Eυρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία σε κρίση

Σχετικά άρθρα

Τα φώτα στον εκθεσιακό χώρο του Παρισιού λάμπουν από το πρωί της Πέμπτης, αλλά τα μεγάλα κεφάλια των Ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών, δηλώνουν τουλάχιστον απαισιόδοξοι, σχετικά με το μέλλον τους, το οποίο φαίνεται δυσοίωνο λόγων των σκληρών πολιτικών λιτότητας και της εκρηκτικής ανόδου της ανεργίας, με αποτέλεσμα τις μειωμένες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων.

Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες εμφανίστηκαν απαισιόδοξες για τις προοπτικές, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση δεν αναμένεται να βελτιωθεί τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Hans Dieter Pötsch, οικονομικός διευθυντής της Volkswagen υπογράμμισε ότι χωρίς οικονομική βοήθεια κάποιες εταιρείες θα κινδυνεύσουν με κατάρρευση. Συγκεκριμένα δήλωσε:

Είναι αβέβαιο εάν όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα επιβιώσουν χωρίς κρατική βοήθεια. Θα επηρεαστούν ιδιαίτερα οι βιομηχανίες στη νότιο Ευρώπη, που παράγουν μικρά αυτοκίνητα.

Τα ίδια, με άλλα λόγια, είπε και ο CEO της PSA Peugeot Citroen, Philippe Varin, ο οποίος βλέπει συρρίκνωση της ευρωπαϊκής αγοράς αυτοκινήτου κατά 8% φέτος. Ο Varin τόνισε ότι δεν αναμένει ανάκαμψη της αγοράς το 2013, καθώς, όπως είπε, ακόμη και η άλλοτε κραταιά γερμανική αγορά έχει αρχίσει να εξασθενεί.

O CEO της Daimler, Dieter Zetsche, μίλησε για ένα οικονομικό περιβάλλον “γεμάτο προκλήσεις”, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αναθεωρήσει το στόχο για τα κέρδη του 2013, μετά την αναθεώρηση του στόχου για το 2012.

Ο Sergio Marchionne, CEO της Fiat και πρόεδρος της ACEA (Ένωση Ευρωπαϊκών Αυτοκινητοβιομηχανιών) επανέλαβε το αίτημά του για πανευρωπαϊκή προσέγγιση στο πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής, που εντείνει τις πιέσεις στην κερδοφορία, κίνηση στην οποία, όμως, αντιτίθενται η Volkswagen και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Παράλληλα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η Fiat δεν έχει ζητήσει βοήθεια από την ιταλική κυβέρνηση ή την Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν σκοπεύει να το κάνει. Ο Marchionne δήλωσε:

Έχουμε μια συλλογική ευθύνη στον κλάδο να προωθήσουμε μία προοδευτική αναδιάρθρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο,

Τέλος, ο διευθυντής πωλήσεων της Opel, Alfred Rieck, επισήμανε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει το μερίδιο αγοράς που θα εξασφαλίσει η εταιρεία του το 2013.

[Πηγή: Autonews, Bloomberg]

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Ανακαλούνται 189.403 Citroen C3 και DS3 λόγω των αερόσακων της Takata

189.403 Citroen C3 και DS3 που κατασκευάστηκαν μεταξύ 31 Αυγούστου 2009 και 9 Φεβρουαρίου 2017 ανακαλούνται παγκοσμίως εξαιτίας των ελαττωματικών αερόσακων οδηγού και συνοδηγού,...

Τα ευρωπαϊκά λιμάνια γεμίζουν με απούλητα αυτοκίνητα

Χιλιάδες αυτοκίνητα είναι σήμερα σταθμευμένα σε πολλά ευρωπαϊκά λιμάνια, πολλά από τα οποία προέρχονται από την Κίνα. Αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν μισθώσει μεγάλες εκτάσεις σε...

Δες μια Pagani Utopia να διασχίζει έναν πλημμυρισμένο δρόμο στο Ντουμπάι

Μια από τις χειρότερες κακοκαιρίες των τελευταίων ετών "χτύπησε" τις περασμένες ημέρες τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με το Ντουμπάι να μετατρέπεται σε μία απέραντη...