Αλλαγές στη φορολογία Ι.Χ σε δύο δόσεις από τον Υπ.Οικ

Σχετικά άρθρα

traffic

Το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων σε 2 δόσεις. Σε πρώτη φάση, θα προωθηθούν ρυθμίσεις που θα παρέχουν τη δυνατότητα σε όσους πολίτες έχουν δηλώσει ακινησία των οχημάτων τους να τα επανακυκλοφορήσουν για περιορισμένο χρονικό διάστημα καταβάλλοντας τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν μόνο στο διάστημα αυτό και όχι σε ολόκληρο το έτος.

Σε δεύτερη φάση, θα επιδιωχθεί να νομοθετηθούν διατάξεις με τις οποίες θα επέρχονται μειώσεις στα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης όλων των Ι.Χ. αυτοκινήτων και στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός των προσεχών εβδομάδων θα κατατεθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθιερώνονται τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας.

Με τη διάταξη αυτή, θα προβλέπεται, ειδικότερα, ότι οι φορολογούμενοι που έχουν θέσει σε ακινησία τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους έχοντας καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας στις αρμόδιες ΔΟΥ θα μπορούν, εφόσον το επιθυμούν:

-είτε να ξανακυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητά τους για χρονικό διάστημα ενός μηνός, παίρνοντας πίσω τις πινακίδες προσωρινά και πληρώνοντας στο Δημόσιο το 1/12 των τελών κυκλοφορίας του έτους 2014, δηλαδή μόνο τα τέλη που αντιστοιχούν σε ένα μήνα.

-είτε να αναθέσουν σε κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους οποιαδήποτε χρονική στιγμή μέσα στο έτος και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, παίρνοντας πίσω τις πινακίδες και καταβάλλοντας στο Δημόσιο τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ξανακυκλοφορήσει το όχημα.

Στην περίπτωση αυτή, χρονικό διάστημα κυκλοφορίας μεγαλύτερο των 15 ημερών μέσα σε ένα μήνα θα θεωρείται ολόκληρος μήνας ενώ αντίθετα χρονικό διάστημα μικρότερο των 15 ημερών δεν λαμβάνεται υπόψη.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος ξαναθέσει σε κυκλοφορία το αυτοκίνητό του στις 13 Ιουνίου 2014, τότε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι από την 1-6-2014 έως την 31-12-2014, δηλαδή 7 μήνες.

Συνεπώς, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει τα 7/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά του.

Εάν ένας άλλος φορολογούμενος ξαναθέσει σε κυκλοφορία το αυτοκίνητό του στις 20 Ιουλίου 2014, τότε το χρονικό διάστημα για το οποίο θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας θα είναι από την 1-8-2014 έως την 31-12-2014, δηλαδή για 5 μήνες.

Συνεπώς, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να καταβάλει τα 5/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στο όχημά του.

Σε άλλο νομοσχέδιο το οποίο προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο θα περιληφθούν ακόμη πιο σημαντικές ρυθμίσεις για τη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων, οι οποίες θα προβλέπουν:

– μειώσεις στα τεκμήρια για όλα τα Ι.Χ. Οι μειώσεις θα ανέρχονται στα επίπεδα του 30% και θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2014, τα οποία θα φορολογηθούν το 2015.

– μειώσεις στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

Δεδομένου ότι οι φόροι πολυτελούς διαβίωσης υπολογίζονται σε ποσοστά επί των τεκμηρίων διαβίωσης, η μείωση των τεκμηρίων κατά 30% θα οδηγήσει σε αντίστοιχη μείωση και τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης.

ΠηγήReal.gr

#trending

#trending

Αξίζει να δεις
Featured

Περισσότερα νέα

Στα 360 kW ο ισχυρότερος ταχυφορτιστής στην Ελλάδα

Ο ΣΕΑ στον Κορινό, που βρίσκεται στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, διαθέτει πλέον τον ισχυρότερο DC ταχυφορτιστή στην Ελλάδα, ο οποίος ανήκει στο δίκτυο φόρτισης ηλεκτρικών...

Τα ηλεκτρικά θα κοστίζουν λιγότερο από αυτά με κινητήρες εσωτ. καύσης το 2027, αλλά θα έχουν πολύ μεγαλύτερο κόστος επισκευής

Το κόστος κατασκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μειώνεται ταχύτερα από ό,τι αναμένει η Ford και σύμφωνα με την πρόβλεψη της Gartner, μιας αμερικανικής εταιρείας τεχνολογικής...

Η Renault δεν θα προσφέρει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2030

Στις αρχές του 2022 η Renault είχε ανακοινώσει πως έως το 2030 η εταιρία θα μεταμορφωθεί σε μια αμιγώς ηλεκτρική εταιρία για την αγορά...

Η κατήγορος του Christian Horner έκανε επίσημη καταγγελία στη FIA

Νέο κεφάλαιο στην υπόθεση Christian Horner, με την γυναίκα κατήγορο να έχει κάνει επίσημη καταγγελία για τη συμπεριφορά του στη FIA, ενώ ετοιμάζεται να...
Autoblog.gr