Η Mazda έχει ανακοινώσει εδώ και καιρό ότι ψάχνει νέους συνεργάτες μιας και το 2011 έχασε 100 δις γιέν (976 εκατ. ευρώ) ) με τις πωλήσεις της να έχουνε μειωθεί κατά 2%, αφού πούλησε 1.25 εκατ. μονάδες. Αυτή είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, όπου η Mazda παρουσιάζει αρνητικά αποτελέσματα και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια των τελευταίων 11 ετών, μετά τα 1.5 δις ευρώ, που έχασε το 2011.

Ο ίδιος ο CEO της εταιρίας, Takashi Yamanouchi είχε δηλώνει ότι αναζητούν πλέον εταίρους προκειμένου να ξεπεράσουν τις οικονομικές δυσκολίες ενώ μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είναι πλέον απαραίτητη, αφού αν δεν γίνει, τότε η Mazda θα οδηγηθεί σε καθίζηση.

Σύμφωνα με το Nikkei, η Mazda έχει πάρει την απόφαση να σταματήσει να κατασκευάζει επαγγελματικά αυτοκίνητα στα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης. Η Mazda θα συνεχίζει να πουλά επαγγελματικά αυτοκίνητα αλλά θα σταματήσει την ανάπτυξη αλλά και την κατασκευή τους. Οι Ιάπωνες θα επεκτείνουν την συνεργασία τους με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες ώστε να πουλούν τα αυτοκίνητα τους με το σήμα της Mazda (rebadging). Μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει συμφωνήσει με την Isuzu για τα φορτηγά, με την Nissan για επαγγελματικά βαν και με την Suzuki για μικρά επαγγελματικά

[Πηγή: Ruters]