετρήσεις αφορούν το συνολικό χρόνο που κάνει ένα μονοθέσιο να μπει και να βγει από το pit lane, και όχι το χρόνο που μένει ακινητοποιημένο στο box της ομάδας του.

Μέσος όρος των συνολικών pit stop στους 17 αγώνες

1 Red Bull Racing

Καλύτερος

= Mercedes GP

Καλύτερος

3 McLaren

+ 0.3 δευτ.

4 Force India

+ 0.4 δευτ.

5 Ferrari

+ 0.5 δευτ.

6 Renault

+ 0.9 δευτ.

7 Williams

+ 1.1δευτ.

8= Lotus

+ 1.3 δευτ.

8= Sauber

+ 1.3 δευτ.

8= Toro Rosso

+ 1.3 δευτ.

11 Virgin

+ 1.6 δευτ.

12 HRT

+ 3.2 δευτ.

Αγώνες με το ταχύτερο pit stop

Red Bull Racing

8

Mercedes GP

7

McLaren

1

Ferrari

1

 Αγώνες με τον ταχύτερο μέσο όρο pit stop

Red Bull Racing

9

Mercedes GP

5

McLaren

2

[Πηγή: Formula 1]