1376839934794323347

Φαντάζεσαι να μπορούσαμε επιτέλους να κλείσουμε τον κύκλο των εκπομπών; Φαντάζεσαι να υπήρχε ένα υλικό που όχι μόνο θα δέσμευε το διοξείδιο του άνθρακα πριν φτάσει στην ατμόσφαιρα, αλλά θα το μετέτρεπε και σε καύσιμο;

Ε λοιπόν αυτό το υλικό υπάρχει και ονομάζεται copper tetramer. Στην ουσία, δεν κάνει μόνο του την μετατροπή αλλά λειτουργεί ως καταλύτης για την χημική αντίδραση που κάνει το διοξείδιο του άνθρακα, μεθανόλη. Το copper tetramer, αποτελείται συμπλέγματα 4 ατόμων χαλκού το καθένα που στηρίζονται σε ένα λεπτό φιλμ οξειδίου του αργιλίου και η σημαντική διαφορά με τους καταλύτες που χρησιμοποιούν ήδη οι βιομηχανίες, είναι ότι αυτό δεν δεσμεύει απλά το διοξείδιο του άνθρακα, αλλά βοηθά ενεργά στη μετατροπή του. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσο διοξείδιο μπορεί να δεσμεύσει και ότι η μέθοδος μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα δεν είναι τόσο ενεργοβόρα!

Φυσικά, ο καταλύτης αυτός, έχει ακόμα μακρύ δρόμο να διανύσει για να περάσει από το εργαστήριο στην παραγωγή και ενώ θα ξεκινήσει, οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να εργάζονται για την εύρεση ενός ακόμα καλύτερου υλικού.