Η Ιταλία είναι από εκείνες της χώρες που της Ευρώπης που ζει εντονότερα τις συνέπειες την οικονομικής κρίσης με την Fiat να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και να προσπαθεί να βγει αλώβητη από τη κρίση με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες.

Η Sergio Marchionne φαίνεται ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάζει στην Ιταλία αυτοκίνητα της Chrysler, λύνοντας ταυτόχρονα δύο πράγματα, τόσο την αυξημένη ζήτηση των αυτοκινήτων της Chrysler στην Αμερική, όσο και να κρατά ανοικτά τα εργοστάσια της Fiat στην Ιταλία.

Ο Marchionne έχει ζητήσει από την Ιταλική κυβέρνηση να μειώσει τους φόρους που επιβαρύνουν τα προς εξαγωγή αυτοκίνητα, έτσι ώστε αυτά να αποκτήσουν ανταγωνιστική τιμή. Σύμφωνα με το Bloomberg, η απόφαση θα παρθεί μέσα στον Νοέμβριο και τότε θα ανακοινωθεί και επίσημα.

Ένα από αυτά τα μοντέλα θα είναι το Dodge Dart το οποίο θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Cassino της Ρώμης, στο ίδιο που κατασκευάζεται και η Giulietta και η Lancia Delta, ενώ σε αυτό το εργοστάσιο θα κατασκευάζεται και το νέο Chrysler 100, το οποίο θα πωλείται στην αγορά της Αμερικής και θα κατασκευαστεί πάνω στην Delta.

Στις 30 Οκτωβρίου, η Fiat θα ανακοινώσει το νέο πλάνο της και σύμφωνα με την Ιταλική εφημερίδα il Messaggero, ο Marchionne θα ανακοινώσει ότι το Fiat Group θα παραμείνει πιστό στη συμφωνία που έκανε με την Ιταλική κυβέρνηση ώστε να κρατήσει ανοικτά όλα τα εργοστάσια της στην Ιταλία,

Στο εργοστάσιο του Mirafiori, η Fiat θα κατασκευάζει εκεί τόσο το 500Χ όσο και το αντίστοιχο μοντέλο της Jeep.

O Marchionne παλεύει να κρατήσει ζωντανή αλλά και να αποκαταστήσει την εικόνα της Fiat, σαν μια μη αποτυχημένη μάρκα στην Ευρωπαϊκή αγορά. Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα τα 500αράκια να πωλούνται με νέο σήμα, αφού σκέφτεται να δημιουργήσει ένα νέο υπο-brand, όπως έχει κάνει η BMW με την MINI.

[Πηγή: Bloomberg, il messaggero]