World Time Attack Challenge 2012 Αποτελέσματα [w/video]

Σχετικά άρθρα

Έστω και καθυστερημένα –ο άνθρωπος πρέπει να πάει και διακοπές, να καθαρίσει το κεφάλι και να γεμίσουν οι μπαταρίες- είμαστε και πάλι εδώ για να σας δώσουμε τα αποτελέσματα για το World Time Attack Challenge 2012 που έλαβε χώρα στις 10 και 11 Αυγούστου στην πίστα Eastern Creek στην μακρινή Αυστραλία. Δυστυχώς για άλλη μία χρονιά, οι διοργανωτές δεν μας έκαναν την χάρη να μας δώσουν live streaming ώστε να παρακολουθήσουν και αυτοί που δεν είναι από την Αυστραλία τον αγώνα αλλά ελπίζω κάποια στιγμή μέσα στους επόμενους μήνες να μας δώσουν τουλάχιστον κάποιου είδους video review για να θαυμάσουμε τα αυτοκίνητα σε όλο τους το μεγαλείο. Τέλος πάντων, μην ξεφεύγουμε και μην μακρηγορούμε. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πέμπτη

Η πρώτη μέρα της διοργάνωσης είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στις δοκιμές. Φυσικά τα χρονόμετρα λειτουργούν (!), αλλά οι χρόνοι δεν παίζουν κανένα ρόλο αφού δεν λαμβάνονται υπόψιν για την γενική κατάταξη. Έτσι, όλες οι ομάδες έριξαν το βάρος τους στην προετοιμασία. Δουλειά στην ανάρτηση, παιχνίδια με την αεροδυναμική, αλλαγή στις σχέσεις των κιβωτίων αλλά και ρυθμίσεις κινητήρων είχαν την τιμητική τους καθώς οι ομάδες και οι οδηγοί έπρεπε να βρουν το στήσιμο που τους βολεύει. Και μην νομίζετε ότι αυτή τη δουλειά την έκαναν μόνο οι νέες ομάδες. Όλοι είχαν μία πολυάσχολη Πέμπτη αφού η πίστα άλλαξε. Ok, μπορεί να είναι μόνο η είσοδος για στροφή 7 αλλά οι υπεύθυνοι και οι γνώστες αναφέρουν ότι αυτή και μόνο η αλλαγή επιφέρει μείωση στους χρόνους έως και 5 δέκατα του δευτερολέπτου. Να θυμάστε αυτό το νούμερο, έχει σημασία. Η πρώτη μέρα λοιπόν κύλησε γενικά αρκετά ήσυχα… αν εξαιρέσεις το γεγονός δύο ομάδες είχαν «θέματα». Το Cyber Evo πέρασε όλη την Πέμπτη στο δυναμόμετρο της Haltech για ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής, όπου και παρουσίασε κάποια προβλήματα και το R32 GT-R της Team America που από κάποιο τραγικό λάθος της μεταφορικής κατέληξε στην Κίνα!

Παρασκευή

Η Παρασκευή ήταν η πρώτη επίσημη μέρα. Οι οδηγοί ήταν έτοιμοι, οι ομάδες ήταν έτοιμες και το κοινό έδωσε βροντερό παρών δείχνοντας ότι ο κόσμος διψάει για τέτοιου είδους διοργανώσεις, αρκεί να γίνονται σωστά. Η Pro Class χωρίστηκε σε δύο group για να μην υπάρχει συνωστισμός στην πίστα και είχε δύο sessions, ένα το πρωί και ένα το απόγευμα. Ήδη από το πρωινό session, το περσινό ρεκόρ έσπασε από το Evo IX της Tilton Interiors. Ξέραμε ότι οι Αυστραλοί θα ήταν δυνατοί αλλά αυτό που ακολούθησε κανείς δεν το περίμενε, ιδίως έπειτα από την νίκη του Cyber Evo το 2011 με διαφορά μόλις 0,173 sec. Μόλις με τον δεύτερο χρονομετρημένο του γύρο, το Evo της Nemo Racing διέλυσε τόσο τον χρόνο της Tilton Interiors όσο και το ρεκόρ του Cyber Evo αφού έκανε χρόνο 1.25.74sec, 3,1 δευτερόλεπτα γρηγορότερο από τον περσινό νικητή! Αν αυτό δεν σας εντυπωσίασε να σας πω ότι σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη και με τον οδηγό, υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και ο Nemo ήταν «πληγωμένος» στο πρώτο session αφού είχε μία τρύπα στο intercooler και έκανε τον γύρο με τον κινητήρα στο «χαλαρό» setting! Τρίτος και με χρόνο 1.28.52sec ήταν ο Under Suzuki με το S15 του ενώ τέταρτος ήταν ο N. Taniguchi με το S2000 της Team Top Fuel Voltex που παρότι έκανε 1.29.05sec παραπονιόταν διαρκώς για την ισορροπία του αυτοκινήτου. Πίσω από τον Taniguchi ήταν το S13 της MCA Suspension που πέρυσι είχε κάποια θέματα με την αεροδυναμική αλλά φέτος φαίνεται να βγάλανε μία άκρη και πίσω από την Silvia ακολουθούν  τo RX-7 της RE-Amemiya, το Evo της Pulse Racing και το R34 GT-R της Advan/Hi Octane με χρόνους εντός του 1.30. Αν αναρωτιέστε τι κάνει ο περσινός πρωταθλητής, δεν είστε μόνοι. Το ίδιο έκανε πολύς κόσμος την Παρασκευή αφού το Cyber Evo έφτασε στην πίστα αργά το απόγευμα και δεν πρόλαβε να κάνει ούτε έναν γύρο. Οι πληροφορίες έλεγαν  ήταν στις εγκαταστάσεις της Haltech όπου ο κινητήρας παρέδωσε οριστικά το πνεύμα και «δανείστηκαν» έναν 4G63 ντυμένο με όλο τον κατάλογο της Cosworth από κάποιον πελάτη της εταιρίας! Παρεμπιπτόντως, αυτός ο κινητήρας ήταν ισχυρότερος από αυτόν που φορούσε αρχικά το Cyber Evo!

Σάββατο

Το Σάββατο ήταν η τελευταία μέρα της διοργάνωσης και η τελευταία ευκαιρία των αγωνιζομένων να δείξουν τι έχουν. Για πολλούς ακόμα και η Παρασκευή ήταν ημέρα στησίματος και banker laps που σημαίνει ότι οι κινητήρες δεν απέδιδαν τα μέγιστα και οι οδηγοί δεν πίεζαν στο απόλυτο όριο. Κανείς δεν θέλει να μαζεύει το αυτοκίνητό του από μία μπαριέρα από την πρώτη μέρα! Πριν ξεκινήσουμε με τα τελικά αποτελέσματα να αναφέρουμε ότι το Cyber Evo ήταν στην πίστα το Σάββατο αλλά δεν κατάφερε να κάνει γύρο αφού στον πρώτο flying lap που δοκίμασε ο Tarzan ο –δανεικός- κινητήρας καταστράφηκε ολοσχερώς. Κρίμα και άδικο…  Ας ξεκινήσουμε από το τέλος της κατάταξης λοιπόν.

Στην δέκατη τρίτη θέση, το RX-8 της Panspeed που κατάφερε ένα απόλυτα αξιοπρεπές -με δεδομένο ότι ήταν το μοναδικό ατμοσφαιρικό αμάξι στο grid- 1.35.57sec. Μπορεί να ήταν τελευταίο αλλά σίγουρα θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες πολλών χάρη στον peripherally ported 20Β. Με διαφορά το πιο “φωνακλάδικο”.

Στην δωδέκατη θέση, το Evo της Redbrick Racing με χρόνο 1.35.45. Μην ξεγελιέστε από την θέση, αυτό ο Evo είναι ένα κτήνος και μισό, απλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχαν αρκετό χρόνο για να φέρουν το αυτοκίνητο στα μέτρα της πίστας.

Ενδέκατη θέση για το R35 GT-R της Just Jap/ATTKD με χρόνο 1.34.78. Έτσι όπως το βλέπω εγώ, με δεδομένο τον απίστευτο ανταγωνισμό και το βάρος του R35, κατόρθωμα είναι αυτός ο χρόνος.

Με χρόνο 1.33.41, το Evo της Team RevolutioNZ κατάφερε να μπει στην δεκάδα. Μπράβο στους Νεοζηλανδούς!

Ένα ακόμα Evo IX ακολουθεί στην ένατη θέση και είναι αυτό της Notaras Motorsport με χρόνο 1.32.44. Μπράβο στον ομογενή!

Τρίτο Evo IX κατά σειρά και το πρώτο αυτοκίνητο που βλέπουμε να έχει μπει στο 1.30, αυτό της Pulse Racing με εμπρός πτέρυγα αλά Chris Rado, με χρόνο 1.30.86 κατέκτησε την όγδοη θέση.

Το ταχύτερο GT-R για το 2012, με χρόνο 1.30.77, είναι το R34 της Advan/Hi Octane στην έβδομη θέση.

Στην έκτη θέση, το Mazda RX-7 της RE Amemiya με χρόνο 1.29.80 είχε προβλήματα με το στήσιμο και δεν μπορούσε με τίποτα να περάσει την δύναμη στην άσφαλτο.

Στην πέμπτη θέση ένα από τα φαβορί για το φετινό WTAC, το S2000 της Team Top Fuel Voltex, δεν κατάφερε κάτι καλύτερο από το 1.29.05. Τα προβλήματα με την ισορροπία που είχε από την Παρασκευή συνεχίστηκαν και η δεδομένη απειρία τουλάχιστον όσον αφορά στην πίστα και τις ιδιοτροπίες της τους κράτησαν «χαμηλά» στην κατάταξη. Είμαστε σίγουροι ότι θα επιστρέψει του χρόνου δριμύτερη!

Με χρόνο 1.28.32, ο αγαπημένος μου Under Suzuki και το S15 της Scorch Racing ήταν ένα σκαλί κάτω από το βάθρο αλλά παράλληλα και ο πιο γρήγορος γιαπωνέζος. Για ιδιώτη που φτιάχνει, στήνει και τρέχει το αυτοκίνητό του η τέταρτη θέση είναι πραγματικά θεαματικό αποτέλεσμα. Μακάρι να τον δούμε και το 2013.

Στην τελευταία θέση του βάθρου, το S13 της MCA Suspension που κατακτά τον τίτλο του πιο γρήγορου δικίνητου για το φετινό WTAC. Το αυτοκίνητο με το πιο παλαβό αεροδυναμικό πακέτο κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1.28 και με 1.27.80 πλασαρίστηκε στην τρίτη θέση πίσω από…

Το Evo της Tilton Interiors. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Evo είχε πρόβλημα με την φλάντζα κεφαλής όλη την Παρασκευή και δεν μπορούσε να ανεβάσει πίεση. Το πρόβλημα μάλλον λύθηκε το Σάββατο και το Mitsubishi με το πιο νορμάλ bodykit στην Pro κατηγορία κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση με χρόνο 1.27.18! Fun fact: στο απογευματινό session, το Evo κατάφερε έναν χρόνο στο 1.27.8 περίπου, που σαφώς και δεν βελτίωσε τον καλύτερο τους χρόνο αλλά ήταν πάρα πολύ εντυπωσιακός. Γιατί; Γιατί τον προηγούμενο γύρο, είχε διαλυθεί το πίσω διαφορικό και έκανε έναν ολόκληρο γύρο σε FWD mode!!! Φήμες αναφέρουν ότι η ομάδα ετοιμάζεται ήδη για το WTAC του 2013 και μάλιστα με δύο αυτοκίνητα. Σκέφτονται σοβαρά να «χτίσουν» ένα ολόκληρο, καινούριο αυτοκίνητο για να μπορούν να ανταγωνιστούν το…

Evo της Nemo Racing που απλά ήταν σε άλλον πλανήτη! Είχαν δηλώσει από την Παρασκευή ότι υπάρχει περιθώριο για βελτίωση αλλά ο χρόνος ήταν ήδη τόσο καλός που κανείς δεν τους πίστεψε. Κι όμως, ο Warren Luff, οδηγός του Evo κατάφερε να κάνει ένα εξωπραγματικό 1.25.02 και να καταστρέψει τον ανταγωνισμό! 2 ολόκληρα δευτερόλεπτα ταχύτερος από το Evo της Tilton Interiors. Πραγματικά, η διαφορά είναι αποκαρδιωτική! Και για να σας στείλω εντελώς πάρτε και μία πληροφορία ακόμα. Η Nemo Racing, είχε ετοιμάσει δύο κινητήρες. Έναν σίγουρο, με απόδοση κάτω από 700 άλογα στο extreme setting και έναν κινητήρα-χειροβομβίδα με απόδοση πάνω από 900 άλογα. Ο δεύτερος κινητήρας διαλύθηκε πριν από μερικές βδομάδες κατά διάρκεια δοκιμών άρα το Evo της Nemo Racing ήρθε στο WTAC με έναν κινητήρα και μάλιστα όχι τον ισχυρότερο! Τι άλλο θα δούμε δηλαδή από αυτό το αυτοκίνητο;

Αυτά από το World Time Attack Challenge του 2012. Πριν την αποφώνηση για να σας δώσω ένα μέτρο σύγκρισης για το επίπεδο που έχουν φτάσει αυτά τα αυτοκίνητα. Το απόλυτο ρεκόρ πίστας είναι στο 1.19.1 και ανήκει στον Nico Hulkenberg με το A1 GP μονοθέσιο της Γερμανίας! Φαίνεται άπιαστο προς το παρόν. Στο 1.24.4 είναι ο ταχύτερος γύρος που έχει καταφέρει Formula 3 στο Eastern Creek ενώ το ρεκόρ για τις Porsche του Carrera Cup είναι στο 1.30.7 και το ρεκόρ για τα V8 Supercars της Αυστραλίας είναι στο 1.30.58! Δεν μιλάμε πλέον για απλά βελτιωμένα αυτοκίνητα. Μιλάμε για καθαρόαιμα αγωνιστικά και ελπίζω να το δει αυτό περισσότερος κόσμος για να έχουμε περισσότερες διοργανώσεις.

Τι να περιμένουμε για του χρόνου; Ένας θεός ξέρει. Με βάση αυτό που είδαμε φέτος από το Nemo, θα είναι δύσκολο να το απειλείσει κάποιος σύντομα. Από την η Team Top Fuel Voltex θα θέλει τον τίτλο, ο τρελός Under Suzuki θα θέλει να μπει στο βάθρο, η Garage HRS ετοιμάζει το Cyber GT-R για να αντικαταστήσει το Evo, η Tilton Interiors θα φτιάξει καινούριο αμάξι από το μηδέν, η Redbrick Racing μπορεί να έρθει καλύτερα προετοιμασμένη κλπ κλπ. Πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν σε έναν χρόνο και εμείς θα είμαστε εδώ για να σας ενημερώνουμε. Ελπίζουμε και σε live streaming. Ακούει κανείς;

[Πηγή: Worldtimeattack]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...

Νέα Shelby Super Snake με 830 άλογα και πολύ carbon

Η Shelby American παρουσίασε σήμερα την Super Snake έκδοση της νέας γενιάς της Mustang. Το αυτοκίνητο ξεχωρίζει από την επιθετική του εμφάνιση με νέους...