Μπορεί η φετινή σεζόν να ήταν αδιάφορη, όσον αφορά τη βαθμολογία, αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με το θέαμα που βλέπουμε σε κάθε αγώνα. Το 2011 είναι από τις πιο θεαματικές χρονιές όλων των εποχών, με τον αριθμό των προσπερασμάτων να μας έχει ικανοποιήσει σχεδόν σε όλους τους αγώνες. Σ’ αυτό έχει βοηθήσει, φυσικά, το DRS και τα ελαστικά της Pirelli. Επειδή, όμως, ξέρω ότι θέλεις να περάσω στους αριθμούς, ας ξεκινήσουμε.

Λοιπόν, μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 1436 προσπεράσματα, τα οποία περιλαμβάνουν και κερδισμένες θέσεις στην εκκίνηση, τον πρώτο γύρο, καθώς και προσπεράσματα που δέχονται μονοθέσια που έχουν εγκαταλείψει. Αν αφαιρέσουμε τα προσπεράσματα στον πρώτο γύρο και τις εγκαταλείψεις, προκύπτουν 1180, από τα οποία 804 έχουν γίνει “καθαρά” και με τη βοήθεια του DRS.

Ο οδηγός που έχει τα περισσότερα προσπεράσματα για φέτος είναι ο Sebastien Buemi με 112. Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται ο Michael Schumacher, ο οποίος έχει προσπεράσει 111 φορές στους 18 πρώτους αγώνες. Ακολουθούν οι Kamui Kobayashi με 95 προσπεράσεις, ο Jaime Alguersuari με 90 και ο Sergio Perez με 89.

Σχετικά με τα προσπεράσματα που έχουν σημειωθεί στις 18 εκκινήσεις, ο Schumacher είναι στην κορυφή, με 34 θέσεις. Αμέσως μετά είναι ο Buemi, ο οποίος έχει κερδίσει 29 θέσεις σε όλες τις φετινές εκκινήσεις, ο Heikki Kovalainen με 28, ο Vitantonio Liuzzi με 19 και ο Kobayashi 19 κερδισμένες θέσεις. Από την άλλη πλευρά, αυτός που έχει τις λιγότερες κερδισμένες θέσεις στις εκκινήσεις είναι ο Sebastian Vettel με μόλις μία θέση, στο Βρετανικό Grand Prix. Φυσικά, σε αυτό παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει 14 φορές από την pole position

Ο Schumi βρίσκεται και πάλι στην πρώτη θέση, αυτή τη φορά για τα προσπεράσματα στον πρώτο γύρο. Ο Γερμανός έχει κερδίσει 40 θέσεις στους 18 πρώτους γύρους. Ο Buemi έχει κερδίσει 30 θέσεις, ενώ ο Kovalainen 26. Αυτός που έχει πετύχει τα περισσότερα προσπεράσματα από τον τέλος του sector 1 μέχρι και το τέλος του πρώτου γύρου είναι ο Jerome D’Ambrosio, έχοντας κερδίσει 8 θέσεις. Ωστόσο, μετά το πέρας του πρώτου γύρου, τα περισσότερα προσπεράσματα έχουν πραγματοποιήσει οι Sergio Perez και Sebastien Buemi με 82. Ακολουθούν οι Jenson Button με 77, ο Mark Webber με 76, ο Alguersuari με 74 και ο Schumacher με 71.

Επιστρέφοντας στο συνολικό αριθμό των προσπερασμάτων που έχουν καταγραφεί σε όλους τους αγώνες εκτός από του τελευταίου στη Βραζιλία, τα 441 είναι “κανονικά” και τα 363 έγιναν όταν οι οδηγοί σήκωναν το πάνω flap της πίσω πτέρυγας. Αν το μετατρέψουμε σε ποσοστά, η αντιστοιχία είναι 55% και 45%. Τα 300 προσπεράσματα έχουν γίνει στις 3 πιο αργές ομάδες του grid από ταχύτερα μονοθέσια, ενώ 76 μεταξύ των team-mates.

Τα περισσότερα “καθαρά” προσπεράσματα έγιναν στις Τουρκία, 85 στον αριθμό, στον Καναδά 79 και την Κίνα, 67. Τα λιγότερα ήταν στο Μονακό, αφού μόλις 16 “καθαρές” προσπεράσεις σημειώθηκαν. Ακολουθεί η Αυστραλία με 17 και η Ινδία με 18. Σε 9 αγώνες έχουν γίνει λιγότερα από 50 “καθαρά” προσπεράσματα και σε 9 περισσότερα από 50. Κατά μέσο όρο, 45 προσπεράσματα πραγματοποιούνται σε κάθε αγώνα, 25 “κανονικά” και 20 με το DRS.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναλογία του DRS και των προσπερασμάτων χωρίς το σύστημα. Στο Abu Dhabi, το 89% των προσπερασμάτων έγιναν με το βοήθεια της κινούμενης πίσω πτέρυγας, ποσοστό στο οποίο συνέβαλε και οι δύο ζώνες που είχαν οριστεί από τη FIA. Στη δεύτερη βρίσκεται η Βαλένθια, όπου το ποσοστό αγγίζει το 81%, στην τρίτη θέση είναι η Ινδία με 78%, ενώ ακολουθούν η Τουρκία με 59% και η Ισπανία με 57%. Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρήθηκε στον Καναδά με 22%, στην Ιαπωνία με 26% και τη Βρετανία με 27%. Αξίζει να πούμε ότι, λόγω του βρεγμένου οδοστρώματος, στον Καναδά και τη Βρετανία, η χρήση του Drag Reduction System ήταν περιορισμένη.

Στους πρώτους 9 αγώνες, κατά μέσο όρο, είχαμε 21 προσπεράσματα χάρη στο DRS, δηλαδή το 45% των “καθαρών” προσπερασμάτων ενώ στο δεύτερο μισό, ο αριθμός έπεσε ελαφρώς, στα 20 προσπεράσματα, κατά μέσο όρο, με το ποσοστό να είναι στο 46%.

[Πηγή: Formula 1]