Η Mini έχει στη γκάμα της τα σκληροπυρηνικά μοντέλα John Cooper Works GP. Πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης το 2006, η έκδοση GP ήταν η ταχύτερη έκδοση της πρώτης γενιάς του Mini hatchback. Φορούσε τον ίδιο κινητήρα με το Cooper S αλλά με τις κατάλληλες τροποποιήσεις απέδιδε 218 ίππους και 260 ΝΜ ροπής (280ΝΜ σε overboost). H πιο σκληρή του ανάρτηση αλλά και η αφαίρεση 88 κιλών, χαρη στη μη ύπαρξη κλιματισμού και πίσω καθισμάτων, το έκανε αρκετά παιχνιδιάρικο και άμεσο στις εντολές του οδηγού. Το αποτέλεσμα ήταν τα 100 χλμ/ώρα από στάση να τα πιάνει σε 6.5 δευτ., με την τελική του ταχύτητα να ανέρχεται στα 235 χλμ/ώρα. Η παραγωγή του περιορίστηκε μόνο στα 2000 αυτοκίνητα

Τώρα, οι φήμες λένε ότι η Mini ετοιμάζει μια νέα έκδοση GP. Λίγες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες μέχρι στιγμής, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι το σημερινό JCW αποδίσει 208 hp από τον 1.6-λίτρων turbο κινητήρα του, η λογική λέει ότι η νέα GP έκδοση θα αποδίδει τουλάχιστον 220 άλογα. Για να κάνει τα πράγματα πιο εύκολα, μια λύση θα ήταν να βάλει το μοτέρ που εξελίσσει για το Countryman JCW, μιας και αυτό θα είναι δυνατότερο λόγο μεγαλύτερου βάρους.

Δεδομένου ότι η προηγούμενη έκδοση GP ήταν διθέσια, αναρωτιέμαι αν για το νέο GP η ΜΙΝΙ στραφεί στην προσφατα παρουσιασμένη coupe έκδοση.

[Πηγή: Car and Driver]