Άργησα, το παραδέχομαι. Δυστυχώς όμως, δεν υπήρχε δυνατότητα για δημοσίευση του άρθρου την Παρασκευή. Όπως και να έχει… Την Τρίτη που μας πέρασε, είδαμε τα ασχημότερα Nissan στην ιστορία. Σειρά έχουν τα 8 ομορφότερα. Τα ομορφότερα Nissan, όπως και σχεδόν οποιασδήποτε άλλης Ιαπωνικής εταιρίας, είναι εξαιρετικά δημοφιλή στους βελτιωτές, οπότε είχα ένα σχετικό “πρόβλημα” να βρω φωτογραφίες αυτών των μοντέλων σε εργοστασιακή μορφή. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία όμως, αφού θεωρώ πως τα παραδείγματα που θα δεις δεν αλλοιώνουν ιδιαίτερα τις γραμμές ή τον χαρακτήρα του μοντέλου και ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις, πιστεύω ότι όντως βελτιώνουν την εικόνα του αυτοκινήτου. Τέρμα ο πρόλογος όμως. Πάμε στις φωτογραφίες.

1Nissan 300ZX

Η πρώτη γενιά του 300ZX –με κωδικό Z31- ήταν λίγο “με τα φώτα νυσταγμένα και βαριά”. Στην δεύτερη όμως, η Nissan πέτυχε διάνα με ένα διαχρονικό, ιδιαίτερο αλλά όχι περίεργο σχήμα. Το Z32 300ZX, είναι ένα αυτοκίνητο του οποίου η αξία έχει αναγνωριστεί ανά τον κόσμο με το Automobile να το έχει συμπεριλάβει στα “25 πιο όμορφα αυτοκίνητα στην ιστορία” και το GQ να το έχει χαρακτηρίσει ως ένα από τα πιο στυλάτα αυτοκίνητα των τελευταίων 50 ετών.

2Nissan 240Z/260Z/280Z

Στην ουσία το ένα, Nissan S30. Πώς γίνεται να λείπει τη λίστα αυτό το αυτοκίνητο; Διθέσιο, coupe, με μακρύ καπό, το S30 σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’60 και παραμένει όμορφο ακόμα και σήμερα.

3Nissan Skyline GT-R –KPGC10-

Ο παππούς των Skyline GT-R. Το περίφημο Hakosuka. Χαρακτηριστικό coupe σχήμα της δεκαετία του ’70 και η στιγμή που ξεκίνησε ένας θρύλος της αυτοκίνησης. Τα καλά KPGC10 είναι δυσεύρετα και πανάκριβα. Μπορεί να μην έχει κάτι το ιδιαίτερο, αλλά το χαμηλό αμάξωμα και οι καθαρές γραμμές σε συνδυασμό με το εμφανώς “θυμωμένο” μούτρο του, το κάνουν ιδιαίτερα ελκυστικό στα μάτια μου.

4Nissan Qashqai

Μιλάω φυσικά για την τελευταία έκδοση του Ιαπωνικού SUV. Σε γενικές γραμμές, δεν μου αρέσουν τα SUV. Όμως το τελευταίο Qashqai θεωρώ ότι είναι ένα από τα ομορφότερα σύγχρονα Nissan και ένα από τα ομορφότερα SUV στην αγορά. Πάλι καλά, δηλαδή, γιατί είναι δεδομένο πως θα κατακλύσουν την αγορά…

5Datsun Sports 2000

Από το 2014, στη δεκαετία του ’70, οπότε και παρουσιάστηκε το Datsun Sports 2000. Πριν αρχίσεις τα αστεία περί “Datsun” λες και ζούμε στη δεκαετία του ’80, δες το Sports 2000 και πες μου τι έχει να ζηλέψει από αντίστοιχες Ευρωπαϊκές προτάσεις της εποχής. Τίποτα είναι η απάντηση, ιδίως στον τομέα της εμφάνισης.

6Nissan IDx Nismo concept

Έρωτας με την πρώτη ματιά το IDx concept. Φουτουριστικός ρετρό σχεδιασμός που κλείνει το μάτι στο παρελθόν, με έντονες επιρροές από το 510, το IDx Nismo concept είναι ένα αυτοκίνητο που πρέπει να βγάλει η Nissan. Προσιτό, brutal, με εξαιρετικές αναλογίες αλλά και λεπτομέρειες –βλ. πλαϊνή εξάτμιση-, είναι ένα αυτοκίνητο που χρειάζεται τόσο η μάρκα, όσο και η αγορά.

7Nissan Silvia S15

Το μοντέλο που από τη στιγμή που το είδα –φυσικά αγωνιζόμενο στο D1 GP πρωτάθλημα drift της Ιαπωνίας- αναρωτιέμαι γιατί δεν ήρθε ποτέ επίσημα στην Ευρώπη. Η S15, το τελευταίο μοντέλο που “φόρεσε” αυτό το όνομα, θεωρώ ότι είναι ένα πανέμορφο coupe με έντονα “Ιαπωνικό” design που προκαλεί όσο χρειάζεται χωρίς να είναι υπέρμετρα εκκεντρικό.

8Nissan Skyline R34 GT-R Nismo Z-Tune

Δεν είναι το αγαπημένο των περισσοτέρων, αλλά το R34 GT-R είναι το δικό μου αγαπημένο GT-R… μετά από τον “παππού” φυσικά. Και το αποκορύφωμα του R34, δεν είναι άλλο από τη Z-Tune έκδοση. Νιώθω ότι με μισεί κάθε φορά που το κοιτάω. Όχι εμένα προσωπικά, τον κόσμο. Είναι θυμωμένο. Είναι πρησμένο. Είναι άγριο. Ναι, τα πίσω φώτα ξενίζουν λίγο αλλά το υπόλοιπο, για εμένα προσωπικά, αποτελεί την επιτομή του τι εστί GT-R…

Πάει και η Nissan. Είδατε τα δικά μου ασχημότερα και ομορφότερα αυτοκίνητα της Ιαπωνικής εταιρίας. Πολλοί περίμεναν πως τα ομορφότερα θα ήταν “GT-R festival” αλλά η Nissan δεν έχει μόνο GT-R. Εκτός αυτού, δεν πιστεύω πως όλα τα GT-R είναι όμορφα. Τι να κάνουμε; Έχω περίεργο γούστο – το έχεις διαπιστώσει άλλωστε. Ποια είναι όμως τα δικά σου ομορφότερα Nissan;