Το Reuters σε χθεσινό του άρθρο αναφέρει ότι έχουμε στραφεί πλέον στην αγορά πετρελαίου από το Ιράν, αφού η πιθανότητα χρεοκοπίας λειτουργεί ανασταλτικά στις αγορές να μας δώσουμε πετρέλαιο. Σε αυτό συμβάλουν και οι τράπεζες οι οποίες αρνούνται να δώσουν τα απαραίτητα οικονομικά κεφάλαια, ξανά λόγω του φόβου μια πιθανής χρεοκοπίας. Οι εκπρόσωποι των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil, των δύο μεγαλύτερων εταιριών στον τομέα του πετρελαίου στη χώρα μας, αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Πέρυσι η Ελλάδα εισήγαγε το 46% του αργού πετρελαίου που χρειάζεται από την Ρωσία, το 16% από το Ιράν, το 10% από Σαουδική Αραβία, ακόμη 10% από το Καζακστάν, 9% από τη Λιβύη, 7% από το Ιράκ και μόλις το 2% προερχόταν από τα κοιτάσματα της Θάσου.

Αν έχει παρακολουθήσει τελευταία ειδήσεις, θα έχεις δει ότι οι Αμερικάνοι πιέζουν τον Mahmoud Ahmadinejad και την Τεχεράνη, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το οποίο φαίνεται ότι ετοιμάζει κρυφά την κατασκευή ατομικής βόμβας, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η διεθνής επιτροπή ατομικής ενέργειας.

[Πηγή: Reuters]