Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς για το WRC θα γίνει στο θρυλικό Monte Carlo, όπου θα διεξαχθεί  απο τις 17-22 Ιανουαρίου 2012 και οι οδηγοί των ομάδων ετοιμάζονται για το νέο πρωτάθλημα. Έτσι και οι οδηγοί της Citroen, Sebastien Loeb και Mikko Hirvonen ξεκίνησαν τις δοκιμές με τους δύο τους να δοκιμάζουν το DS3 WRC το οποίο συνεχίζει να 300 άλογα στις 6000 σ.α.λ και 36 κιλά ροπής.

Το rally του Monte Carlo είναι το παλαιότερο ράλι στον κόσμο, με το πρώτο να λαμβάνει χώρα το 1911. Αρχικά, ο αγώνας είχε ως προϋπόθεση οι οδηγοί να φτάσουν στο Μονακό από όλη την Ευρώπη ακολουθώντας  μια ακριβή διαδρομή πριν από τη συμμετοχή στις ειδικές διαδρομές στην περιοχή των Άλπεων πάνω από το Μονακό. Εντός του Πριγκιπάτου δεν υπάρχουν διαδρομές. Από το 1997 δεν υπάρχει πλέον ένα προκαταρκτικό στάδιο και το rally περιλαμβάνει μόνο τις  ειδικές διαδρομές.

O Hirvonen δήλωσε:

Το Monte Carlo έχει τόσο μεγάλη παράδοση. Το πρωτάθλημα πρέπει να ξεκινά απο το Monte Carlo, εγώ όμως έχω μια σχέση αγάπης και μίσους με το rally αυτό. Το αγαπώ όταν δεν είμαι εκεί, αλλά όταν είσαι πάνω στα βουνά και κατεβαίνεις στο παγωμένο οδόστρωμα με τα λάθος – slick ελαστικά, το μισώ.

Στα γρήγορα για να φρεσκάρω την μνήμη σου το φετινό καλεντάρι είναι το εξής: