Η νίκη τής Mercedes στην Ουγγαρία μέσα από… το πρίσμα

Σχετικά άρθρα

Mercedes AMG

Η καλοκαιρινή διακοπή στη Formula 1 βρίσκεται σε… λειτουργία, με τον τελευταίο αγώνα να ήταν στην Ουγγαρία, και τον επόμενο να είναι στο Βέλγιο, στην εκπληκτική πίστα τού Spa-Francorchamps, στις 23-25 Αυγούστου. Συνεπώς θα χρειαστεί να οπλιστούμε με υπομονή 19 ημερών μέχρι να δούμε τα μονοθέσια να παρατάσσονται στο grid για τον 11ο αγώνα τής σεζόν, ο οποίος αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον (θα εξηγήσουμε στις επόμενες παραγράφους τους λόγους), και νομίζω ότι δεν είναι κακή ιδέα ν’ ασχοληθούμε με κάποια θέματα για το κορυφαίο μηχανοκίνητο άθλημα, εκτός, φυσικά, από τα καθημερινά νέα.

Αυτή τη φορά, κατεβάζω το “πρίσμα” από το ράφι, προκειμένου ν’ αναλύσουμε τη νίκη της Mercedes στην Ουγγαρία, το πόσο σημαντική ήταν και το αν μπορεί να είναι καθοριστική για την έκβαση του πρωταθλήματος. Πρόσεξε: δε θα κάνω ανάλυση του αγώνα στην Ουγγαρία, αλλά θα επικεντρωθώ -σχεδόν- ολοκληρωτικά στη νίκη των Γερμανών! Και γράφω “σχεδόν”, γιατί ξέρεις ότι είμαι αρκετά “φλύαρος”, έτσι μου είναι λίγο δύσκολο να μην αφιερώσω κάποιες γραμμές που δεν αφορούν τη Mercedes, αλλά άλλες ομάδες κι άλλους οδηγούς.

Επειδή το άρθρο δεν είναι μικρό, θα χωρίσω την ανάλυση σε 3 “κεφάλαια”, ώστε η ανάγνωση να είναι πιο εύκολη και ξεκάθαρη. Παράλληλα, είναι πιθανό κάποιος να μη θέλει να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο, αλλά το κομμάτι που τον ενδιαφέρει περισσότερο, για τους δικούς του, φυσικά, λόγους. Τα 3 κεφάλαια, λοιπόν, είναι: “Πριν την Ουγγαρία”, “Στην Ουγγαρία” και “Μετά την Ουγγαρία”, σε μια προσπάθεια ν’ αναλύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα και πιο σφαιρικά τη νίκη αυτή, και φυσικά τη σημασία της.

Πριν την Ουγγαρία

Στο “κεφάλαιο” αυτό, θα εξετάσουμε όσα έγιναν πριν από την Ουγγαρία (μην πάει το μυαλό σου σε ανάλυση των 9 προηγούμενων αγώνων!), δηλαδή κάτω από ποιες συνθήκες ήταν οι δύο προηγούμενες νίκες, τι έγινε στη Γερμανία και διάφορα άλλα που θ’ αναλύσουμε παρακάτω, ξεκινώντας αμέσως τώρα:

Η Mercedes ξεκίνησε την προετοιμασία της για την Ουγγαρία μετά από ένα σίγουρα όχι καλό Γερμανικό Grand Prix: το Σάββατο, ο Lewis Hamilton πήρε ακόμα μία pole position για τους Γερμανούς (ήταν η 6η σε 9 διαδικασίες κατατακτήριων δοκιμών), επιβεβαιώνοντας την ταχύτητα της W04 στον έναν γύρο, κάτι που ποτέ δεν ήταν πρόβλημα για το Brackley. Τα πράγματα, όμως, έγιναν πολύ διαφορετικά στον αγώνα: από τον πρώτο κιόλας γύρο, φάνηκε ότι τα νέα ελαστικά που έφερε στη Γερμανία η Pirelli, με σκελετό από κέβλαρ αντί για ατσάλι, δεν άρεσαν στο γερμανικό μονοθέσιο. Οι θερμοκρασίες δεν ήταν ιδιαίτερα υψηλές, με τον Hamilton να καταφέρει -όχι εύκολα- την 5η θέση, κάτι που σίγουρα είναι απογοητευτικό, όταν έχεις την pole position και τερματίζεις 27 δευτερόλεπτα μακριά από την κορυφή· όχι λόγω ατυχίας, αλλά λόγω καθαρής έλλειψης ανταγωνιστικότητας.

Το Γερμανικό Grand Prix δεν ήταν το μόνο αρνητικό για τη Mercedes: μετά από το Nürburgring -για την ακρίβεια, 10 μέρες μετά (17-19 Ιουλίου)-, ξεκίνησαν οι δοκιμές νέων οδηγών στο Silverstone, εκεί που οι ομάδες δοκίμασαν τα νέα ελαστικά που θα έφερνε η Pirelli στο Hungaroring. Φυσικά, οι Γερμανοί δεν πήραν μέρος, λόγω της τιμωρίας που επιβλήθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο για τις ιδιωτικές δοκιμές με την Pirelli το διάστημα 15-17 Μαΐου. Η ιταλική εταιρεία έδωσε κάποια δεδομένα στη Mercedes, σύμφωνα με τον Paul Hembery, ωστόσο θα προτιμούσε να είχε πάρει μέρος, γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο να κατανοήσεις θεωρητικά πώς λειτουργούν τα νέα ελαστικά με το μονοθέσιό σου από το να κάνεις αρκετά χιλιόμετρα με αυτά σε μία γνωστή πίστα, όπως το Silverstone.

Επομένως, η Mercedes έπρεπε να κάνει περισσότερη δουλειά από τους άλλους την Παρασκευή, για να μπορεί να πάρει και πρακτικά δεδομένα και να μπορέσει να επιλέξει τις κατάλληλες ρυθμίσεις στην W04. Δηλαδή θα ξεκινούσε μ’ ένα μειονέκτημα το Grand Prix, διότι οι υπόλοιπες κορυφαίες ομάδες είχαν ήξεραν και στην πράξη πώς τα νέα ελαστικά επιδρούν στη συμπεριφορά των μονοθεσίων τους, έτσι μπορούσαν να δοκιμάσουν κάποιες ρυθμίσεις στον εξομοιωτή, ώστε να χρειαστεί να κάνουν όσο το δυνατόν λιγότερη δουλειά την Παρασκευή. Φυσικά, και η Mercedes δοκίμασε ρυθμίσεις στον δικό της εξομοιωτή, αλλά όχι με τόσο αξιόπιστα δεδομένα όπως είχαν οι άλλες ομάδες, με ό,τι σημαίνει αυτό.

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που λογικά θα είχαμε στην Ουγγαρία, έκαναν πολλούς να πιστεύουν ότι η Mercedes δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φαβορί για το Hungaroring. Ξέραμε ότι η Red Bull και η Lotus θα ήταν πολύ δυνατές, και οι περισσότεροι περιμέναμε να είναι οι δύο ομάδες που θα μονομαχήσουν για τη νίκη, με τη Mercedes ν’ αντιμετωπίζει τις δυσκολίες που είχε στη Γερμανία, ίσως ακόμα σε μεγαλύτερο βαθμό, λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών, όπως πραγματικά είχαμε στο Grand Prix, και πάμε στο επόμενο “κεφάλαιο”, για να δούμε τι έγινε εκεί.

Στην Ουγγαρία

Τ’ αεροπλάνα, λοιπόν, έχουν προσγειωθεί στη Βουδαπέστη για το 10ο Grand Prix τής σεζόν. Ομάδες και οδηγοί προετοιμάζονται για την Παρασκευή, που τους περιμένει πολλή δουλειά, όπως συμβαίνει σε κάθε Grand Prix. Στους ώμους των μηχανικών τής Mercedes βρισκόταν λίγο περισσότερη πίεση απ’ ό,τι στων υπολοίπων ομάδων, όπως εξηγήσαμε παραπάνω, γιατί τους περίμενε λίγο περισσότερη δουλειά. Η Παρασκευή σε καμία περίπτωση δεν προμήνυε την εμφάνιση που θα βλέπαμε ούτε την Κυριακή, αλλά ούτε και το Σάββατο. Στα ελεύθερα δοκιμαστικά τής Παρασκευής, η W04 δεν είχε τη σωστή ισορροπία, με τους Nico Rosberg και Lewis Hamilton να μην έχουν την αίσθηση που ήθελαν από το μονοθέσιό τους, ώστε να μπορούν να τ’ οδηγήσουν στο όριο.

Οι μηχανικοί τής Mercedes έπρεπε ν’ αναλύσουν τα δεδομένα που πήραν από τους 138 γύρους που έκαναν οι Rosberg και Hamilton στις 3 ώρες των FP1 και FP2, φυσικά με τη βοήθεια των οδηγών. Το πρωί τού Σαββάτου, στο FP3, η W04 έδειξε λίγο βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα, με καλύτερη ισορροπία και συμπεριφορά, λόγω των αλλαγών στο set-up που έκαναν οι μηχανικοί. Παρόλο που το γερμανικό μονοθέσιο έδειχνε να πατάει καλύτερα στην άσφαλτο, λίγο ήταν εκείνοι που πίστευαν ότι η Mercedes θα πάρει την τρίτη συνεχόμενη pole position και 7η σε 10 Grands Prix. Τα πράγματα για τους Γερμανούς έγιναν, όμως, καλύτερα στις κατατακτήριες: Οι Rosberg και Hamilton έδειξαν από νωρίς ότι το μονοθέσιό τους έχει τη γνώριμη εκπληκτική ταχύτητα που μας είχε δείξει σε προηγούμενες κατατακτήριες, με τον Βρετανό να παίρνει την τρίτη του συνεχόμενο pole position και την 4η συνολικά για φέτος, έχοντας δίπλα του τον Sebastian Vettel που έμοιαζε με φαβορί για τη νίκη, φυσικά λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας της W04 στη Γερμανία και στους περισσότερους αγώνες φέτος.

Η Κυριακή ξεκίνησε με πολύ καλές καιρικές συνθήκες, σίγουρα πολύ καλύτερες απ’ ό,τι θα ήθελε η Mercedes. Η θερμοκρασία οδοστρώματος φλέρταρε με τους 50°C πριν από την εκκίνηση, με τον ήλιο να καίει την άσφαλτο και -θεωρητικά- τις ελπίδες τού Hamilton για την πρώτη του νίκη με τη Mercedes, που κυνηγά εδώ και αρκετό καιρό, ύστερα και από τις δηλώσεις του όχι μόνο με “θαύμα” θα νικούσε. Δεδομένου ότι ο “Billion Dollar Man” ξεκινούσε από την πρώτη θέση (καθαρή πλευρά) και ο Seb από τη δεύτερη (ακάθαρτη πλευρά), οι περισσότεροι περιμέναμε να μείνει πρώτος και μετά την πρώτη στροφή, όπως κι έγινε.

Το θέμα για τη Mercedes ήταν τι θα γίνει από ‘κει και πέρα, δηλαδή πώς θα μπορέσει η W04 να διαχειριστεί τα ελαστικά (ειδικά τα μαλακά, με τα οποία ξεκινούσε η Hamilton, όπως και όλοι οι πρώτοι οδηγοί). Τελικά, σε καμία περίπτωση δεν είδαμε ό,τι είχαμε δει στη Γερμανία, με τον Hamilton να μπορεί να ελέγχει τη διαφορά του από τους υπόλοιπους, αλλά και να μη διαστάσει να πιέσει το μονοθέσιό του, προκειμένου να προσπεράσει τους Jenson Button και Mark Webber που βρήκε μπροστά του μετά από τα pit stops και ήξερε ότι δεν πρόκειται να κάνουν στην άκρη για να περάσει. Το γεγονός ότι ο Sebastian Vettel έμεινε για πολλή ώρα πίσω από τον Button, σίγουρα είναι κάτι που βοήθησε τον Βρετανό να φτάσει στην πρώτη του νίκη, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα νικούσε αν ο Vettel ήταν συνεχώς πίσω του, και είχε απαλλαχτεί από τον Button, διότι είναι κάτι που δεν ξέρουμε και μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.

Η W04 είχε εξαιρετικό ρυθμό παρόλο που η θερμοκρασία οδοστρώματος ξεπερνούσε κάποιες στιγμές τους 50°C, με τον Hamilton να επιλέγει το “Save Mode” για το τέλος, όταν δεν τον απειλούσε κανένας, αλλά τα καλά νέα για τους Γερμανούς είχαν έρθει από πριν, όταν το μονοθέσιό τους είχε καύσιμο για 1 ώρα και 40 λεπτά αγώνα και παρ’ όλα αυτά κατάφερε να διαχειριστεί πολύ καλά τα ελαστικά, κάτι που φυσικά οφείλεται και στον Hamilton, που έχει συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στο πώς πρέπει να οδηγεί την W04, αλλά αυτό είναι κάτι που θ’ αναλύσουμε παρακάτω, με τη νίκη αυτή να είναι η πιο σημαντική μέχρι τώρα για τη Mercedes, διότι νίκησε σε μία πίστα που μόνο ακόμα και οι πιο φανατικοί οπαδοί της πίστευαν ότι θα είναι ένα από τα δυσκολότερα Grand Prix γι’ αυτούς, λόγω των όσων εξηγήσαμε στο προηγούμενο “κεφάλαιο”. Επειδή, όμως, αυτό που ενδιαφέρει τους περισσότερους δεν είναι το παρελθόν, αλλά το μέλλον και το πόσο μπορεί η νίκη αυτή να επηρεάσει το πρωτάθλημα, ας προχωρήσουμε στο επόμενο “κεφάλαιο”.

Μετά την Ουγγαρία

Το Ουγγρικό Grand Prix έχει γραφτεί στις σελίδες τής ιστορίας τής Formula 1, και αυτό που μας απασχολεί εδώ είναι να εξετάσουμε αν μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο για τους υπόλοιπους 9 αγώνες και αν μπορεί η Mercedes και ο Hamilton να κάνουν μία από τις μεγαλύτερες αντεπιθέσεις στην ιστορία του αθλήματος, και να μπορέσουν να κατακτήσουν τους τίτλους, ή έστω έναν από τους δύο, όπως έκανε πέρυσι ο Sebastian Vettel από τη Σιγκαπούρη και μετά, όταν κατάφερε ν’ ανατρέψει μια διαφορά 39 βαθμών που τον χώριζε από τον Fernando Alonso. Ο Hamilton απέχει 48 βαθμούς από την κορυφή, αλλά έχει 9 αγώνες για την ανατροπή, ενώ ο Vettel είχε 7. Ας πάμε, όμως, να εξηγήσουμε το αν και πώς μπορεί η τρίτη νίκη τής Mercedes να προδιαγράφει το μέλλον.

Κατ’ αρχάς, θ’ ασχοληθούμε λίγο με τις πίστες που έχουμε στο δεύτερο μισό τής χρονιάς. Οι δύο επόμενοι αγώνες, που είναι και οι τελευταίοι για φέτος στην Ευρώπη, θεωρητικά ταιριάζουν αρκετά έως πολύ στη Mercedes: το Spa, είναι μία πίστα που απαιτεί δύναμη από τον κινητήρα και πολύ καλή ισορροπία από το μονοθέσιο, μαζί με μεγάλα ποσά κάθετης δύναμης, για γρήγορα περάσματα από τις γρήγορες στροφές που διαθέτει, τομείς στους οποίους η W04 τα πηγαίνει ιδιαίτερα καλά. Επιπλέον, το Spa είναι μία πίστα που αρέσει πολύ στον Hamilton, ο οποίος μας έχει δείξει την ταχύτητά του εκεί αρκετές φορές, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Pirelli θα έχει μαζί της την μέση και τη σκληρή γόμα, κάτι που σίγουρα κάνει τη Mercedes να χαμογελά για δύο λόγους: πρώτον, γιατί είναι οι δύο πιο σκληρές γόμες, αλλά κι επειδή η μέση γόμα χρησιμοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος τού αγώνα στην Ουγγαρία, όπου η W04 έδειξε να βολεύεται αρκετά καλά με αυτή, και αναμένεται να τη δούμε και στο μεγαλύτερο μέρος τού αγώνα και στο Spa, εκτός κι αν δούμε διαφορετικές στρατηγικές με τη σκληρή γόμα. Όσον αφορά τη Monza, τα πράγματα δεν αλλάζουν πολύ: η ιταλική πίστα απαιτεί όσο το δυνατόν περισσότερη δύναμη από τον κινητήρα (τομέας που ο Mercedes-Benz FO 108F είναι νικητής), ενώ ξανά θα έχουμε τη μέση και τη σκληρή γόμα, συνεπώς η W04 ανήκει θεωρητικά στα φαβορί για τη νίκη μέσα στην Ιταλία.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι εκτός Ευρώπης ξεκινά με τη Σιγκαπούρη, μία πίστα που θυμίζει Μονακό και Hungaroring, δηλαδή εκεί που η Mercedes έχει πετύχει τις δύο από τις 3 φετινές νίκες. Ο Hamilton είναι πάντα δυνατός εκεί, και η επιλογή τής Pirelli για πολύ μαλακή και μαλακή γόμα είναι το μόνο αρνητικό για τη Mercedes, αν και αυτό είναι πιθανό να μη φανεί στην πράξη. Οι 3 επόμενοι αγώνες, μετά τη Σιγκαπούρη, σε Κορέα, Ιαπωνία και Ινδία, παραδοσιακά ανήκουν στον Vettel, και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε αν η Mercedes θα μπορέσει ν’ ανταγωνιστεί τον Πρωταθλητή ή όποιον άλλον είναι φαβορί για τη νίκη, κάτι που θα διαπιστώσουμε τους επόμενους μήνες. Οι δύο προ-τελευταίοι αγώνες αρέσουν ιδιαίτερα στον Hamilton: ο Βρετανός είναι πάντα εξαιρετικά γρήγορος στο Abu Dhabi, ενώ, όσον αφορά το Austin, πέρυσι πήρε τη νίκη από τον Vettel, συνεπώς και οι δύο τα πήγαν πολύ καλά στον περσινό πρώτο αγώνα στο Austin. Για τον τελευταίο αγώνα, στο Interlagos τής Βραζιλίας, κανένας οδηγός δεν έχει κάνει την πίστα “δική του”, ενώ δύσκολα βρίσκουμε χώρο για προβλέψεις στον τελευταίο αγώνα, ειδικά όταν απέχουμε τόσο πολύ απ’ αυτόν.

Ας ασχοληθούμε λίγο με την ψυχολογία που επικρατεί στο Brackley: όταν βλέπεις τον εαυτό σου να έχεις τερματίσει τη σεζόν 318 βαθμούς μακριά από την κορυφή, και μάλιστα 161 βαθμούς μακριά από την 4η Lotus, ενώ φέτος, σε 10 αγώνες, έχεις μαζέψει ήδη 208 βαθμούς και είσαι στη δεύτερη θέση, αυτό σε κάνει να πιστέψεις στις δυνάμεις σου. Η πίστη αυτή ενισχύεται, μάλιστα, όταν έχεις καταφέρει να κατανοήσεις σε μεγάλο βαθμό το μονοθέσιό σου και τα νέα ελαστικά, τα οποία θα έχουμε μέχρι το τέλος τής σεζόν, και αναμένεται να είναι ένα πλεονέκτημα για τη Mercedes: ο νέος σκελετός από kevlar αντί για ατσάλι αργεί περισσότερο να θερμανθεί, ενώ κατανέμει καλύτερα τη θερμότητα· οπότε, τα ελαστικά λειτουργούν σε θερμοκρασίες κατά 10°C μικρότερες σε σχέση με τα ελαστικά που είχαμε στο Silverstone. Γι’ αυτό είναι ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η ανταγωνιστικότητα της W04 (όπως και των άλλων μονοθεσίων) σε πίστες που θα έχουν μικρότερες θερμοκρασίες, όπως θα συμβεί σχεδόν σε όλες όσες ακολουθούν στο πρόγραμμα.

Πέρα από τις πίστες και τα ελαστικά, το δεύτερο μισό τής σεζόν είναι αυτό που βλέπουμε κάποια σημαντικά πακέτα αναβάθμισης από τις ομάδες για τα μονοθέσιά τους, προκειμένου να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ανταγωνιστικά στην τελική και πιο καθοριστική ευθεία τού πρωταθλήματος. Όλες οι ομάδες θα έχουν αναβαθμίσεις στο Spa, παρόλο που τα εργοστάσια θα παραμείνουν για 2 εβδομάδες κλειστά, όπως ορίζουν οι κανονισμοί τής FIA. Στους 10 πρώτους αγώνες, οι αναβαθμίσεις που έφερνε η Mercedes λειτούργησαν σωστά σ’ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, συνεπώς είναι πιθανό αυτό να συμβεί και στους επόμενους 9 αγώνες. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει και ο Paddy Lowe, Εκτελεστικός Τεχνικός Διευθυντής στη Mercedes, ο οποίος εργάζεται στο Brackley από τις 3 Ιουνίου και είναι ένας πολύ καλός τεχνικός, με καλή παράδοση στην κατανόηση των ελαστικών, όπως μας είχε δείξει από τη θητεία του στη McLaren. Ο Ross Brawn, Πρόεδρος της ομάδας, μας έχει προειδοποιήσει για τη συνέχεια, λέγοντας ότι θα εμφανιστούν πιο δυνατοί, ενώ και ο Lowe πιστεύει σε μια δυνατή συνέχεια.

Φυσικά, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους οδηγούς τής γερμανικής ομάδας, οι οποίοι θ’ αναλάβουν τον δύσκολο ρόλο, αυτόν τής αξιοποίησης των δυνατοτήτων τού μονοθεσίου που παίρνουν από τους τεχνικούς στο Brackley: ο Hamilton δεν είχε ένα εύκολο ξεκίνημα, χάνοντας αρκετές φορές από τον Rosberg, ακόμα και στις κατατακτήριες δοκιμές, εκεί που ο Βρετανός είναι πάντα πολύ δυνατός, λόγω της ταχύτητάς του. Όπως κάθε οδηγός, έτσι και ο 28χρονος ήθελε να κάνει αρκετά χιλιόμετρα για να μπορέσει να κατανοήσει την -πολύ διαφορετική σε σχέση με την MP4-27- W04 και να μπορέσει να προσαρμόσει το επιθετικό στυλ οδήγησής του στο γερμανικό μονοθέσιο, για να παίρνει ένα ποσοστό απόδοσης κοντά στο 100%, όπως μπορούσε να κάνει σχεδόν πάντα με τα μονοθέσια της McLaren. Από το Καναδά και μετά, έδειξε ότι έχει αρχίσει να βρίσκει πώς πρέπει να οδηγεί την W04, και το έχει δείξει σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό σε Silverstone, Nürburgring και Hungaroring, επομένως μπορούμε πλέον να πούμε ότι ο Βρετανός θα μπορεί να βγάλει ένα πολύ μεγάλο μέρος τής ταχύτητάς του στην πίστα.

Κάθε ομάδα, όμως, έχει δύο οδηγούς, και ο Rosberg δεν ανήκει σ’ αυτούς που τα παρατάνε και συμβιβάζονται με το να βρίσκονται πίσω από τον team-mate τους, ειδικά όταν τον έχουν νικήσει σε κάποια Grands Prix. Θέλω να πω ότι η άνοδος στην ανταγωνιστικότητα του Hamilton θα πρέπει να επηρεάσει και τον Rosberg, και θα πρέπει να τον ωθήσει στο να γίνει πιο γρήγορος και ανταγωνιστικός, διότι θέλει να δείξει ότι μπορεί να κοντράρει τον Πρωταθλητή τού 2008, προτού πάρει τον αέρα τού πρώτου οδηγού. Η άνοδος στην ανταγωνιστικότητα των οδηγών μόνο θετικό μπορεί να είναι για μία ομάδα, διότι οι βαθμοί που παίρνει ο καθένας πηγαίνουν αθροιστικά στην ομάδα, η οποία βρίσκεται μέσα στο παιχνίδι τού τίτλου των κατασκευαστών, συνεπώς είναι κάτι ακόμα που θα πρέπει να βοηθήσει τη Mercedes στο να νικήσει τη Red Bull. Η διαφορά που χωρίζει τους δύο οδηγούς βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους 40 βαθμούς, με τον Nico να ολοκληρώνει το πρώτο μισό τής σεζόν με μία εγκατάλειψη στην Ουγγαρία και θέλει τώρα ένα διαφορετικό δεύτερο μισό, μ’ εμφανίσεις σαν αυτές που είδαμε σε Μαλαισία, Ισπανία (είχε πολύ καλή προσωπική απόδοση, απλά η W04 δεν ήταν καθόλου ανταγωνιστική στον αγώνα), Μονακό και Βρετανία. Ο Hamilton έχει καταφέρει να ξεκινά μπροστά του στους 4 τελευταίους αγώνες, ισοφαρίζοντας τις 3 συνεχόμενες pole positions που πέτυχε ο Γερμανός σε Μπαχρέιν, Ισπανία και Μονακό (μπορεί να σου φανεί περίεργο, αλλά αυτό αποτελεί ρεκόρ για τον Hamilton, καθώς μόνο μέχρι 2 συνεχόμενες pole positions είχε καταφέρει να πάρει από το 2007), ενώ και θα τερμάτιζε μπροστά του στους 4 τελευταίους αγώνες, αν δεν είχε το κλατάρισμα στο Siverstone που τον έριξε στην τελευταία θέση και κατάφερε ν’ ανέβει μέχρι την 4η. Ο Rosberg θέλει όλα αυτά να πάψουν να συμβαίνουν, και ο μοναδικός τρόπος για να το καταφέρει είναι να γίνει καλύτερος και ταχύτερος, κάτι που φυσικά είναι ευπρόσδεκτο από τη Mercedes.

Προφανώς, το τελευταίο κομμάτι είναι προσωπικές υποθέσεις, βασισμένες στη λογική και στα όσα έχουμε δει στους πρώτους 10 αγώνες. Φυσικά και δεν εννοώ ότι το πρωτάθλημα θα καταλήξει στη Mercedes, καθώς μόνο τρελός θα ήμουν αν μπορούσα να ισχυριστώ κάτι τέτοιο με 9 αγώνες να μένουν για το τέλος. Επιπλέον, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι η μάχη για τους δύο τίτλους θα είναι μεταξύ Red Bull και Mercedes, Vettel και Hamilton. Το άρθρο αφορά τη Mercedes, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μη “συγκρίνω” τη γερμανική ομάδα με τη Red Bull και τον Hamilton με τον Vettel, μετά απ’ όσα μας έχει δείξει η Mercedes φέτος, αλλά ιδιαίτερα στην Ουγγαρία, που είχαμε για πρώτη φορά τα νέα ελαστικά, και τα θα έχουμε μέχρι το τέλος, με την W04 να είναι πολύ ανταγωνιστική με αυτά, και τον Hamilton να δείχνει ότι έχει κατανοήσει πολύ καλά το μονοθέσιο. Η μάχη του τίτλου είναι τετραπλή, ενώ ακόμα και η Ferrari βρίσκεται μέσα σ’ αυτή, παρόλο που η ανταγωνιστικότητά της όλο και μειώθηκε στα τελευταία 3 Grands Prix. Ακόμα και η Lotus μπορεί να πάρει κρίσιμους βαθμούς από τους υπόλοιπους, όπως μας έχει δείξει σε Γερμανία και Ουγγαρία, και όλα αυτά σημαίνουν ότι η συνέχεια είναι γεμάτη ενδιαφέρον, και θα πρέπει να κάνουμε πολλή υπομονή για να μάθουμε αν θα ισχύσουν οι υποθέσεις μου ή όχι, αλλά και ποιος θα καταφέρει να κόψει πρώτος το νήμα μετά από τη Βραζιλία.

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Δες την Michele Mouton να αντιδρά στη νίκη της στο Rally Ακρόπολις

Η Michele Mouton είναι η πιο επιτυχημένη γυναίκα που συμμετείχε ποτέ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι και φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τον πρώτο της...

Lewis Hamilton: Δεν έχω ξεκινήσει χειρότερα στη καριέρα μου στην F1

Έχουν διεξαχθεί ήδη τρία Grand Prix στη φετινή σεζόν και ο Lewis Hamilton είναι μόλις 10ος στη βαθμολογία του πρωταθλήματος των οδηγών, έχοντας συγκεντρώσει...
Autoblog.gr