Πέρυσι το καλοκαίρι, η FIA Institute έκανε δοκιμές πρόσκρουσης σε μια καλύπτρα που ίσως μπει στο μέλλον στα μονοθέσια της Formula 1 με στόχο, τι άλλο, την βελτίωση της ασφάλειας των πιλότων και τώρα έκανε δοκιμές ενός roll-bar. Το ονομάζει Roll-Hoop και οι δοκιμές έγιναν στο αεροδρόμιο Suffolk της Αγγλίας, ρίχνοντας ένα λάστιχο ενός μονοθέσιου της F1 με ταχύτητα 225 χλμ/ώρα πάνω στο roll-hoop από τιτάνιο, το οποίο βρίσκεται μπροστά από το κράνος του οδηγού.

Το roll-hoop είναι δημιουργία της Lotus Team και η FIA εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ένα τέτοιο σύστημα στα μονοθέσια, παρά μια καλύπτρα. Από το video θα δεις ότι το roll-hoop κάνει δουλειά, όπως δήλωσε και ο τεχνικός σύμβουλος της FIA, Andy Mellor, αφού η ρόδα έμεινε μακριά από το κεφάλι του οδηγού.

Το σημαντικότερο πρόβλημα του συστήματος αυτού είναι ότι μειώνει δραστικά την ορατότητα του πιλότου ενώ σίγουρα δεν θα είναι και το ομορφότερο πράγμα πάνω σε ένα μονοθέσιο. Ωστόσο ο Mellor δήλωσε ότι σαφώς και δεν είναι αυτή η τελική λύση, αλλά μια από τις πολλές που έχουνε σκεφτεί ώστε να προστατεύουν το κεφάλι του οδηγού και τα αποτελέσματα των δοκιμών θα δοθούν στον Τεχνικούς Διευθυντές των ομάδων της F1.

[Πηγή: FIA Institute]