Michael Schumacher 2

Ένα μήνα μετά το σοβαρό τραυματισμό του ενώ έκανε σκι στο Μεριμπέλ, στις γαλλικές Άλπεις, ο επτάκις παγκόσμιος πρωταθλητής στη Φόρμουλα 1 Μίχαελ Σουμάχερ παραμένει στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου της Γκρενόμπλ και οι πληροφορίες για την εξέλιξη της υγείας του δίνονται με το σταγονόμετρο.

Η Σαμπίνε Κεμ, η εκπρόσωπος του “Σούμι”, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο παρέπεμψε στο τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν, που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την 17η Ιανουαρίου. Τότε, οι γιατροί χαρακτήριζαν την κατάσταση “σταθερή”, όχι όμως και “κρίσιμη”, χωρίς καμία άλλη διευκρίνιση.

Ο Σουμάχερ εισήχθη στη νευροχειρουργική κλινική του νοσοκομείου την 29η Δεκεμβρίου, όταν έπεσε και χτύπησε στο κεφάλι ενώ έκανε σκι εκτός πίστας. Από την ημέρα εκείνη, νοσηλεύεται σε τεχνητό κώμα.

Οι φίλοι του πάντως δεν τον ξεχνούν και συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν με όποιο τρόπο μπορούν: την Κυριακή στην πίστα του Σπα, στο Βέλγιο, οργανώθηκε μια κινητοποίηση στήριξης στον Σουμάχερ, στην οποία συμμετείχαν 500 φίλαθλοι.

Πρέπει να προσευχόμαστε, να ελπίζουμε και να προσδοκούμε ότι θα γίνει ένα θαύμα, ότι θα ξυπνήσει και θα είναι όπως παλιά“, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός πιλότος της Ρεντ Μπουλ, ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ τον οποίο στην αρχή της καριέρας του πολλοί συνέκριναν με τον Σουμάχερ και του είχαν δώσει το προσωνύμιο “Μπέιμπι Σούμι”.

Μίχαελ, παρακολουθώ καθημερινά την πρόοδό σου και είμαι κοντά σου. Ελπίζω ότι θα μπορέσω να σου μιλήσω πολύ σύντομα“, έγραψε από την πλευρά του ο Νίκι Λάουντα —τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80— στον ιστότοπο της Φεράρι όπου πολλοί αφήνουν μηνύματα συμπαράστασης στον Σουμάχερ.

Το μέλλον του 45χρονου πρώην πιλότου παραμένει αβέβαιο. Το τεχνητό κώμα, που εφαρμόζουν οι γιατροί σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, έχει ως στόχο να περιοριστούν οι πιέσεις που δέχεται ο εγκέφαλος. Είναι πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις στις οποίες το τεχνητό κώμα συνεχίζεται και πέραν των τριών εβδομάδων.

Ο τραυματισμός προκαλεί οίδημα (στον εγκέφαλο), όπως αυτό που παθαίνει κανείς και σε ένα απλό στραμπούληγμα“, εξήγησε ο καθηγητής Ζεράρ Οντιμπέρ, της νευροχειρουργικής μονάδας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Νανσί. Το τεχνητό κώμα μπορεί να παραταθεί “για πολύ καιρό, ημέρες ή εβδομάδες”, συμπλήρωσε ο καθηγητής Ζαν Μαντς, ο επικεφαλής των αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο Μπισά-Μποζόν-Λουί Μουριέ του Παρισιού. Ωστόσο, η μέση χρονική διάρκεια για τους σοβαρούς τραυματισμούς στο κεφάλι συνήθως φτάνει τις 15 ημέρες και είναι “αρκετά σπάνιο” το τεχνητό κώμα να ξεπεράσει τις τρεις εβδομάδες, τόνισε ο Οντιμπέρ.

Michael Schumacher

Οι γιατροί αποφασίζουν να διακόψουν το τεχνητό κώμα όταν η πίεση στο κρανίο πέσει σε χαμηλά επίπεδα και παραμείνει σταθερή. Όταν ένας ασθενής βγαίνει από το τεχνητό κώμα οι γιατροί ελέγχουν τις αντιδράσεις του. “Βλέπουμε εάν επικοινωνεί, εάν αντιδρά στους ερεθισμούς, δίνοντάς του εντολές όπως να σφίξει το χέρι ή να κλείσει τα μάτια”, είπε ο Οντιμπέρ. Οι ειδικοί ωστόσο επισημαίνουν ότι ακόμη και αν ο τραυματίας ξυπνήσει και ανταποκρίνεται καλά, ο δρόμος για την πλήρη αποκατάσταση παραμένει μακρύς και μπορεί να φτάσει από το ένα μέχρι και τα τρία χρόνια.

Αποφάσισαν να τον “ξυπνήσουν”

Γαλλικές φήμες κάνουν λόγο πως οι γιατροί έχουν πάρει την απόφαση να τον “ξυπνήσουν”, τοποθετώντας τον στη φάση της βαθμιαίας αφύπνισης. Πρόκειται για μια αργή βαθμιαία φάση ανάκαμψης με τον Γερμανό να δείχνει να ανταποκρίνεται θετικά κατά τη διαδικασία εξόδου από το κώμα που άρχισε αυτή την εβδομάδα. Οι νευροχειρούργοι της Γκρενόμπλ εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και προσεκτικοί ωστόσο εμφανίζονται αισιόδοξοι με τις ευχάριστες εξελίξεις.

Ο πρώην επικεφαλής της νευρολογίας στο γαλλικό νοσκομείο Φος, Ζαν-Λουκ Τρουέγ δήλωσε πως οι τέσσερις εβδομάδες σε τεχνητό κώμα ήταν το μάξιμουμ χρονικό διάστημα για το επόμενο βήμα της αφύπνισης.

Και ενώ η καταστολή του οργανισμού μειώνεται, το σημαντικότερο στάδιο της φάσης είναι οι πρώτες βασικές αντιδράσεις του ασθενούς στις εντολές “άνοιξε τα μάτια”, “κλείσε τα μάτια”, “άνοιξε το στόμα”, “κούνησε το χέρι σου”. Αυτές οι ικανότητες φαίνεται να έχουν εκδηλωθεί από τον Σουμάχερ.

Εντούτοις, παρά τις θετικές ενδείξεις, ο Σουμάχερ δεν έχει ξεφύγει από την δύσκολη κατάσταση. Όπως δήλωσε ο Τρουέγ, “οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Πρόκειται για μια περίοδο σύγχυσης μετά τον λήθαργο”. Ως προς την πλήρη ανάκτηση ο γιατρός εμφανίζεται επιφυλακτικός “Είναι αδύνατον να κάνουμε προβλέψεις. Χρειάζονται χρόνια για περιπτώσεις σοβαρών τραυμάτων του κεφαλιού”.

Τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας για το ατύχημα του Σουμάχερ δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν από τα μέσα Φεβρουαρίου, όπως έγινε γνωστό από τις εισαγγελικές αρχές της Αλμπερτβίλ.

Ανανέωση: Η μάνατζερ του Σουμάχερ, η Sabine Kehm, διέψευσε τις φήμες πως οι γιατροί έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία να τον ξυπνήσουν από το κώμα.

[Πηγή: L’equipe, ΑΠΕ-ΜΠΕ]